Przedszkola włoskie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich:) Chcialabym sie dowiedziec ile kosztuje pobyt dziecka we wloskim przedzkolu! Wyjezdzam do Wloch do pracy ale musze ze soba zabrac mojego maluszka ktory teraz konczy 3 latka! Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz:)
Ceny sa bardzo rozne w roznych miejscowosciach w prywatnych przedszkolach!

Do panstwowego na ten rok juz sie nie "zalapie", na wiosne mozesz zlozyc podanie na nastepny rok szkolny, bedzie duzo taniej (tam rata liczona jest zaleznie od dochodu, stala oplata jest natomiast za stolowke).
Dziekuje za odpowiedz. Ja wyjezdzam w okolice Sassuolo. Jak bede na miejscu to sprobuje sie czegos dowiedziec tylko nie mam zadnego pomyslu z kim zostanie moj maluch do czasu az go przyjma do przedszkola:( Jeszcze raz dziekuje
W samym Sassuolo naliczylam z piec przedszkoli. Linki mi sie tu nie wyswietlaja, ale zeby znalezc ich adresy/numery tel/ew. adresy e-mailowe wejdz na
www.paginebianche.it
tam, gdzie jest "Cognome o nome azienda": wpisz "asilo"
gdzie jest "Dove": wpisz "Sassuolo" i wyswietla Ci sie przynajmniej kontakty.

Ew. sprobuj przez wloski google (www.google.it).

Na poczatek najlepiej byloby, gdyby ktos z Wami razem przyjechal i mogl byc z dzieckiem w pierwszym okresie...
asilo to nie jest czasem żłobek??? A przedaszkole po włosku jak jest??-chyba scula materna no nie? Od ilu lat dzieci idą do przedszkola w Italii?
ASILO...przedszkole
asilo nido...żłobek
scuola materna i asilo - to to samo, dzieci ida od trzeciego roku zycia
ja place tylko za posilki a to liczone jest w zaleznosci od dochodow ...
To lepiej masz, niz ja - my (w Rzymie) placimy rate miesieczna (czesne, czy jak to nazwac po polsku) za "scuola materna" (ktora teraz nazywa sie "scuola dell'infanzia"), ktora zalezna jest od dochodu oraz placimy stala miesieczna oplate - ok. 46 euro - za stolowke.

Na poludniu Wloch - jak slysze od znajomych - w ogole nie placa (przynajmniej ci znajomi, kilka rodzin o srednio-niezlym dochodzie, w Puglii) za "scuola materna" (ani czesnego, ani stolowki). Ktos wiec musi placic... no to placimy my, od centrum Wloch w gore.
Pozdrawiam.
Ile kosztuje żłobek e Emilia Romagna za miesiąc? A ile przedszkole? Bo za niedługo będę musiała tam wysłac swoje dziecko...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka