ASL - residenze a domicilio - jeden bajzel

Temat przeniesiony do archwium.
Kurza d... znowu poleglam.. ASL :> nie chca mnie zarejestrowac :>

Chca ode mnie residenze w Turynie, wszystko fajnie tylko ja po przeszukaniu watkow lekko zglupialam. Moj chlop wynajmuje tu mieszkanie, ale nie jest zameldowany, czyli co? ma domicilio? Jego oczywiscie zarejestrowali. Czym sie to rozni?

Jezeli teraz ja mialabym sie zameldowac, to musze miec papier od wlasciciela mieszkania? Bo w kwesturze przy carta di soggiorno chcieli tylko cessione di fabbricato wypelnione przez mojego chlopa.

Czego ja tak naprawde potrzebujei jak mam to zrobic? Aaaa i czym sie mam wesprzec, jakby znowu mnie chcieli odeslac z kwitkiem? :P

Jak na poczatku wszystko szlo gladko, to teraz mi normalnie klody pod nogi wszystkie urzedy rzucaja wrrrrr...

Gdyby ktos umial mi odpowiedziec dzieki z gory.
Do rejestracji w ASL potrzebujesz jedynie adresu zamieszkania (domicilio) oraz karty pobytu. Kropka. Nie musisz byc zameldowana (czego jestem zywym przykladem). Zazwyczaj na karcie ASL wpisuja adres zamieszczony na karcie pobytu.

Wydrukuj sobie ponizszy tekst ze strony rzadowego (!) portalu informacyjnego na temat sluzby zdrowia: http://iaew.gov.it/index/auslparma/sportellounico/iscrizione/stan_ue

Non residente
CITTADINO NON RESIDENTE TITOLARE DI UN RAPPORTO DI LAVORO SUBORDINATO/AUTONOMO O LIBERO PROFESSIONISTA

DESCRIZIONE

* I cittadini comunitari non residenti che svolgono un lavoro autonomo, o hanno un rapporto di lavoro subordinato, o esercitano una libera professione in Italia, hanno diritto all'iscrizione obbligatoria al SSN e sono pienamente equiparati agli italiani.

MODALITA' DI ACCESSO

* Permesso di soggiorno
* Autocertificazione del domicilio (superiore a mesi) (MOD. 3)

INDICAZIONI PER GLI OPERATORI

* La tessera viene rilasciata per un periodo superiore a tre mesi e per un massimo di un anno, rinnovabile su richiesta dell'interessato e in presenza di requisiti previsti
Dzieki Dee, jestes jak zwykle skarbnica wiedzy :) Tylko, ze ja niestety nie pracuje a szukam dopiero pracy. Na mojej carta di soggiorno stoi ATTESA LAVORO. Tu tez pewnie polegne. Kurde czasem mam ochote ich wszystkich powystrzelac :>
A, to nie wiedzialam... No to znajdz szybko prace albo sie zamelduj.:)
Sama nie wiem co trudniejsze :P

Dzieki jeszcze raz.
Wkurzylam sie i pokopalam. W koncu dotarlam do milego dokumentu, w ktorym wszystko ladnie stoi. Wiec jezeli ktos potrzebuje zalaczam link:

http://www.asl13.novara.it/intranet/L-Azienda/Assistenza1/Assistenza/All.1---Manuale-Assistenza-Sanitaria.doc

Uffff, przez tych idiotow cisnienie mi za ciezko skacze :P
Co do zameldowania, to nie jest ono wcale takie trudne.:)

http://www.efsaparma.it/page.asp?IDCategoria=340&IDSezione=1456&ID=40842
Wyglada niezle, ja sie tylko przestraszylam, bo w ktoryms tam watku ze stycznia przeczytalam o tonie innych papierow i zaswiadczen. Poza tym, w ktora comune nie "wdepne", stoi napisane co innego :P

Boshe cymu ONE som takie niedoinformowane :D Masz racje Dee, zeby tu przezyc trzeba byc zawsze lepiej poinformowanym od urzednikow :D

