dokumenty do legalnego pobytu

Temat przeniesiony do archwium.
witam wszystkich forumowiczów :-)
Za 2 tygodnie wybieram się do Włoch,chciałabym wiedzieć jakie dokumenty z polski są potrzebne do legalnego pobytu i pracy. Wiem że temat był poruszany wiele razy ale tyle już tego przeczytałam że się pogubiłam.
Czy ktoś z Was jeszcze raz mógłby w skrócie przypomnieć jakie to dokumenty?
dziękuję :-)))
ponawiam prośbę....
To zależy jaka prace chcesz wykonywac. Jesli te proste, to wystarczy tylko paszport.
Co rozumiesz proste?
do wszystkich prac we itali sa potrzebne dokumenty chyba ze myslisz o pracy na czarno to rzeczywiscie potrzebne jest nic :)
Kolego jesli chodzi o Twoje pytanie to do niedawna bylo potrzebna carta di soggiorno ale podobno od wrzesnia juz jest ulatwione dla nas tzn. polakow praca w itali jako ze mieli by zlikwidowac okres przesciowy.
Ja swego czasu jak mialem najpierw permesso potem carta to potrzebowalem paszport pare groszy bo placilem sam jak wyrabialem dokumenty( ja robilem bo akurat wyszedl przepis ze kto ma prace a jest nie legalnie moze robic dokumenty ) mi sie udalo zrobilem ale nie przedluzylem potem i przepadlo ale zero zalamki.
Jak znasz troszke wloskiego i sie nie boisz zycia to wyrobienie dokumentow nie jest takie trudne.
Od wrzesnia podobno podpisujesz contratto di lavoro poem jedziesz do Questura i papier dostajesz ciekawe jak to bedzie w praktyce dzialac teraz bo wiesz teoria zawsze prosto wyglada.
Najlepiej zadzwon do questury i zapytaj co teraz wymagaja.
Wiec cierpliwosci troche odwagi i do przodu powodzenia.
od września będzie potrzebny tylko poszport :) w chwili obecnej musisz mieć pozwolenia na pracę ,jeśli takowe otrzymasz idziesz na kwesturę po pozwolenie na pobyt ( łatwo powiedzieć ,ale w teori tak to wygląda , a czy pójdzie tak łatwo to zależy od wielu czynników ) w każdym razie życzę powodzenia .
Pytanie brzmialo "jakie dokumenty z polski są potrzebne do legalnego pobytu i pracy." DOKUMENTY Z POLSKI. Carta di soggiorno jest dokumentem wloskim i zalatwia się ja we Wloszech. Aby ją otrzymać, to najpierw trzeba mieć umowe na prace, później peresso na pobyt. Tych dokumentów nie zalatwi sie w Polsce.
no to w takim razie pytanie jest głupie , bo odpowiedź oczywista ...
:)
ok,chcę móc wynająć mieszkanie i pracować jako opiekunka do dzieci lub do osób starszych, gdy byłam tam 4 lata temu to było "cudem" mieć pozwolenie na pobyt i pracę. co jest potrzebne dziś?
żeby dostać pozwolenie na pracę to chyba potrzebna jest ...praca :)
najpierw trzeba ją znaleść,a żeby zacząć pracować trzeba otrzymać pozwolenie ,a żeby otrzymać pozwolenie trzeba znaleść pracodawcę chętnego do zatrudnienia Ciebie,a potem to już zależy od wielu innych rzeczy ;)np. "dobrej woli" urzeędników ;)

ok , o tej porze to dziwne rzeczy mi do głowy przychodzą :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Życie, praca, nauka