Ja moglabym poradzic wybrac Perugie. ja wlasnie tam odbylam erasmusa a teraz studiuje nostryfikuje dyplom z Polski). Miasto jest nieduze ale bardzo urokliwe i ma fajny miedzynarodowy klimat. Do Perugii przyjezdza sporo studentow z innych krajow ze wzgledu ze jest tam universita per stranieri. szczegolnie latem odbywa sie tu wiele imprez, umbria jazz, cinema all'aperto, czasem wystarczy usiasc wieczorem na schodach kolo fontanny w centrum i to wystarczy by spedzic mile wieczor:)))
Mam tez takie wrazenie (moze nieco mylne) ze w Perugii jest troche mniej klopotow z biurokracja. W rozmowach ze znajomymi co studiowali w innych miastach slyszalam o tzw slynnej wloskiej biurokracji, klopotach z dokumentami, ja w perugii nie mialam takich przygod. owszem czasem trzeba poczekac, ale mi zalatwianie wszelkich formalnosci szlo bez wiekszych klopotow.
o samym studiach tez sie wypowiem raczej pozytywnie. bylam i jestem traktowana dobrze. Jako erasmuska mialam pewne ulgi co nie oznaczalo jednak ze moglam przyjsc nieprzygotowana na egzamin.
Minusy u mnie byly takie ze trzeba samemu znalesc zakwaterowanie ( W perugii zajmuje sie tym agencja Atena).
jak bys miala inne pytania zapraszam na [gg]
aga