Bezpłatna opieka zdrowotna we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
W jaki sposób można nabyć prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej we Włoszech, nie podejmując legalnej pracy?
Wystepujac o karte pobytu z innych powodow (rodzinnych czy szukanie pracy).
Jakie dokumenty są potrzebne jeżeli chodzi o wystawienie karty pobytu
z powodu poszukiwania pracy?
4 zdjecia, ubezpieczenie, dowod osobisty/paszport, ewentualnie codice fiscale oraz srodki na utrzymanie sie (ok. 5000 euro na rok).
PS. Jesli cos jeszcze jest potrzebne, to prosze innych o uzupelnienie, bo mi dzisiaj Irvin namieszala wspominajac o konicznosci wczesniejszej rejestracji w ufficio di collocamento... ;)
Dzięki Dee, jesteś nieoceniona!
Dee 5 tys euro ? Od keidy sie pokazuje takie cos?
i jak pokazuje sie gotowke czy wyciag z banku?
Ja jak robilem w 2001 roku Permesso ktore mi przepadlo w 2005 :) to nie musialem zadnego ubezpieczenia pokazywac i zadnej kasy.
Byly jakies zmiany?
W 2001 roku nie bylismy w UE.:) Pomijajc juz fakt, ze wszystko zalezy od osoby, na jaka trafisz na kwesturze, takie sa przepisy: ubezpieczenie i srodki na utrzymanie nie mniejsze niz minimum socjalne (praca, czlonek rodziny, ktory Cie utrzyma lub inne zrodla utrzymania typu renta czy emerytura; a jak nie, to gotowka/wyciag z banku/ksero karty kredytowej/czek).
Hmm.. to ja tu wyskocze z takim malym pytaniem, bo wlasnie konczy mi sie okres waznosci karty EHIC (dawne E111).
Mam carta di soggiorno per attesa lavoro, czy mam automatycznie prawo do bezplatnej opieki zdrowotnej czy musze sie jeszcze dodatkowo gdzies zarejesrtowac (cos mi w glowie jakies servizio sanitario dzwoni)?
Mam jeszcze ubezpieczenie prywatne, ale ono tez niedlugo straci waznosc. Myslalam o kolejnym, ale tu widze ze moze nie musze?
Dee prosze wez mnie oswiec :)
Alez prosze Cie uprzejmie.;) ù

Lec do odpowiedniego terytorialnie ASL (dowiedz sie, gdzie dokonuje sie zapisow do SSN) i zapisz sie do Servizio Sanitario Nazionale. Masz karte pobytu, wiec masz prawo do opieki zdrowotnej. Zapisza Cie na czas waznosci karty pobytu.

Zabierz ze soba ksero karty pobytu, codice fiscale i residenze (jesli masz) lub domicilio na terenie comune.
Dzieki. Dobrze ze chlop tez tam sie musi udac, coby sie z Rzymu przerejestrowac :) Bede miec wsparcie, bo jak wiadomo z NIMI nic nie wiadomo ;)

Wlasnie jestem w trakcie pisania odwolania do INPSu bo kurna jednej pieczatki wielkosci piesci nie zauwazyli ufff... Ale i tak mi sie tu podoba i sie nie rusze :P
:-)
Co to jest to codice fiscale?
czy nadal trzeba miec z polski karte NFZ? CZY JEZLI WLOSI OTWORZYLI RYNKI PRACY ZNACZY TO ZE LECZYMY SIE WSZEDZIE BEZPLATNIE?
we wloszech, mozna powiedziec, ze nie ma wlasciwie leczenia bezplatnego... nawet bedac ubezpieczonym musisz placic tzw. ticket... np. w przypadku 1-szej wizyty u lekarza specjalisty wynosi on 16 euro...
to zdzierusy! mimo ubezpieczenia trzeba placic? zdzierusy!napewno lekarze sa tam do niczego, korupcja.
Lekarze sa tu kompetentni i nie rozumiem, co ma do tego placenie za wizyte (ticket). Taki jest tutaj system sluzby zdrowia i prawdopodobnie predzej czy pozniej rpwniez w Polsce bedzie sie placic za wizyte. Zwroc uwage, ze we Wloszech prawo do opieki zdrowotnej ma kazdy obywatel, bez wzgledu na to, czy placi skladki czy nie. Skads na to trzeba brac pieniadze.

