Po lekturze forum i pobieżnym zapoznaniem sie z prawem wloskim (rozmawialam ze znajomymi ktorzy tu mieszkaja) dowiedzialam sie ze po przyjezdzie do wloch nalezy sie zameldowac na kwesturze. No wiec zaraz jak przyjechalam, zadzwonilam sobie na kwesture zeby sie dowiedziec jakie dokumenty do tej rejestracji sa potrzebne i takie tam ... dzwonilam przez 2 dni ale albo nikt nie odbieral telefonu albo po przelaczeniu mnie na wewnetrzny odkladano sluchawke. W koncu udalo mi sie dodzwonic wiec pytam jakie dokumenty maja miec neocomunitari i ile max po przyjezdzie nalezy sie zameldowac. Pan powiedzial ze takich informacji nie udzielaja przez telefon, tylko przyjsc nalezy, najlepiej kolo 11 (guzik ich obchodzi jak ktos pracuje chyba) i tam sie wszystkiego dowiem. Udalam sie wiec na via Montebello 26 w Mediolanie (to glowna questura), odstalam swoje w kolejce, po czym dowiedzialam sie ze nie nalezy sie meldowac. ba! mila pani z okienka poinformowala mnie ze nalezy miec permesso di soggiorno. Tlumacze jej ze jestemy nowym czlonkami UE i troche inaczej wygladaja procedury(bardzo sie zdziwila), ze jest carta di soggiorno po tym jak pracodawca wysle formularz ze chce osobe dana przyjac itd. Ale to mniejsza z tym bo nie chodzilo o prace, tylko o sama refestracje po przekroczeniu terytorium wloch. Stad moje pytanie:
Czy nalezy sie rejestrowac na questurze po przybyciu do Wloch a jesli tak to ile czasu po przyjezdzie? jakie dokumenty sa do tego potrzebne?rozumiem ze carta di soggiorno nie, bo jesli ktos dopiero przyjechal to skad ma karte miec....
Czy ktos moze mi powiedziec jak to sie zalatwia i jak zrobic ewentualne domicilio? (bo residenza mozna miec dopiero z karta pobytu, tak?)
dziekuje z gory za pomoc, mam nadzieje ze ktos z Was bedzie umial mi cos jasno i konkretnie powiedziec.
Pozdrawiam forumowiczow.
D.S.(Milano)