Dzieki
>zeby tu
>przezyc trzeba byc zawsze lepiej poinformowanym od urzednikow :D

...co nie jest takie trudne, biorac pod uwage ilosc (nie)posiadanych przez nich informacji... :D
Ja nadal tego nie kapuje... Jesli mieszkam np. wynajmuje pokoj, ale na czarno, wlasciciel nigdzie mnie nie zglaszal to czy to tez jest moje domicilio?? Czy domicilio mam wtedy jak wlasciciel mieszkania mnie zglosi na policje ze tu mieszkam??
A z rezydencja jak to jest? W jaki sposob mozna ja uzyskac??
residenza to jest stale zameldowanie, ktore widnieje na dokumencie jako niejsce w ktorym "prawnie" zamieszkujesz (nie wiem czy sie dobrze wyrazilam). ja meldowalam sie w comune. musialam przyjsc wtedy jeszcze z permesso (teraz carta di soggiorno) i pan z comune mnie zarejestrowal.

domicilio - to miejsce gdzie mieszkasz ale nie jestes tu zameldowana. np zameldowana jestes w miescie x ale z powodu studiow w miescie y tam czasowo sbie cos wynajmujesz. teoretycznie domicilio powinno byc zgloszone na kwesturze ale w praktyce tego nikt nie robi.
Domicilio to adres, pod ktorym faktycznie mieszkasz, czyli teoretycznie mieszkanie, ktore obecnie wynajmujesz. Jesli nie podpisalas umowy najmu, to teoretycznie nie placisz za pokoj, wiec oficjalnie go nie wynajmujesz, co nie znaczy, ze nie mozesz go podawac jako domicilio (np. jako adres korespondencyjny). Natomiast wlascicielowi mieszkania grozi spora grzywna, gdyby wladze sie o tym dowiedzialy.

Residenza to zameldowanie, wiec pojscie do urzedu gminy (comune) i zlozenie wniosku o zameldowanie pod danym adresem. Potrzebujesz do tego karty pobytu (aczkolwiek jakis miesiac temu sad kasacyjny uznal, ze karta pobytu nie moze byc warunkiem uzyskania zameldowania przez obywatela UE; nie wiem, jak to wyglada w praktyce, podejrzewam, ze w wiekszosci urzedow nadal pytaja o karte pobytu) i codice fiscale, oczywiscie oprocz adresu. Potem przyjda vigili urbani, aby sprawdzic, czy rzeczywiscie mieszkasz pod podanym adresem.
> Potem przyjda vigili urbani, aby sprawdzic,
> czy rzeczywiscie mieszkasz pod podanym adresem.

... i beda chcieli zobaczyc np umowe najmu jak w moim przypadku... umowa na chlopa i pani co my teraz zrobimy?
..leniwy mi sie trafil, nie chcialo mu sie albo drugi raz przychodzic albo kombinowac, wiec wpisal, ze wszystko w porzadku :P
No to mialas pecha... bo zazwyczaj wystarczy, ze jestes w domu i pokazesz dokumenty, a nawet jesli cie nie ma, to wystarczy twoje nazwisko na domofonie albo potwierdzenie przez sasiadow.:-)

PS. Z ta umowa najmu to dali czadu, kochana, bo gdzie jest napisane, ze musisz cokolwiek wynajmowac lub posiadac? Przeciez mozesz zameldowac sie u rodziny, u znajomych czy u kogokolwiek, jesli oni nie maja nic przeciwko temu.:-)
poszalal widac chlopak, ale poki mi to nie szkodzi to mi wisi :D jakis niepozbierany byl, czlowiek sie przyzwyczaja ;)
ciao ciambellina se posso dare un aiuto io lavoro all'ASL a Nichelino (TO) quindi chiedete pure.. papapa milego dnia moj [gg]
grazie ma non mi serve piú :)
Czyli zeby wyrobic sobie tesera sanitaria ide do ...? jak sie to nazywa? I co ? Mowie gdzie mieszkam, ale mam sie przyznac ze wlasciciel mnie nie zglaszal nigdzie?? I co jeszcze mam wziac ze soba? Ile sie czeka na tesera sanitaria??
Idziesz do wlasciwego terytorialnie ASL (sprawdz w internecie, gdzie w Twoim ASL zapisuja do Servizio Sanitario Nazionale). Nie mowisz, gdzie mieszkasz, tylko dajesz swoja karte pobytu, a tam juz jest adres.:-) A jak beda pytac o domicilio, to po prostu podasz adres, pod ktorym aktualnie mieszkasz.

