Jak tanio dojechac na Sycylie?

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao,
planuje zwiedzenie Sycylii, szukam mozliwosci dotarcia tam jak najtaniej. Centralwings prowadzi loty do Palermo i Catanii, ale tylko od maja do wrzesnia chyba, a ja bym tam chciala pojechac w bassa stagione. Do Rzymu lub Mediolanu mozna dojechac nawet za 50 euro samolotem, ale z Rzymu do Palermo bilet Alitalia kosztuje juz cztery razy wiecej. Czy ktos moglby cos poradzic? Samolot, pociag, autobus, nie wiem...? Z gory dzieki!
Według mnie najkorzystniej jest pojechać na Sycylię z Rzymu pociągiem. Jest kilka bezposrednich połaczeń miedzy Roma-Termini, a Palermo i Messyną. Mnie w zeszłym roku udało się skorzystac ze zniżki Trenitalia i za bilet w 1 kl w Intercity do Messyny zapłaciłam 10 eu. Bilety trzeba jednak kupić dużo wcześniej, nawet z miesięcznym wyprzedzeniem , więc jeśli masz kogoś znajomego na miejscu i znasz datę przyjazdu, to mogłabyś poprosic go o przesłanie Ci takiego biletu (ja tak parę razy zrobiłam:)Natomiast normalny koszt biletu 2 kl. w 'espresso' czyli naszym 'pospiesznym' np. do Palermo to ok. 30-35 eu. W Intercity oczywiście drożej.
Dziekuje Ci bardzo za wiadomosc. Nawet 2 x 35 euro (tam i spowrotem) plus samolot za 50 euro w obie strony to i tak wydaje mi sie calkiem rozsadna cena w porownaniu z samolotem Alitalia, ktory kosztuje w obie strony 1600 zl. Tylko ze pociag strasznie dlugo jedzie, prawda? Kiedy sie ma tydzien na zwiedzanie, trzeba odjac chyba dzien w jedna strone na jazde, czy sie myle?
Nie wiem w jakiej sumie chcialabys sie orientacyjnie zmiescic, ale moze sprobuj z Norwegian (www.norwegian.no) Warszawa-Milan poczawszy od wrzesnia to jakies 50 euro. A dalej w sumie tez samolotem moze by Ci sie udalo w miare tanio przedostac. Jest taka stronka, mam nadzieje ze dobrze sie wklei link, tam masz wszystkie niskobudzetowe linie, ktore "lacza" Palermo z kontynentem i w ogole ze swiatem;) www.whichbudget.com/pl/cheapflights.php?from=PMO
Pozdrawiam:)
No tak, podróż trwa ok.8-10 h. W ubiegły weekend z tygodniowego pobytu na Sycylii wrócili moi znajomi. Byli w małej, nadmorskiej wiosce Porticello 16 km od Palermo. Mieszkali w całkiem przyzwoitym hotelu- pensionacie Baia del Sole, a koszt całkowity wyniósł 1100 zl/os (w tym lot Warsz.-Palermo i spowrotem)Ofertę znaleźli w necie. To też może być jakieś rozwiązanie, no nie?
Dzieki za linka, juz go zapamietalam i bede testowac.
Ale zdziwila mnie oferta lotu z firma Volare, czy ta firma czasami nie zbankrutowala w zeszlym roku?
Nie zrozumialam, jakiego typu oferta? Mnie chodzi nie o siedzenie w jednym miejscu, ale o objechanie jakiejs czesci Sycylii (w programie: zwiedzenie calej Sycylii, ale raczej w kilka wyjazdow, nie naraz). I nie bardzo moge skorzystac z jakiejs wycieczki, bo podrozuje sama, a w dzisiejszych czasach to sie zrobilo trudne (wycieczki sa tylko dla par lub rodzin).
Chcialabym jak najszybciej dojechac na Sycylie (zeby wykorzystac jak najwiecej czasu na zwiedzanie a nie na podroz), mieszkac w jak najtanszych miejscach (ostelli, bread and breatfast itp), zywic sie w sklepach i tanich lokalach, poruszac sie pociagiem, autobusem. Marzy mi sie wynajecie motorino, ale nie mam i nie umiem jezdzic tym pojazdem wiec nie wiem czy to mozliwe i ile to kosztuje. Chcialabym pojechac tam pozna jesienia lub wczesna wiosna, ciekawe kiedy na Sycylii jest murowana ladna pogoda ale cieplo a nie goraco?
Fakt, we dwoje łatwiej. Miejscowość w jakiej byli jest bardzo dobrze skomunikowana zarówno z Palermo (pociagi,ok. 10, 15 min.dojazd, 16km.)jak i z innymi miastami półn.-zach. Sycylii, dzięki czemu mogli podczas tego pobytu zwiedzic dokładnie tę część wyspy. Jedzenia nie kupowali w marketach, ale na lokalnych targowiskach. Ja nigdy na tak krótko nie jechałam ani nie zatrzymywałam się w hotelu, ale porównując ceny biletów lotniczych np. Warszawa-Catania i cenę tej oferty biura turystycznego doszłam do wniosku, ze to nie jest takie złe rozwiazanie, szczególnie dla kogos kto chce tam spędzić tylko tydzień. Nie piszę tego tylko do Ciebie, ale do wszystkich, których to może zainteresować.
Nie, ja rozumiem, to moze byc ciekawe, tylko nie bardzo zrozumialam konkretnie czego mozna szukac, tzn jak znalezc te oferte, bo nie rozumiem, jaki to typ oferty czy jaka firma to organizuje. Wycieczka?
Takie pobyty organizuje biuro turystyczne, którego nazwy nie chcę przytaczać, bo mogłoby to być potraktowane jako reklama:), ale jak w polską wyszukiwarkę wpiszesz nazwę hotelu Baia del Sole+Porticello, to pokaże się ta konkretna oferta. Podaje taką informacje, bo mam wiadomosci o tym m-cu z pierwszej ręki.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia