Jak dolecieć do Forencji?

Temat przeniesiony do archwium.
witam,
może ktoś się orientuje, jak dostać się z Polski do Florencji? Przeglądając ofert biur podróży widzę, że nie ma bezpośrednich lotów. Może ktos wie, czy np. z Berlina jest jakiś lot? Mam tam być w kwietniu, no i pojawił się problem;/
pzdr. i z góry dziękuje za info
Zawsze mozna samolotem do Milano a potem pociagiem lub autokarem do Firenze.
najlepiej to poleciec norwegianem do rzymu a potem busikiem do firenze
Milano i Rzym leżą dosyć daleko, to już bliżej do Bolonii. Z Bolonii można jechać pociągiem do Florencji (wyczytałam na forum), ale... z moim włoskim na poziomie podstawowym jakoś się nie widzę ;/ dzięki za odp., może jeszcze ktoś coś wie, jak tam dotrzeć szybko i bezboleśnie;-)
W połowie marca Easyjet wznawia loty z Berlina do Pizy. Z Pizy są pociągi do Florencji od razu z terminalu. Bardzo wygodne połączenie.
Aha, Piza - Florencja = 80km. Pociąg jedzie ok godziny.
to by było świetne, wielkie dzięki za info
mam jeszcze pytanko, czy leciałas akurat Berlin-Piza, no i rzecz jasna dalej pociągiem? Pytam z ciekawości, zawsze lepiej dokładniej wiedzieć, jak to wyglądam jeśli ktoś to przeżył na własnej skórze. I gdzie najlepiej wysiąść we Florencji, żeby znajomi mogli mnie odebrać?
Leciałam już wiele razy na tej trasie, i ogólnie polecam Easyjeta, przednia załoga, mnóstwo śmiechu. Jechałam też pociągiem Florencja-Piza-Florencja. Najlepiej po prostu wysiąść na stacji docelowej Santa Maria Novella, to jest dworzec główny we Florencji. Bilet kosztuje 5,10€
Może się zdarzyć, że o danej godzinie nie ma bezpośredniego pociągu z terminalu do Florencji, wtedy trzeba jechać pociągiem na dworzec w Pizie i tam się przesiąść w pociąg do Florencji. Przeważnie odjeżdżają z 5 lub 6 peronu :)
Aha, dla ścisłości powiem ci jeszcze, że spod terminalu odjeżdżają bezpośrednie autobusy Terravision do Florencji (ten sam dworzec na który dojeżdża pociąg) bilet kosztuje 8€ i autobus jedzie mniej więcej tyle samo czasu co pociąg.
Ja tam wolę pociąg :)
Zwłaszcza że często jest pusty :)
Nie przepadam za autobusami i też wolę pociąg;-) Mam nadzieję, ze jakoś dalabym, sobie rade, mimo minimalnej znajomości włoskiego. Powiem Ci szczerze, to ten lot to byłoby bdb rozwiązanie, akurat dla mnie. Już spr. stronę przewoźnika i chyba raczej się zdecyduję. Muszę jeszcze ustalić termin wyjazdu. Bezpośrednie loty to jest jednak luksus hehe. Jeszcze raz dzięki, jak mi się coś jeszcze przypomni, to będę pytać;-)
Wal śmiało :) w końcu (niestety) tutaj mieszkam. Tzn we Florencji :)
mieszkasz we Florencji? O, to już bez żadnych obiekcji będę pytać;-)
Czesc
Ja polecam Centralwing Warszawa - Bologna a pozniej pociag ok godziny i jestes na Centralnej Stacji. Tylko zeby dostac sie z lotniska trzeba zaplacic 5 euro za autobus ktory wiezie prosto na stacje w Bolognii.
Polecam centralwings bo jak ktos moze zarezerwowac bilet ok 2-3 mce wczesniej wtedy mozna go kupic za 3[tel]zł. no i sa tez superpromocje Raz polecialam w dwie strony za 50 euro.
Polecam
Rozważalam taką możliwość, tylko ile jest dokładnie km z Bolonii do Florencji? Moze się orientujesz, bo jak dojadę do Florencji, to później czeka mnie kolejne 100 km ;/ A ten autobus, który wiezie na stację kolejową, odjeżdża spod lotniska? z góry dzięki za odp.
Tą trasą też już latałam wiele razy :)
Z Bolonii do Florencji jest 100km, pociąg jedzie równą godzinę i kosztuje od 8€ do 13€ w zależności od pociągu. Autobus lotniskowy odjeżdża spod budynku lotniska i zatrzymuje się na placu dworca głównego. Jedzie ok 20min.
w takim razie, który wariant jest lepszy? Znasz każdą z tych tras, więc podpowiedz mi;-)
Ja proponuję Pizę. Po pierwsze kosztuje mniej (5,10) a po drugie jest wygodniejsza. Pociągi z Pizy w ogóle nie są zatłoczone. Trasa przez Bolonię jest ponad 2 razy droższa (jeśli chodzi o pociąg + autobus) a poza tym jest dłuższa i mniej wygodna. Pomyśl, że autobus lotniskowy jest zawsze pełen. Poza tym jak jest pełen, nie zabiera wszystkich, i trzeba czekać na następny. Jest się zależnym od ruchu w Bolonii. W Pizie natomiast wsiadasz w pociąg i ewentualnie przesiadasz się w drugi pociąg.
Ja jak latam z Polski to latam do Bolonii, bo nie ma wygodniejszych połączeń. Ale jak z Berlina to tylko do Pizy.
do ileckiej: tak mi sie wlasnie przypomnialo, czy moze orientujesz sie, czy ktorys z pociagow z Pizy moze akurat jedzie do Sieny? Byloby mi jeszcze bardziej po drodze. No i moze zapytam z ciekawosci, o ile dalej by sie jechalo? dzieki za odp. i pzdr.
A więc tak: mimo że nie ma pociągów bezpośrednich z Pizy do Sieny, to możesz tam dojechać z przesiadką w Empoli, zamiast przesiadać się we Florencji, bo wtedy zaoszczędzisz czasu.
Piza Empoli ok30min
Empoli Siena 1h10min

Bilet kosztuje 6,70, i na pewno zaoszczędzasz. Przez Flroencję wyszłoby ponad 10€
Przesiadka w Empoli nie jest strazsna. To bardza mała stacyjka, ale ludzie krążą bo bardzo wiele mieszkańców dojeżdża do Florencji, także nie jest bezludna :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia