Mam pytanko...

Temat przeniesiony do archwium.
Mieszkam od ponad 4lat we Wloszech,do tej pory mialam permesso di soggiorno x motivi di studio.Studia przerwalam kilka miesiecy temu,permesso stracilo waznosc i powinnam je teraz odnowic.Pytanie tylko na jakie?Nie pracuje...Mozliwe ze od pazdziernika zapisze sie na inne studia-ale to tez jeszcze nie jest pewne.Pewne jest to ze nie mam teraz dokumentow i nie wiem o jakie sie starac?Carta di soggiorno,permesso di soggiorno x quali motivi?Z gory dziekuje za odpowiedzi
Aby otrzymac karte pobytu, musisz miec jakis powod, np. studia, prace czy tez rodzine we Wloszech (mam tu na mysli meza, dzieci, rodzicow itp.). Jesli takiego powodu nie masz, to mozesz (aczkolwiek przygotuj sie na batalie na kwesturze;-)) wystapic o wydanie Ci carta di soggiorno po prostu "na pobyt", bo ci sie Wlochy podobaja na przyklad, ale musisz wykazac posiadanie odpowiednich srodkow finansowych.
Jesli chodzi o rodzine to mam siostre z ktora mieszkam-ona jest tu juz od 14lat,ale sama nie wie co mi poradzic:)Co do batalii na kwesturze to nie mam watpliwosci...Sprobuje z carta di soggiorno,zobaczymy.
Dziekuje pieknie za odpowiedz
A moze motivi familiari?Bo chyba w ten sposob mialabym na dluzszy okres-taki jak siostra?
Ze strony polizia di stato:

"Possono richiedere la carta di soggiorno anche:
il coniuge non legalmente separato, i figli minori, gli ascendenti e discendenti di tali cittadini e del proprio coniuge, che siano a loro carico, nonché ogni altro membro della famiglia che nel Paese di provenienza sia convivente o a carico del coniuge, degli ascendenti del lavoratore e degli ascendenti del suo coniuge titolare di carta di soggiorno per lavoro.
In tutti questi casi, occorre la documentazione attestante il rapporto di parentela."

Jesli jestes na utrzymaniu Twojej siostry (jesli posiada ona oczywiscie karte pobytu/permesso), to teoretycznie moglabys wystapic o karte pobytu z ww. powodu. Musialabys zglebic ten temat.:)
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz
Czy moze wiesz na czym polega udokumentowanie srodkow finansowych?czy konieczne jest posiadanie konta w italii,czy wystarczy konto np w euro w pl? no i o jakim zabezpieczeniu finansowym tu mowa..chodzi o tysiace,dziesiatki czy setki tys euro? :) ew gdzie moge szukac informacji?dzieki z gory..pa
Ponawiam moja prosbe..wie ktos cos na ten temat? dzieki :)...
Niestety nie wiem, na czym polega udowodnienie posiadania odpowiednich srodkow finansowych, zreszta podejrzewam, ze pewnie zalezy to od kwestury, na jaka trafisz - w jednym miescie moze wystarczyc autocertificazione, w innym deklaracja dochodow z roku poprzedniego, jeszcze w innym wyciag z konta bankowego... W kazdym razie musisz miec nie mniej niz 381,72 euro miesiecznie (4.962,36 euro rocznie).
Dziekuje bardzo...pozdrowienia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia