LUMPEXSY, ODZIEZ UZYWANA

Temat przeniesiony do archwium.
czy w italii sa lumpexsy z odzieza uzywana? ile kosztuje kilogram? jezeli nie ma lumpexsow co wlosi robia z niepotrzebna odzieza?
Ja nie widze lumpreksow we Wloszech. Rzeczy ktore sa niepotrzebne ludzie oddaja innym potrzebujacym, do kosciola itd. albo wyrzycaja do specjalnych kontenerow, tak jak Polsce PCK.
gdyby pokazaly sie lumpexy na ziemi wloskiej, to byloby to sygnalem do pakowania walizek i szukania "szczescia" tam gdzie ich jeszcze nie ma
a czy wlosi wystawiaja przed domami swoje ubrania lub niepotrzebne rzeczy? oni maja piekne ubrania, buty i torebki. czy sa tam jakies wystawki? typu tak jak w niemczech.
Można zajść do kościołów, czy caritasów, tam dają ubrania, włochów którzy je oddają, wiem, że sklepy też robią wystawki, ale spożywcze, to co jest np 2 dni do końca terminu ważności to wystawiają.
Polecam mercatinousato.com
Na południu Włoch są ciuchlandy, na tzw. mercatach mozna kupić naprawde niezle ciuchy i buty za 1, 2 Euro. Wlosi maja tez sklonnosc obdarowywania uzywanymi rzeczami znajomych. Pewnego razu sama dostalam wor z ubraniami od znajomego Wlocha, ale niestety zadna z darowanych mi rzeczy nie przypadla mi do gustu (chyba nikomu by nie przypadla hahaha), ale to bylo zabawne, przypuszczam, ze czlowiek ten chcial sie po prostu pozbyc niepotrzebnych rzeczy i zamiast wyrzucic je na smietnik podarowal mi:)
Stragany na rynkach to podstawka. Jesli chodzi o spodnie, czasem bluzy, koszulki, polary. Polecam. Porownujac ceny spodni na rynku 8-10 e a w sklepie 50-80, to chyba wszystko jasne. I nie to, ze na rynkun jakies szmaty, elegancki firmowy spodzien, nowy, dwa razy zalozony. Pozdro
:D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia