Moje drogie panie. Wiekszość z Was pisze z Polski i dlatego kilka spraw dla Was są nie do przyjecia. W Polsce jest innaczej niż tutaj. W Polsce zawyczaj wysyla sie do firmy CV i czeka na odp. Później jest rozmowa kwalifikacyjna i albo przyjmą do pracy, albo nie. A jeśli już, to na okres próbny. Jeśli po tym okresie zaakceptuja osobę, to przedlużą umowę na jakiś tam czas. Jeśli nie, to umowa wygasa i znowu szukacie pracy. (Abstrachuje od przypadków kiedy pracę dostaje sie po znajomości lub za lapówkę).
W Italii jest podobnie. Wiekszość firm, które oferuja pracę nie znając kandydata oferują bardzo ciężką pracę w uwlaczających warunkach. Zazwyczaj jest to praca przy zbiorach. Jakie sa efekty twojej pracy, takie jest wynagrodzenie. I to byloby bardzo dobrze, ale bardzo często się zdarza, że od tego wynagrodzenia na koniec potrącane są koszty mieszkania, dowozu na plantacje itp.
Najlepiej jeśli masz atrakcyjny zawód, na który w Italii jest deficyt. Wówczas firma pośrednicząca zapewnia wszystko aby pozyskać silę roboczą. Nie ponosi się żadnych kosztów. Żyć nie umierać. Jesli nie sprawdzisz się, to zrywaja kontrakt i nie wiem co dalej, bo nie wiem. :)
Natomiast jeśli chodzi o opiekunki dla osób starszych... I na ten temat wiem najwięcej, ale to za chwilkę. Teraz ide na dymcia. :)