Potrzebujesz do tego jeszcze codice fiscale i juz.
Dzieki Dee!!! Wlasnie odczytalam Twoj odpis. Wczoraj rano poszlam i w 2 minuty mi wyrobili:) Bo mam w koncu carta di soggiorno na 5 lat!!:))) I to chciala babka w okienku, i pytala o domicilio, i podalam adres gdzie mieszkam mimo ze nie jestem tu zameldowana , i jest ok:) Nareszcie:)
No widzisz, gratuluje! :-)
Dee mam pytanko do Ciebie widzac ze znasz sie na wszystkim:) Mialam rezydencje, ale ta osoba mnie wykresli ze swojego mieszkania, i bede wynajmowac mieszkanie bez kontraktu 4 mc , a pozniej juz z kontraktem. czy zeby miec znow rezydencje musze czekac az bede miala kontrakt na mieszkanie ? czy nawet jak wynajmuje na czerno przez kilka mc moge sobie zrobic rezydencje??? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Ufficio Anagrafe nie pyta o tytuł, na podstawie którego zamieszkujesz dany lokal, urzędników interesuje tylko, czy tam mieszkasz. Tak wiec o umowę najmu nie pytają (możesz przecież mieszkać za darmo u znajomych), wiec zameldować się możesz. Jedyny problem może wystąpić w przypadku, gdy w tym samym mieszkaniu jest już ktoś zameldowany (np. właściciel, nawet jeśli tam nie mieszka), wtedy urząd meldunkowy może domagać się, by osoba ta wypełniła druczek, za pomocą którego zgadza on się, byś się zameldowała i zaznacza, ze nie chce, byś należała do jego "stato di famiglia".
czyli dobrze zerozumialam ze mnie voglili nie beda prosic o pokazanie umowy najmu? czy moga prosic o to? wlasnie przed chwila wrocilam z comune , bo bylam poprosic o przeneisienie residenza z jedego miejsca do drugiego. Wzieli ode mnie tylko ksero carta di identita , ksero permesso e codice fiscale. Wlasicicle mieszkania juz sie stad wymeldowal. Ale mamy bardzo luzny ukalda ...tzn on nie ma czasu napisac umowy wynajmu, ja sie specjalnie nie prosze ... bo a noz widelec walnie jakis depozyt. Ja place on jst zadowolny ;-)))) wiec jakmi wpadna vigili do domu kiedys ( bo oczywiscie nie wybiera sie godziny i dnia jak w mojeje poprzedneije comune tylko sami nachodza kiedy chca)..wiec jka wpadna to powiem ze umowa zostala w pracy heheh
Straznik miejski jak przyjdzie, to poprosi cie o dokument, zeby potwierdzic, ze ty to ty i juz. Wypelni sobie druki pojdzie. Jego nie interesuje czy masz umowe czy nie, on sprawdza, czy mieszkasz pod adresem gdzie sie meldujesz.
Rozesmialam sie bo przypomnialo mi sie jak do mnie przyszedl straznik miejski sprawdzic czy tam mieszkam przyjrzal sie mieszkaniu,kosmetykom w lazience i mi izaczal mnie ostrzegac ze musze uwazac na wloskich mezczyzn,bo moga chciec mnie bajerowac...mowil:tylko ostroznie z nimi!oszukuja,a maja zony w domu.Rany myslalam ,ze sie przekrece ,ze smiechu,dostalam ataku smiechu.Zeby on wiedzial komu to mowi! Ale zycie pisze swoja historie.No coz saper myli sie tylko raz.A bylam taka pewna ze sie nie pomyle...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia