dwujezycznosc

Temat przeniesiony do archwium.
Czes wszystim,jestem Kaska od 10 lat we Wloszech(malzenstwo).Mam dwoje malych dzieci:7letnia corke i 3 letniego syna,niestety nie chca mowic po polsku tylko wszystko rozumieja,ale czynie polskiego nie uzywaja.Co robic,czekam na wasze rady
może powinnaś nawiązać kontakt z polskimi małżeństwami, które mają dzieci mówiące po polsku, jak wasze dzieciatka będą się spotkać to może nabiorą ochoty.
albo co roku pojedź na wakacje do polski.
z małym dzieckiem jak jesteś sama mozesz się bawić rysując i nazywając rzeczy po polsku, albo puszczaj dziecku polskie piosenki dla dzieci moze zazcnie śpiewać.nie poddawaj się, na pewno będziesz potrzebowała dużo cierpliwości.
zyczę powodzenia
Odwiedz Polske razem z dziecmi. Pokaz im jaka Polska jeste piekna, moze to w nich rozbudzi ochote. A jesli nie, to nie zmuszaj, sa male, kiedys zaczna mowic po polsku.
Zycze powodzenia!
kiedy jestem z dziecmi czytam im polskie bajki,mam polsat+,wiec ogladaja kreskowki,ale jakos nie widze wiekszego zainteresowania czynnym uzywaniem polskiego.Niestety pracuje prawie caly dzien,wiec dzieci sa w szkole i przedszkolu,i tylko wieczorami mozemy pobyc razem,ale w miesznej rodzimie uzywa sie wloskiego.Wiec tylko do snu spiewam polskie kolysanki.Czy to wystarczy????
kiedy jestem z dziecmi czytam im polskie bajki,mam polsat+,wiec ogladaja kreskowki,ale jakos nie widze wiekszego zainteresowania czynnym uzywaniem polskiego.Niestety pracuje prawie caly dzien,wiec dzieci sa w szkole i przedszkolu,i tylko wieczorami mozemy pobyc razem,ale w miesznej rodzimie uzywa sie wloskiego.Wiec tylko do snu spiewam polskie kolysanki.Czy to wystarczy????
Czesc Kasia:-)

Rade jaka moge Tobie dac, to zgloszenie sie z tym pytaniem do dziewczyn na watku "Polacca italiano cz.19"...wiem,ze one tzn.polskie mamy rozmawiaja z dziecmi wylacznie po polsku ,a tata Wloch po wlosku...
powinno wystarczyc, ale pamietaj NIC NA SILE!
a moze w poblizu jest jakis osrodek dla polskich dzieci, swietlica, przedszkole...
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37229 podaje Ci linka do fajnego forum na portalu gazety wyborczej.
Nie wystarczy! ;-( Absolutnie nieprawdziwym jest twierdzenie ze nalezy poczekac bo teraz sa male itd.Pozniej bedzie jeszcze gorzej. Male dzieci maja szanse jezyk przyswoic a nie nauczyc sie go.do mniej wiecej 6 roku zycia dzieci sa geniuszami jezykowymi ;-) Sa w stanie przyswoic dowolna ilosc jezykow. Po 6 roku zycia te zdolnosci ciut sie oslabiaja a wiek 12 lat to tzw punkt krytyczny po przekroczeniu ktorego ciezko jest byc dwujezycznym.Jasne mozna swietnie mowic w tym drugim jezyku ale to bedzie zawsze "ten drugi jezyk".
Powinnas mowic do dzieci konsekwetnie po polsku. Nie reaguj jesli maluchy zwracaja sie do Ciebie po wlosku. Dzieci sa wygodne ;-))) Widzisz one widza ze cale otoczenie mowi po wlosku i Ty tez to dlaczego maja sie meczyc? Twierdzenie nic na sile nie zda tu egzaminu bo im dluzej bedziesz czekac tym gorsze beda efekty.
Sa rozne strategie wykorzystywane przez rodziny mieszane jezykowo. Najczestsze to "jedna osoba jeden jezyk" czyli rodzice konsekwetnie mowia do dzieci kazde w swoim jezyku (zawsze!) przy tesciach czy znajomych w jakimkolwiek nie byliby kraju zeby dziecko wiedzialo ze ten drugi jezyk tez jest zyciowy, ze nie ma sie czego wstydzic ze sie go zna.Inna strategia jest "jezyk slabszy w domu". Ale w tym wypadku Twoj maz tez musialby tez znac polski.Kolejna strategia to robienie np dni polskich i wloskich.Np poniedzialki to dni polskie, wtorki to dni wloskie itd. Po pewnym czasie dzieci przestana zauwazac te przeskoki bo obydwa jezyki beda im rownie znane.
I na koniec powiem Ci jeszcze o moim przyjacielu. To Wloch urodzony w Kielcach.Jednak zaraz po urodzeniu rodzice zdecydowali sie na przeprowadzke na Sycylie. Jego mama pod presja rodziny meza nie nauczyla dziecka polskiego ("moze kiedys...pozniej") I wiesz co? On ma do niej troszke pretensje...Mowi mamo czemu mi pofolgowalas? I probowal nauczyc sie sam w wieku 20lat i nawet cos tam mowi. Ale to juz jest 2gi jezyk. Sam mowi ze to nie to.
Mam nadzieje ze choc troche Ci pomoglam. Do dziela :-) POzdrawiam Julia
Tu jest podobny wątek:
http://www.wloski.ang.pl/dwujezyczne_dzieci_5126.html
Podałam tam kilka linków - może Ci się one jakoś przydadzą.
Kasiu wejdz na watek ,ktory podala Zosia-tam juz jest wszystko opisane-widze,ze i ja mialam podobne pytanie:-) i skorzystaj z linkow podanych przez Zosie,ktore swietnie tlumacza na czym to wszystko polega,plusy i minusy dwujezycznosci itd...
Oczywiscie zgadzam sie w 100% z Julia-faktycznie nie ma na co czekac -trzeba dzialac.
powodzenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Studia językowe