"Nadanie" paczki przez autokar

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie moze wydac sie glupie, ale coz, kazdemu moze sie zdarzyc.;-)

Wiem, ze mnostwo osob przesyla/odbiera paczki przy pomocy autokarow liniowych, bo tak wychodzi najtaniej. Jak to dokladnie wyglada? Robie paczke, ide na Tiburtine (Rzym), podchodze do kierowcy wybranego autokaru i mowie: "Prosze pana, mam tu taka paczusie, nie zabralby mi jej pan do Poznania?", a kierowca na to z usmiechem odpowiada, ze alez oczywiscie, nie ma sprawy?:-) Wszystkie paczki biora, jak leci? I ile to kosztuje?
Dee,to zalezy od wielkości paczki,od kierowcy...ceny od 10 euro wzwyż.Najlepiej zapytac wczesniej kierowcę lub przewożnika,unikniesz nieporozumien.
to załatwia się przez bióro podróży , nie wiem czy można bezpośrednio u kierowcy (chyba tak ), w Polsce za paczkę taką przeciętnej ciężkości i wielości ;-)
płaci się 50 Zł , musisz dostać fakturkę do wypełnienia , wpisać dane nadawcy bla bla , jak zapłacisz to dostaniesz kwitek ,w razie gdyby paczka zginęła ,abo coś w tym stylu , na potwierdzenie ,że została nadana i opłacona .
To ja moze napisze sobie maila do Eurolines i zapytam, jak to u nich wyglada.:)

Bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi. :-*
w eurolinie nie trzba wypelniac zadnych formularzy... no i decyduja kierowcy...
ja wysylalam na trasie mediolan-katowice.. a cena jak za dodatkowy bagaz...
Dee, ty lepiej nigdzie nie pisz! bo to nie jest jednak sprawa oficjalna, tzn. zalatwia sie to bezposrednio z kierowca i to sa pieniadze dla kierowcow, a nie dla biura.
Moja psiapsiolka dostaje w ten sposob paczki od rodziny z Lodzi, grzecznie nalezy tego kierowce poprosic o przewiezienie i powiedziec gdzie odbiora, najlepiej wziac numer komorki kierowcy, zeby ustalic potem konkretna godzine przyjazdu do danej miejscowosci (czesto sie spozniaja), z PL placa 40-50 zl, stad nie wysylala. Jesli nie ma duzo ludzi, to z reguly nie robia problemow,czasem tylko pytaja co jest w paczce.:)

p.s. odpowiesz mi??;)
Trish, dobrze, ze mnie uprzedzilas, bo juz bylam gotowa do wyprodukowania pieknego maila...;-) Ok, biorac pod uwage "bassa stagione", raczej nie powinno byc teraz wielu pasazerow, wiec pomysle nad ta paczka.

Jeszcze raz dzieki!
Ja właśnie 2 dni temu zadzwoniłam do biura i poprosiłam o nr tel. do kierowcy na trasie Bydgoszcz - Palermo, bez problemu podano mi nr i zadzwoniłam do kierowcy. Wysyłam jeden bagaż o wadze ok. 15 kg, za który zapłacę ok. 50 zł.
Numer komorkowy, na ktory nalezy dzwonic "w sprawie opoznien" znalazlam na stronie Eurolines (przy odpowiedniej linii, w moim przypadku jest to trasa Rzym-Poznan), wiec mysle, ze mozna go uzyc rowniez w tej kwestii.:)
W piatek moja mama ma nadac mi paczke przez Eurolines z Warszawy do Mediolanu.
Napisze wam czy jeje sie udalo.
W Mediolanie mozna, ale czsem otwieraja aby zobaczyc co przesylasz bo ludzie czesto podawali alkohol...

Niestety teraz kierowcy kombinuja jak tylko moga i czesto taniej wychodzi przeslac rzecz poczta (oczywiscie mowie o Mediolanie, nie mam pojecia jakie sa ceny w Rzymie).
Witam, chcialbym wam powiedziec, ze mojej mamie dzis udalo sie nadac dla mnie paczke z Warszawy do Milano. Zalatwiala to bezposrednio z kierowca.
Kierowca zostawil jej nr telefonu x info. np. w razie spoznienia... itd.
Dee, ja wysylam paczki bardzo czesto z Florencji do Gdanska, nie pisz absolutnie zadnego maila do nikogo bo nikt nie udzieli ci zadnej informacji w biurze!wyslij eurolines bo to jest pewna firma(ludzie nadaja nawet pieniadze przez kierowce do Polski), zawsze na czas bez zadnych problemow, raz wyslalam inna firma i mialam problemy. idzisz do kierowcy i prosisz o nadanie paczki do ..., popros zeby paczka jechala w osobmym miejscu na bagaze, najlepiej tam gdzie kierwocy trzymaja swoje, spytaj czy kierwocy beda sie zmieniac. ja place 15 euro ale jak mam cos wanego w srodku to daje 20e zeby dojechala. naklej na torbie adres tak zeby sie nie zgubil , i rzecz najwazniejsza musisz wziasc od kierowcy numer telefonu na polska komorke zeby ta osoba z Polski mogla sie kontaktowac z kierowca juz w Polsce o ktorej godzinie bedzie mogla paczke odebrac, nie daj sie czasami zbyc tym ze oni sie z toba skontaktuje bo sie nie skontaktuja!wez imie kierowcy ktoremu zostawiasz paczke!Acha co do poczty-nie polecam.zycze powodzenia magda
Dzieki wielkie za info!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia