Przezroczyste torebki - Ciampino

Temat przeniesiony do archwium.
Pytanie do osob, ktore podrozowaly samolotem z Ciampino po wprowadzeniu nowych norm bezpieczenstwa dotyczacych przewozu plynow w bagazu podrecznym.:-)

Jak wiadomo, te niewielkie dozwolone ilosci plynow trzeba zapakowac w przezroczyste i zamykane torebki o pojemnosci do 1 litra. Ok. Tylko skad sie je bierze?:-) Podejrzewam, ze na lotnisku sa jakies punkty dystrybucji, ale chcialabym sie upewnic. W sobote wylatuje i wolalabym uniknac niespodzianek...

Z gory dzieki,
Dee
ciao!

w bagazu podrecznym kazdy plyn nie moze przekroczyc pojemnosci 100ml... i musi byc zapakowany w torebce ktora ja kupilem w tabaccheria (na lotnisku Venezia).
Maja z tego niezly interes:-)
Tez tak mysle, dlatego zastanawiam sie, gdzie na Ciampino moge dorwac te cholerne torebki.;-)
a ja myslalam ze to juz sie skonczylo:-( To co jak bym chciala np przywiezc do polski opakowanie salatki z owocow morza, to nie moge bo w srodku jest np olei???
To sie dopiero zaczelo, kochana... ;-) Salatke mozesz przewiezc w bagazu rejestrowanym, nie wiem, czy pozwola zabrac ci ja do podrecznego, moga wyrzucic...
no to jestem cos zacofana w aktualnosciach ;-) ale cos sie i tak wymysli..
Lecialam z Bergamo wczoraj.Dzien wczesniej wieczorem cos mnie tknelo i sprawdzilam nowe przepisy bo chcialam przewiezc wino w bagazu podrecznym. Na stronie Wizzair, ktorym lecialam bylo napisane ze zakaz dotyczy wody i niealkoholowych napojow ale po konsultacji z panem w call center ,dowiedzialam sie ze nie wolno przewozic i alkoholu. To samo powiedzieli mi na Malpensie.
Juz na lotnisku widzialam kobiety , ktore pokazywaly przewozone kosmetyki w zwyczajnych plastikowych i przezroczystych torebkach i woreczkach. Faktycznie nic niewolno plynnego miec ze soba.
Moje trzy butelki wina dolecialy cale i zdrowe w bagazu glownym. Pozdrawiam wszystkich :)
a powiedzcie mi, czy jak lecę z polski do włoch to jest to samo? Nawet perfum nie mogę miec w podrecznym? Co jeszcze musze włożyć do tej torebki?
tak, z polski do wloch jest to samo:-)

Perfumy mozesz miec, ale tylko butelke max 100ml
Do torebki trzeba wlozyc prawie wszystkie kosmetyki... tzn. wszystkie plyny.
Przepisy te obowiazuja na calym terytorium UE, na wszystkich lotniskach.
hej Dee, ja pracuje wprawdzie na fiumicino, ale przepisy jak juz sami zauwazyliscie dotycza calej UE, w kazdym razie tak jak ktos przede mna zauwazyl plyny w bagazu podrecznym nie moga przekraczac 100 ml i musza byc zapakowane w odpowiednie torebeczki..... a te torebeczki to zwykly worek przezroczysty, mozna go wziac z domku tudziez poprosic mila pania w check - inie, ktora ma obowiazek udzielic wszelkich informacji i podarowac ow woreczek w razie potrzeby. Natomiast jesli chodzi o zakupy juz w sklepach duty free to mozna kupic wszystko jesli sie juz przeszlo kontrole itp, zapakuja to ladnie w torebki autosiggilate... z orginalna tasma itp i mozna to spokojnie wziac ze soba do samolotu, jedyny problem pozostaje jesli ktos ma "przesiadke" na terenie UE, to te torebeczki z zakupami musza byc szczelnie zamkniete az do konca ostatniej podrozy. (z paragonem wewnatrz torebki), jesli macie inne pyt. to postaram sie odpowiedziec, pozdrawiam
Dzieki, Maddy, nie ma to jak informacja z pierwszej reki (Fiumicino i Ciampino to ADR, wiec maja na pewno te same zasady)! :-)
Mam pytanko,bo za 2 tygodnie bede wlasnie na fiumicino przesiadac sie na samolot do Catani,czy sa jeszcze jakies zaostrzenie do podrecznego bagazu, moze tam byc np. kanapka, jablko lub cos do jedzenia (nie plynnego oczywiscie)? Za odpowiedz bardzo dziekuje?
http://www2.skyeurope.com/it/default.aspx?catID=128&ext=1381
he he Dee jak zawsze poinformowana.... ja wlasnie adr jestem:))) Apropo tej przesiadki o ktorej osoba wyzej wspominala, to nie ma problemu z rzeczami typu jedzenie itp... moze pod warunkiem ze nie sa to jakies magiczne porcje dla sztabu wojska... w kazdym razie kanapka tudziez jabluszko jest ok. Jak przylecisz na fiumicino to na terminalu C musisz przejsc tylko jedna kontrole z bagazem podrecznym itp, a dalej juz tylko kontrola paszportowa. (pamietaj ze zakupy lecac do catanii mozna robic tylko na terminalu b i a, z wyjatkiem kiosku i baru), pozdrowka
Tutaj mają duży wybór torebek, kiedyś sama u nich taka kupowałam..www.bler.com.pl:)
Znowu sie zacznie...Więcej policjantów, wzmożone kontrole - europejskie lotniska zaostrzają środki bezpieczeństwa po próbie zamachu na samolot lecący do USA. "W walce z terroryzmem czujność jest konieczna przez cały czas" - mówi unijny komisarz do spraw wewnętrznych. Tylko że ta czujność wczoraj zawiodła.....http://www.dziennik.pl/swiat/article513188/Europa_oglasza_alarm_po_zamachu_w_USA.html http://www.dziennik.pl/gospodarka/article490005/Wielka_podwyzka_cen_biletow_lotniczych.html
Temat przeniesiony do archwium.