studia/praca/przyszłość

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc, mam pytanie a wlasciwie prośbę. niedługo wybieram sie na studia i (chyba jak większość osob) mam problem z wyborem kierunku, poniewaz jest tyle rzeczy któe mogłabym robić :-) kolerzanka (chcąc pomoc mi w wyborze) stwierdziła zebym zorientowala sie po czym dostane prace za granica (poniewaz chcialabym bardzo po studiach, a moze juz w trakcie wyjechac- wlasnie do Wloch). Poniewaz nie orientuje sie az tak dobrze na tamtejszym rynku pracy moze moglibyscie mi pomoc. Wacham sie pomiedzy fizjoterapią, pielegniarstwem, anglistyka, italianistyka, pedagogika, biologia i psychologią. To straszne ale ja naprawde nie potarfie wybrac :|
Wiec prosze powiedzcie po czym mam wieksza szanse znalesc prace??
Wielkie dzieki z góry!!!
:-)
coż jesli inetersują cię kierunki przyrodnicze...to z tego xco wiem weterynasz jest dosyć lukratywnym zawodem we wloszech..
Ja moge ci powiedziec na moim przykladzie:
Ja jestem po ekonomi i mieszkam we wloszech.. Ostatnio zmienialam prace takze wiem jakie byly oferty i wlasnie duzo bylo w tym kierunku i posrednie tzn. prace biurowe.. Albo na przyklad sekretarki, na recepcji w firmie...
O innych zawodach sie nie wypowiadam bo nie wiem. Ale nie mozesz wedlug mnie przy wyboze kierunku studjow kierowac sie tym jakie sa oferty pracy we wloszech.. Wybierz cos co naprawde ci sie podoba...
wlasnie chodzi o to ze wszytkie które wymieniłam sa wg mnie fantastyczne :(...juz sama nie wiem...
hmmm... a wiec ekonomia odpada.
pielegniarstwo napewno... zaraz po studiach (3 lata) masz zapewniona prace... no i dobre zarobki..
Fizjoterapia dziewczyno!!! Fizjoterapia:):) Osobiscie uwazam (a wiem cos o tym zawodzie- moja mama jest fzijoterapeuta), ze to cos troche lepszego niz pielegniearstwo , a prace w takim zawodzie w kazdym kraju znajdziesz...i to za niezle pieniądze!!! W Stanach np. zarabiaja na tym calkie niezle, we Włoszech zapewene tez...zreszta zawsze mozesz miec prywatnych tp. pacjentów itp. Ja zreszta czasem zaluje , ze nie wybralam takich studiów (a jednoczesnie ciesze sie z mojej ekonomii , hehe , paradoks) No, ale wybor nalezy do Ciebie!!:):)
Powodzenia w wyborze!!!!
popieram
Fizjoterapia, rehabilitacja albo farmacja - dobry zawod, jest i bedzie praca, dobrze platna
dzieki :)
żebym sie tylko dostała :)
pozdrówki
Żeby pracować we Włoszech trzeba mieć przepracowane co najmniej 5 lat w ostatnich 7.Szkoła się w to nie wlicza.Tak więc na pracę we Włoszech jako pielęgniarka masz szansę nie prędzej jak za jakieś 10 lat.(3 licencjat+studia magisterskie+lata pracy).Chyba,że ci się uda dostać na studia pielęgniarskie już w Italii(to też ok.6 lat).Poza tym musisz znać włoski w stopniu ponad podstawowym.
co za bzdury pleciesz.W Italii mozna studiowac a potem zaraz pracowac.Jesli ma sie zrobione studia w Polsce i chce sie wyjechac do prawda,ze trzeba miec pare ladnych lat przepracowane.
Trzeba.Bo ja niedługo jadę i musiałam prócz dyplomu dostarczyć poświadczenie o przepracowanych ogółem latach i (jak wyraźnie było napisane na druku do nostryfikacji)zaświadczenie o przepracowaniu 5 lat bez przerwy w ostatnich 7.Takie zaświadczenia wydają Okręgowe Izby Pielęgniarskie na podstawie świadectw pracy.Jeśli nie ma się przepracowanych pełnych 5 lat w ostatnich 7 to takiego dokumentu do nostryfikacji nie dostanie się.A jeśli ktoś studiuje pielęgniarstwo we Włoszech rzeczywiście po dyplomie(nauka trwa 5 czy 6 lat)może podjąć pracę.W Polsce licencjat trwa 3 lata,po nim robi się studia magisterskie.Są jeszcze studia magisterskie pomostowe dla pielęgniarek,które kiedyś ukończyły liceum lub studium pielęgniarskie i już pracują.Ja og.mam 25 lat pracy.
Z tego co wiem na studia pielęgniarskie we Włoszech wcale nie jest się łatwo dostać.Na którymś temacie ktoś pisał,że tylko kilkadziesiąt osób(z kilkuset zdających)dostaje się na studia pielęgniarki.Poza tym Włoszki nie chcą pracować w szpitalach,domach opieki.Dlatego tak dużo pielęgniarek ściąga się z Polski bo nasze pielęgniarstwo stoi na bardzo wysokim poziomie.
mam pytanie, bo studiuje pielegniarsto i w pzyszlym roku robie licencjat, mozna sie przeneisc tam na magisterke? jak wygladaja formalonosci??
ja mam podobne pytanie jak Aniuleczka tylko dotyczace fizjoterapii
To już nie zachwalasz kierunku lekarskiego?Przeniosłaś się na weterynarię?Może i racja ale nie rób krzywdy zwierzątkomnaszym braciom mniejszym tak jak robisz ludziom(wiesz o czym mówię)
Nie mam zielonego pojęcia.Może na uczelni wiedzą albo w Ambasadzie włoskiej?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Studia językowe