Podatki we Włoszech i w Polsce??? czy raz

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
mam pytanie dotyczące tego iż zamierzam wyjechać do Włoch i tam podjąć legalną pracę przy opiece nad starszymi osobami . Rodzina obiecała mi wszystkie papiery załatwić i płacić kontrybuty, interesuje mnie czy jeśli będę miała zapłacony po
we Włoszech czy tu w Polsce też potem muszę płacic podatki.
Zaznaczam i8ż przeczytałam w gazecie wyborczej z 31 lipca 2006 że polacy rozliczający się z włoskim fiskusem nie musza za tę samą pracę odprowadzać podatku w Polsce, ale pytałam w moim urzędzie skarbowym i Pani urzędniczka mnie zrugała , że oczywiście muszę płacić również w Polsce podatek i co ja za bzdury opowiadam i w związku z tym sama już nie wiem gdzie jest prawda.
Znajoma mi powiedziała że ona ma umowę na najniższą płacę tj. ok 560 euro i w związku z tym nawet sie nie rozlicza dostaje tylko zaświadczenie .
Proszę jesli ktoś wie jak to jest to niech mi pomoże , albo chociaż powiedzcie do kogo i gdzie zadzwonić w tej sprawie dotyczących podatków za granicą. :)
Mnie w skarbówce powiedzieli,że Polska nie ma z Włochami podwójnego opodatkowania więc płacąc podatki tam nie musisz płacić ponownie w Polsce.Chyba,że część roku przepracuje się w Polsce a część we Włoszech więc w takim przypadku za każdy okres rozliczać się trzeba z właściwą skarbówką.Dla własnego spokoju mam zamiar napisać do jakiejś gazety z poradami prawnymi.
dziękuję , może jeszcze ktoś coś nam napisze w tej sprawie
Juz na ten temat rozmawialismy kiedys na forum, wiec proponuje w pisac w wyszukiwarke "podatki".:)

A w skrocie sprawa przedstawia sie nastepujaco: zgodnie z umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania podpisana przez rzady obu krajow jeszcze w czasach PRL - publikacja: Dz. U. z 1989 r. nr 62, poz. 374 (stosuje ona tzw. metode wyłączenia z progresją), dochody sa opodatkowane tylko w kraju, w ktorym zostaly uzyskane. Istnieja dwa przypadki:

1. Jesli pracowalas (uzyskalas dochod) w danym roku podatkowym tylko we Wloszech, nie skladasz deklaracji podatkowej (PIT) w Polsce, bo nie mialabys tam co deklarowac. Tak wiec dla polskiego fiskusa po prostu nie istniejesz.

2. Jesli w danym roku podatkowym uzyskalas dochod zarowno w Polsce, jak i we Wloszech, to musisz zlozyc w Polsce PIT-36, gdzie wpisujesz dochod uzyskany we Wloszech, ale tylko po to, zeby obliczyc stawke podatku, jaka masz zaplacic OD POLSKIEGO DOCHODU. Po prostu sumuje sie wowczas polski dochod z dochodem wloskim - dla ustalenia podatku należnego od dochodu osiągniętego w Polsce, stosuje się stopę procentową podatku obliczoną dla całego dochodu osiągniętego w kraju i za granicą.

Dlatego tez urzedniczka w US nie miala racji, dochody uzyskane we Wloszech sa zwolnionie z opodatkowania w Polsce.
dee, ekspercie, a co z emerytura? jesli pracujesz i jestes zameldowana we Wloszech to po ilu latach zaczynasz na nia "odkladac", od razu? jak to dziala? jesli ktos cos wie, bede wdzieczna, tak sobie teraz pomyslalam, ze to dosc istotne.
Ja tez kiedys pomyslalam, ze to dosc istotne, ale potem mi przeszlo i nie chcialo mi sie szukac, skoro do emerytury jeszcze 40 lat... ;-)
no wlasnie Dee, jak ci na tej emeryturze..opowiedz nam młodziakom ;-PPP
Na emeryture we Wloszech podatki odprowadzane sa poczawszy od pierwszej pensji.
dobrze slyszec, ze wszyscy sa wyluzowani (dee;), dobrze tez wiedziec, ze od pierwszej pensji odklada sie na emeryture, myslalam, ze dla obcokrajowcow jest trudniej, po 5 latach chyba (moze to dawne czasy..., boh?), ok, dzieki i pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Ech, na emeryturze to jest zycie...;-P Nie moge sie doczekac!;)
Temat przeniesiony do archwium.