Co wybrać???

Temat przeniesiony do archwium.
Hej!
Jade w przyszłym roku na socratesa do Wloch. Mam do wyboru Siene, Perugie, Neapol i Mediolan. Co wybrac????? Pod wzgledem finansowym, jak rowniez pod wzgledem estetyczno-rozrywkowym:)

Z gory dzieki za pomoc:)
czesc pod wzgledem finansowym nie polecam neapolu bo tam sa naj mniejsze zarobki a polecalabym ci milano z tego co wiem to jest to miasto gdzie dobrze placa a jesli chodzi o rozrywki to nie mam pojecia pracowałam w neapolu ale jakos nie ciaglo mie mna imprezy bo nie slyszalam o nich nic dobrego pozdrawiam
pod wgzledem finansowyn, to chyba raczej chodzi o koszty utrzymania?
mediolan jest drogi
siena piekna i tez pewnie nie tania.
rozwazalabym albo milano albo siene
Siena ! Dlaczego ? Bo w Toskani.
wlasnie :-)
hey...jak juz polecam Milano... wzgledy rozrywkowe super...a ceny... jak wszedzie... to sa Wlochy... zreszta z Milano zawsze lepsze polaczenia do Polski ( jakibys czasem zatesknila..;)) pozdr.
Ja moglabym poradzic wybrac Perugie. ja wlasnie tam odbylam erasmusa a teraz studiuje nostryfikuje dyplom z Polski). Miasto jest nieduze ale bardzo urokliwe i ma fajny miedzynarodowy klimat. Do Perugii przyjezdza sporo studentow z innych krajow ze wzgledu ze jest tam universita per stranieri. szczegolnie latem odbywa sie tu wiele imprez, umbria jazz, cinema all'aperto, czasem wystarczy usiasc wieczorem na schodach kolo fontanny w centrum i to wystarczy by spedzic mile wieczor:)))
Mam tez takie wrazenie (moze nieco mylne) ze w Perugii jest troche mniej klopotow z biurokracja. W rozmowach ze znajomymi co studiowali w innych miastach slyszalam o tzw slynnej wloskiej biurokracji, klopotach z dokumentami, ja w perugii nie mialam takich przygod. owszem czasem trzeba poczekac, ale mi zalatwianie wszelkich formalnosci szlo bez wiekszych klopotow.
o samym studiach tez sie wypowiem raczej pozytywnie. bylam i jestem traktowana dobrze. Jako erasmuska mialam pewne ulgi co nie oznaczalo jednak ze moglam przyjsc nieprzygotowana na egzamin.
Minusy u mnie byly takie ze trzeba samemu znalesc zakwaterowanie ( W perugii zajmuje sie tym agencja Atena).
jak bys miala inne pytania zapraszam na [gg]
aga
jestem z Mediolanu i to prawda, ze duzo sie zarabia, ale to tez jest najdzosze z Wloskich miast i ludzie tez nie sa najmilsi...

Ja wybralabym Siene- troppo bella!

Za to unikalabym Neapolu, piekne miasto ale nie do zycia
ja tez studiowalam w Perugii i chociaz to malutkie miasto to bardzo warte polecenia.jesli chodzi o rozrywki w Perugii to z pewnoscia wiecej jest ich w wakacje(festivale etc) .Jesli chodzi o Siene to ma naprawde dobra reputacje jako uniwersytet jak rowniez Mediolan. Uniwersytet w Mediolanie mi sie bardzo spodobal chociaz potem nie zdecydowalam sie na studia tam.Musisz sie zastanowic co wolisz.. duze miasto czy raczej mniejsze...w Mediolanie z pewnoscia bedzie wiecej rozrywek bo to ogromne miasto,Perugia i Siena maja swoj klimat.W tych trzech miejscach jest mase obcokrajowcow........wybor nalezy do ciebie(szczerze powiem ze sama bym sie zastanawiala ktore miasto wybrac::))) wykluczam Neapol
i jeszce jedno.. jesli chodzi o strone finansowa to odpada Mediolan!! jest strasznie drogi!! zaplacisz mase kasy za samo wynajecie mieszkania. w Perugii i Sienie jest lepiej,ceny sa tak od 200 euro za pokoj (dzielony z 2 osoba) 300 euro za kawalerke.Po zastanowieniu sie wybralabym chyba Siene ze wzgledu na bardzo dobra reputacje Uniwersytetu choc Perugia tez jest niczego sobie!
Jesli chcialabyc cos pozwiedzac to ze Sieny bedziesz miala bliziutko do Florencji(jakies 50 minut samochodem a nawet mniej)........
no to mam prawdziwy dylemat...
Widze ze co jedna osoba to inne argumenty:)
Najpierw bylam przekonana za neapolem, teraz troche sie boje...
Siena moim zdaniem troche za mala jak na studiowanie, ale jest w toskanii..
Perugia piekna i dobra organizacyjnie.
Za to Mediolan zjawiskowy i blisko domu, a drogi jak nieszczescie:)

Ale dziekuje za pomoc. Kochani jestescie:)
Napoli jest fajne, ale chyba tylko na tydzien. na zwiedzanie. Inaczej chyba mozna tam zwariowac.
siena albo perugia- powinnas byc zadowolona!
Pamiętaj, że Włochy są podzielone na tzw. dwa kraje: Południe i Północ. Na Południu panuje totalna bieda a zwłaszcza w Neapolu, gdzie np. nie ma znaków drogowych i samochody "chodzą" razem z przechodniami. Tak więc na pewno wybierz jakieś miasto, które znajduję się na północy i na pewno znajdziesz tam rozrywkę bo bogate miasta stać na utrzymanie zabytków itd.
O Matko, co ty za bzdury wygadujesz?... :-O
Kamil ma osobiste zrodla informacji:-)
Bardzo oryginalne, muszę przyznać! :-D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia