co to za zawód?

Temat przeniesiony do archwium.
co to za zawód technik geometra?Czy to odpowiednik naszego geodety?Czy we Włoszech nauczyciele szkół podstawowych nie muszą posiadać wyższego wykształcenia?mogą być tylko po technikum nauczycielskim?To prawda?
Jak sama nazwa wskazuje technik to osoba nie posiadające wykształcenia wyższego.a geodeta to absolwent geodezjii(kierunek prowadzony na politechnikach).we włoszech żeby moc zostać nauczycielem trzeba skończyć specjalnie studia wyższe-coś w rodzaju naszej pedagogiki.(po nich możesz uczyć w szkole podstawowej a po zrobieniu specjalnego kursu także w liceum)
chyba nie masz racji...znam Włoszkę,która ukończyła to technikum/5 lat/,zrobiła krótki kurs j.angielskiego i uczy w szkole podst.Wiem że technik to ktoś bez wyższego wykształcenia,ale na czym polega jego praca...?
Gdybys napisala nazwe zawodu po wlosku byloby latwiej cos powiedziec na ten temat.
Przypuszczam że chodzi o tecnico geometra, to jest tak jakby trochę geodeta, trochę jakby po budowlance, chyba nie ma polskiego odpowiednika.
tak !dokładnie tecnico geometra,/po 5 letnim technikum/
No więc to jest tak jak napisałam:
po części geodeta - bo to oni we Włoszech (nie wiem czy tylko, czy nie tylko oni) wymierzają tereny specjalnym aparatem i zakreślają je na mapkach
po części technik jak po polskiej budowlance - bo w technikum uczą się też technologii konstrukcji, rysunku technicznego, itd.
Wiem, bo jeden taki geometra to mój chłopak :)
To ile ty masz tych chlopakow geometrow? przepraszam, ze zartuje
dziękuję! no to z geometrą się wyjaśniło,a co z nauczycielami podstawówki,wiesz coś?Ale jestem ciekawa,prawda?
Niestety nie mam za bardzo pojęcia o nauczaniu w podstawówce. Chociaż pamiętam taką dziewczynę która uczyła tylko na zastępstwach (supplente) i wydaje mi się, że ona miała tylko jakiś kurs, studiów raczej nie.
Per insegnare nelle scuole elementari non c'è bisogno della laurea, però ci vuole l'abilitazione.
co to znaczy l'abilitazione?we włoskim dopiero raczkuję.
l'abilitazione- nadanie mocy prawnej
to chyba chodzi o uprawnienia do wykonywania tego zawodu,tak?więc po technikum dla nauczycieli/nasze dawne liceum pedagogiczne/ma się takowe i można uczyć.To by się zgadzało.dzięki i młych snów!
Temat przeniesiony do archwium.