Alitalia lata tez do Krakowa z Malpensy..nawet 3 razy dziennie albo 2 ranoo w poludnie i wieczorem...i np na swieta bozego narodzenia...teraz juz bilety znlazlam w internecie ....za 800zl czyli 200E...mamy czerwiec wiem...do swiat jeszcze 6 miesiecy ale na swieta pozniej beda kosztowac 2 razy tyle ...goracy okres....wiec zastanawialm sie zaryzykowac czy nie ...coagle nie bylo zimowego rozkaldu skyeurope do Krakowa czy wizzair do Katowic z Orio.
Przeanalizowalam ze w skuy bilety pewnie ebda jak sie pojawi rozklad zimowy ok 100euro andata e ritorno...wyczekalam pare dni i rzyutem na tasme bez zastanawiania kupilam bilte w sky za 62euro od swiat do poczatku stycznia....tylko trzeba doturlac sie jak zwykle do bergamo. Jest tez plus Bergamo mniej zamglone niz Malpensa i w zime czesciej sie lata z Bergamo chyba zezasypie totatalie ale to sie chyba tylko mi zdarza. wiadomo tanie linei to tanie linie jak odwolaja lot to nasteopny za dwa dni lub jakos tak ale jesli bardzo sie nie spieszy do Polski to mozna sobie podarowac i przebookowac bezplatnie bilet na inny termin (mozy byc tez drozszy to juz nie ma znaczenia sky pokrywa roznice...tego doswiadczylam sama w styczniu 2006)
alitalia slynie ze swoich ovrbooking w goracych okresach swiatecznych sama tez tego doswiadczylam...alez jestem doswiadczona przez los tzn sprzedaja wiecje biletow niz miejsc w samolocie a pozniej komputer wybiera sam priorytety i mozna sie tym sposobem nie zmiescici do samolotyu tak jak ja :-))....ale mozna i na tym zarobic ...bo alitalia daje 250euro rimborso za taki niemily manewr:-)))biora pod uwage ze np zaplacilo sie za bilte 300euro to chyba sie oplaca ...no ale oprocz tego ze gwarantuja hotle , jedzenia ,.to niekoniecznie ma sie to szczescie zdazyc na swieta ...dzieki overbooking....mi sie udalo.
natomiast jesli pogoda zla wPl czy Wl i samolot alitali nhjie leci to tylko hotle i jedzenie ...romborso juz nie ma bo to tylko zle warunki atm to nie do przewidzenia ..sila wyzsza ...tak to tlumacza :-)))