Co do karty z NFZ, to wlasnie dzieki niej Polak we WLoszech wykazuje, ze ma prawo do opieki zdrowotnej, NA TAKICH SAMYCH ZASADACH JAK OBYWATELE WLOSCY. Czyli nie za darmo.
Ja juz czekam na permesso prawie 7 mc!!! Taka wolna jest kwestura w Rimini!!! Tragedia!! I nie chca m i wyrobic tej karty na leczenie sie tutaj, bo nie mam w reku permessa tylko karteczke ze oczekuje! Co za polityka! Jak dostene permesso i bede miala w koncu contratto di lavoro to mam isc na kwesture tu gdzie jestem po carta di soggiorno?
No coz, musisz byc cierpliwa. Ja tez czekala w Rimini na permesso prawie 8 miesiecy :(((Ale maja tempo!
A ja przyjechalam do Wloch kiedy bylam w 6tym miesiacu ciazy i od razu wydali mi tymczasowy dokument ubezpieczenia wazny na 6 miesiecy. Bylam zaskoczona (oczywiscie pozytywnie) tym bardziej, ze nikt mnie o nic nie wypytywal, nie robil problemow nie krecil nosem i nawet akt slubu nie byl potrzebny. Natomiast na permesso mimo, ze bylo to z powodow rodzinnych, czekalam rowniotkie 3 msce.
Każdy obywatel UE, który posiada umowę o pracę ma prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej we Włoszech. Każdy obywatel ma prawo samozaświadczyć miejsce zameldowania lub zamieszkania w danym ośrodku zdrowia ASL, w którym prosi o wydanie książeczki zdrowia. Nie można natomiast samozaświadczyć statusu zatrudnienia, czyli umowy o pracę lub w przypadku osób prowadzących własną firmę – wpisu do Izby Handlowej. Obywatele UE zatrudnieni we Włoszech mają także prawo do otrzymania karty TEAM.

Tessera sanitaria (książeczka zdrowia)
Książeczka zdrowia jest dokumentem potwierdzającym wpis do SSN i umożliwiającym korzystanie z publicznej opieki zdrowotnej. Wydaje ja ASL. Dokumenty potrzebne do jej uzyskania:
- fotokopia umowy o pracę,
- fotokopia numeru identyfikacji podatkowej ("codice fiscale"),
- oświadczenie o miejscu zamieszkania („certificato di residenza"), które można także samozaświadczyć „autocertificazione”.
W razie zgubienia czy kradzieży książeczki zdrowia, należy udać sie do ASL i wypełnić specjalne oświadczenie o utracie dokumentu. Jest to warunek otrzymania nowej książeczki zdrowia.

Wybór lekarza rodzinnego (medico di familia)
W momencie wystawienia książeczki zdrowia, cudzoziemcowi zostaje udostępniony spis lekarzy w rejonie ośrodka, z którego może on wybrać lekarza rodzinnego. Zainteresowany ma możliwość późniejszej zmiany lekarza.
Dla dzieci do 14 roku życia należy wybrać pediatrę. W momencie ukończenia 14 lat, ASL informuje rodzinę o automatycznym wykreśleniu dziecka z listy pacjentów pediatry i o konieczności wyboru dla niego lekarza rodzinnego.
Wizyty w gabinecie lekarza i wizyty domowe
We Włoszech lekarz rodzinny przyjmuje w swoim gabinecie (ambulatorio/studio), w ustalonych dniach i godzinach. Jeśli zajdzie taka konieczność, odwiedza też bezpłatnie pacjenta w domu (visita a domicilio). Lekarz odbywa wizytę domową, jeżeli stan zdrowia pacjenta nie pozwala mu na udanie sie do gabinetu.

Zaświadczenia lekarskie (certificati Medici)
Lekarz rodzinny i pediatra mogą wystawiać na prośbę pacjenta zaświadczenia lekarskie. Większość z nich jest nieodpłatna. Jednak za wystawienie niektórych zaświadczeń lekarze pobierają opłaty. Ich wysokość ustalana jest na podstawie cenników Ministerstwa Zdrowia.
Zaświadczenia bezpłatne:
- zaświadczenia dotyczące stanu zdrowia pacjenta (choroby, wypadku lub innych przyczyn niezdolności do pracy),
- zaświadczenia o opiece rodzica nad chorym dzieckiem usprawiedliwiające nieobecność rodzica w pracy
- zaświadczenia dotyczące uczestnictwa ucznia w lekcjach wychowania fizycznego.
Zaświadczenia odpłatne:
- zaświadczenia dotyczące zawodowego uprawiania sportu (certificato agonistico) i wymagane przez sale gimnastyczne (certificato sportivo),
- zaświadczenia - załączniki niezbędne do podania o przyznanie renty inwalidzkiej
- zaświadczenia do celów ubezpieczeniowych.

Ricette e impegnative (recepty i skierowania na wizyty)
Zakup niektórych leków we Włoszech wymaga, podobnie jak w Polsce, wystawienia przez lekarza recepty. Do wykonania badan i analiz oraz do zamówienia wizyty u lekarza specjalisty w wybranej placówce publicznej służby zdrowia, lekarz rodzinny musi wystawić skierowanie, czyli impegnativa. Dokument wystawiany jest bezpłatnie za okazaniem książeczki zdrowia.
We Włoszech przewidziane jest współpłacenie, tzn. pacjent opłaca część sumy za leki/lub za wizytę lekarską. Jest to tzw. „ticket", którego wysokość ustala Ministerstwo Zdrowia. Występując o wszelkiego rodzaju aparaty ortodontyczne, protezy i okulary, pacjent powinien przedstawić w ASL w swoim rejonie skierowanie lekarza specjalisty. Także w tych przypadkach należy zapłacić ticket.

Kto jest zwolniony od pokrywania części kosztów świadczeń?
- inwalidzi cywilni, niewidomi i głuchoniemi
- małoletni pobierający rentę inwalidzka
- osoby, którym usunięto organ
- chorzy na cukrzyce nie płacą za strzykawki, igły i inny sprzęt do leczenia ich choroby.
http://www.naszswiat.net/poradniki/649-opieka-zdrowotna-we-woszech.html
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka