zerówka

Temat przeniesiony do archwium.
chciałabym się dowiedzieć czy we włoszech istnieje coś takiego jak w polsce zerówka.pod koniec roku wyjeżdżam z dziećmi do włoch,a mój synek w tej chwili uczęszcza do klasy "0".ostanio wyczytałam,że do 1 klasy kwalifikują się dzieci,które ukończyły 6 lat przed 31 sierpnia(mój syn urodził się w grudniu) i najprawdopodobniej nie zostanie przyjęty do szkoły.gdzie posłać dziecko by wywiązać się z obowiązku szkolnego wobec państwa polskiego(nie chciałabym mieć kłopotów).chciałabym mieć w razie czego jakiś dokument potwierdzający to ,że dziecko się edukuje.przypomnę ,że nauka w polskiej zerówce jest obowiązkowa
są 2 albo 3 tematy o dzieciach i szkołach we Włoszech,nawet całkiem dobrze rozwinięte.
znam je ,ale nie ma tam mowy o zerówce
we wloszech nie ma zadnej zerowki. dzieci przed 6 rokiem zycia moga chodzic do przedszkola, ale tam nikt nie uczy czytac lub pisac.
twoj syn powinien zostac przyjety bo liczy sie raczej rocznik a nie miesiac (tak bylo jak chodzilem do podstawowki ja, 18 lat temu).
twoj syn bedzie umial czytac i pisac, a jego koledzy ze szkoly jeszcze nie:-)

jak masz inne pytania to zadawaj.
to znaczy ze musze posłac dziecko do 1 klasy.jak wygląda nauczanie w klasach początkowych?jak szybko wymaga się umiejętnosci pisania i czytania?
dokladnie, dziecko idzie do 1 klasy i nie bedzie zadnych problemow.

jak wyglada nauczanie... trudno powiedziec, chyba mniej wiecej tak jak w polsce. Sa roznice miedzy szkola polska a wloska...ale nie wielkie.
Pisac i czytac uczy sie chyba w 1 klasie, ale nie pamjetam bo minelo juz 18 lat a swoich dzieci jeszcze nie mam:-)

na 100% twoj syn nie bedzie mial problemow
Na temacie:Dzieci we Włoszech i Polskie dziecko we włoskiej szkole dokładnie pisze jak się uczą,jakie mają prawa i obowiązki,jak się im pomaga itd
hej! nie musisz sie martwic zazwyczaj w przypadku dzieci cudzoziemcow zatrudniani sa insegnanti di sostegno linguistico albo mediatori culturali - tzn. nauczyciele ktorzy sa w klasie z dziecmi i pomagaja im. rnJa np. w tym roku jestem z dzieckiem z 1 klasy i po prostu tlumacze mu za kazdym razem kiedy nie rozumie co do niego mowi nauczycielka, pomagam mu w cwiczeniach itp
hej! nie musisz sie martwic zazwyczaj w przypadku dzieci cudzoziemcow zatrudniani sa insegnanti di sostegno linguistico albo mediatori culturali - tzn. nauczyciele ktorzy sa w klasie z dziecmi i pomagaja im. rnJa np. w tym roku jestem z dzieckiem z 1 klasy i po prostu tlumacze mu za kazdym razem kiedy nie rozumie co do niego mowi nauczycielka, pomagam mu w cwiczeniach itp
bardzo się cieszę,ponieważ byłam przerażona ,ponieważ trzeba poświęcać mu dużo uwagi przy wykonywaniu wszelkich zadan ,pokazywać wszystko palcem itp
prosze ,błagam napiszcie mi cos na temat poziomu nauki we włoskich szkołach,zabieram dzieci do siebie i jestem troche przerazona. wiek dzieci 12 i 15 lat.dzieki z góry za odpowiedz Iza
jest juz kilka tematów nt.szkół i dzieci we Włoszech.Poszukaj w wyszukiwarce
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia