DO obydwu jezdze regularnie... w zasadzie nie ma w czym wybierac.
Valmontone: duzo gospodarstwa domowego i najlepiej pojechac w okresie 6-20 stycznia, kiedy sa wyprzedaze zimowe, oraz po 08 wrzesnia, kiedy sa wyprzedaze letnie. W castel Romano (za Pomezia na trasie w strone Latiny) jest duzo bielizny i tam sa naprawde dobre ceny, ubrania w duzych rozmiarach, gospodarstwo domowe... ja nie bardzo mam w czym wybierac, bo raczej powtarzaja sie wszystkie rzeczy, ktore spotkasz w sklepach, w Rzymie... jest tez troche znanych markowych sklepow , typu dolce Gabbana, Versace, Zegna, Klein, nike, levis... nie ma za to butow, tzn sa, ale w cenach drozszych niz w Rzymie...
Jesli chodzi o Neapol, to polecam NOLA, to miejscowosc, do ok 40 km od Neapolu... jest tam mnostwo wszystkiego (bylam 3 tygodnie temu), tam jest prawdziwy hurt, to jakby przeladownia towaru, gdzie sprzedaje sie na wagony albo na tiry. Ceny faktycznie dobre, ale nie proponuje jechac na prywatne zakupy, bo sie pogubisz. Ja wjechalam na 4 godziny i wyjechalam z brytwanka do ciasta... :) dostalam krecka, zeby cos znalezc, to takich np 150 sklepow makro w jednym miejscu... wyglada to jak male miasteczko, albo enklawy podzielone na hale... kazde reparto jest odpowiedzialne za inny towar... wlasnie mam na biurku spis firm i wystawcow, wiec zobacz, co proponuja na stronie: www.cisnet.it - nie jedz na 1 dzien... nie zdazysz nawet zorientowac sie w towarze... Z mojego punktu widzenia, polecam najbardzie na takie zakupy centrum Rzymu i centrum Neapolu, po sezonach robia wyprzedaze, ze sami wlosi stoja pod sklepami od 5 rano... natomiast, jak ktos chce kupic ladne buty, to polecilabym przy fontanna di trevi - sa 2 sklepy z bardzo dobrymi jakosciowo butami, ceny , jak w Polsce, a po sezonie swietne oferty...