odnowią? :)

Temat przeniesiony do archwium.
Słuchajcie mam nieważną carte di soggiorno (studio) od ponad dwóch miesięcy (ważność minęła 3.września), a ja jak dobrze pójdzie dopiero jutro się udam na questurę, bo dzisiaj zaspałam!! Uffaaaa

Przyjmuję zakłady: odnowią mi bez prolbemu, czy też będą mi wypominać spóźnienie? :)
Nie powinnas miec zadnych problemow ,ostatnio moja kolezanka po 4 miesiacach od uplyniecia terminu waznosci poszla na questure i tylko pokiwali jej palcem mowiac ,ze tak sie nie robi ;) ,ale przedluzyli .... ,a skad jestes jesli moge wiedziec ?
Mieszkam we Florencji, tutaj każdy mówi co innego, także nie wiem na kogo trafię :)
aha, przypomniało mi się: po raz pierwszy idę z kartą EKUZ na questurę, i na niej jest wszystko po polsku, przeważnie miałam ubezpieczenie prywatne, na którym były też napisy po włosku; poznają kartę EKUZ bo można się domyśleć co to jest(np jest tam symbol unii, moze to wystarczy)?
Ilecka pomoz Geniuszowi rozgryzc slowo z niemieckiego"Kromb"(der,die,das?).co ono oznacza twoim zdaniem?
powodzenia jutro na kwesturze.
kasia
ah z wlochami to roznie bywa ;) ,tak naprawde to trudno powiedziec ,ale wydaje mi sie ,ze "raczej" nie powinnas miec problemow ;)
Z karta EKUZ nie powinnas miec problemow, w koncu we Wloszech tez ja maja.:) A w razie czego sie kloc, tylko nie wyciagaj broni palnej!;)

Co do przedluzenia cds, to jesli masz nadal "motivi validi" co do pobytu (studia, praca itp.), to nie maja prawa ci nie przedluzyc (albo po prostu dostaniesz nowa i tyle, zreszta chyba na tym wlasnie przedluzenie polega, choc nie jestem pewna... zmienia sie wtedy numer cds czy nie?). A co do Twojego spoznienia, to... co ci moga zrobic, kochana?:) Zadne sankcje nie sa przewidziane...:D
Właśnie okazało się, że nikt nie wspomniał o żadnym spóźnieniu. Jedny co zauważyli, to że w roku 2006 nie zdałam żadnego egzaminu! Hahaha, nawet nie zwróciłam na to uwagi :) W każdym razie policjant sam powiedział:ale Pani jest z unii, to nieważne ostatecznie. Kurdę, jeszcze by brakowało żeby mi odmówiono, ja tu pracę piszę, a tu takie numery :)
Wlasnie o to chodzi, ze bedac w UE, nie jestesmy "cudzoziemcami", tylko "Europejczykami", jak Wlosi.:D Dlatego co wolno Wlochom, wolno i nam.;)
Podoba mi się :)

Dlatego co wolno Wlochom, wolno i
>nam.;)
I tego sie trzymajmy! :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka