rynek pracy:)

Temat przeniesiony do archwium.
czesc:)
jak to jest? przeczytalam ten artykul i Wlochy otwarli dla nas rynek pracy?
od kiedy? to nie trzeba miec juz karty (pozwolenia) na pobyt? i mozemy sie normalnie starac o prace?

http://biznes.onet.pl/0,1359760,wiadomosci.html
Ja tez sie pogubilam, ale wyglada na to ze przedluzaja okres przejsciowy. Ja mam dosc czekania i zmieniam obywatelstwo.
to skopiuje z tej stronki (z tego artykulu)http://biznes.onet.pl/0,1359760,wiadomosci.html:

"Włochy zniosły w piątek wszelkie ograniczenia dla pracowników pochodzących z nowych państw UE, w tym z Polski, likwidując wszelkie dotychczasowe kwoty Oświadczył minister spraw wewnętrznych Giuliano Amato, cytowany przez AFP.

"W końcu stało się możliwe, by być Włochem w Polsce i Polakiem we Włoszech, będąc jednocześnie obywatelami europejskimi i mając te same prawa" - oświadczył Amato po posiedzeniu rządu, który podjął taką decyzję.

i co wy na to?
Czytając wiadomości, że w miejsce starych obozów pracy rodzą sie nowe, to widzę ciemność.
ty to tylko widzisz same ciemnosci kobieto chyba jestes zgrzybiala babcia ktorej by strony nie otworzyc to same czarnowidztwo z twojej strony poamietaj sie faktycznie skoto masz tak duzo czasu to we lbie ci sie przewrocilo od nadmiaru tych porad czrnych porad
Powiedzial co wiedzial.
no wlasnie co o tym myslicie?
teraz chyba bedzie nam latwiej we Wloszech..?
mysle ze otworzyli teraz rynek pracy...wlasnie chyba przez ta afere z obozami pracy:( zeby moc to lepiej kontrolowac..
rzad wloski myslal o tym juz od jakiegos czasu (czyli od kiedy sie zmienil )
chyba nie wydaje Ci sie , ze przed jedna afere otworzyli by rynek pracy dla wszystkich nowych czlonkow Unii , bez sensun,tym bardziej ,ze sprawa z obozami pracy miala juz miejsce kilkakrotnie.
Można wejść na stronę www.europa.eu.int/eures(jest to sieć współpracy służb zatrudnienia,powołana przez Komisję Europejską).można się bezpłatnie zalogować i otrzymywać na pocztę oferty pracy,legalne,sprawdzone,nie tylko z Włoch.
no tak....ale przed wyborami mowili ze najwczesniej za 2 lata otworza. ja sie nie spodziewalam... poza tym ta afere bardzo naglosniono i to my najczesciej przyjezdzamy do nich z nowej UE..
wtedy był inny rząd , od początku wiadomo było ,że jak wygra Prodi to coś się zmieni , on zna "sytuację" dogłębie od strony swojej pracy w Unii ,więc wiedział co robi , za Berlusconiego to chyba nigy nie doczekalibyśmy tego .
Gdzieś w wiadomościach wyczytalam, że z otwarcia rynku pracy we Wloszech najbardziej cieszą sie wloscy plantatorzy. Będą mieć tanią sile roboczą. Jest również wiele innych zawodów gdzie Polak znajdzie zatrudnienie, a których Wloch się nie podejmie z wielu powodów. Najczęściej niskie place.
Miejmy nadzieje, że sytuacja na ryku pracy we Wloszech poprawi się i Polacy znajdą dla siebie godną pracę.
Tymczasem z moich obserwacji wynika, że nadal jest kryzys. Mieszkam w malym miasteczku. Wlosi maja problem ze znalezieniem pracy dla siebie. Trzeba mieć znajomości aby otrzymać dobrze platne zajęcie. Sklepiki bankrutują, wlaściciele wyprzedają towar i próbują wynająć lokal. Taki sklepiki z witryna od kilku miesięcy straszą brudnymi szybami i zarośnietymi pajeczyną wnętrzami. Chyba to nie świadczy o rozkwicie. Czy macie podobne spostrzeżenia?
zależy w jakim mieście , regionie się mieszka ,ale ogólnie sytuacje nie jest przerażająca ,ale również nie zadowalająca ... nie wiem czy włosie zarobki teraz różnią się aż tak bardzo od naszych ? wydaje się wam ,że jak ustawa wejdzie w życie to będzie wielki boom i ludzie będą wali tam to pracy ? czy jednak nie ? , moim zdaniem nie bardzo , po zarobki marne ,a i pracy nie ma za dużo ,a jakie jest wasze zdanie ?
a kiedy ustawa ma wejsc w zycie?
ja myslalam ze juz otworzyli rynek pracy
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia