stary polski dowod osobisty

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,mam do was prosbe bo juz nie wiem.Czy mozna przekraczac jeszcze granice na starym dowodzie ksiazeczkowym?na stronie kosulatu pisze ze do konca roku ale slyszalam od kogos ze juz nie....paszport mi wygasa a musze jechac do polski.Dzieki za pomoc,pozdrawiam!
Oczywiscie, ze mozna.

PS. Do konca tego roku trzeba wymienic stare dowody na nowe, dlatego ich waznosc jako dokumentu wygasa 31/12/2007.
poczytaj tutaj, do konca 2007 mozna legitymowac sie dowodem starego typu:
http://abc.onet.pl/2031,kontent.html

http://www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=article&sid=13148
naprawde?, ups nie wiedzialam ze trzeba wymieniac :-O
Do kraju wpuszczą Ciebie nawet jeśli wygasła data ważności paszportu, bez obaw:), taki mają obowiązek.
Natomiast "stary" dowód osobisty nadal jest ważny na granicy, o ile nie jest "sfatygowany".Mnie kiedyś zbesztali za taki podniszczony dowód i zażądali okazania paszportu...
Malwa, masz czas do grudnia.;-P Wniosek musisz zlozyc osobiscie, teoretycznie odbior tez osobiscie (gdzies po miesiacu), ale moze uda Ci sie zalatwic odbior przez osobe trzecia (mnie sie udalo). :-)
ufffffff jak dobrze! DZIEKI dziewczyny za szybka odpowiedz,kamien spadl mi z serca!
no w sumie musi mi sie udac zalatwic odbior przez osobe trzecia :-)
Dee, podziel sie wiedza :) JAK ci sie to udalo? mnie powiedziano, ze musze odebrac sama i nie honoruja zadnych upowaznien :-/
ale patrzcie co tutaj pisze....
Przepisy krajów Europejskiego Obszaru Gospodarczego (Islandia, Liechtenstein, Norwegia) oraz Chorwacji, Rumunii i Szwajcarii także pozwalają Polakom na wjazd na podstawie dowodu osobistego. Jednak w przypadku podróży samolotem przy odprawie na polskim lotnisku należy okazać paszport. Straż Graniczna nie pozwoli na wyjazd osobom legitymującym się dowodem. Ten absurd wynika z obowiązującej ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, według której dowód osobisty uprawnia jedynie do przekraczania granic między państwami członkowskimi Unii Europejskiej. Niestety z powodu wakacji i niedawnych zawirowań politycznych raczej nie należy spodziewać się jej szybkiej nowelizacji.

to czyli musze tluc sie autobusem w drodze powrotnej...
1. Trish, po prostu moja gmina jest na tyle mala, ze moich rodzicow wszyscy znaja, wiec nie bylo problemu.:-) Przy skladaniu wniosku podpisalam od razy kwitek potwirdzajacy odbior :-D, a miesiac potem moj tata odebral dowod.:-)

2. Anka, zapewniam Cie na podstawie doswiadczen wlasnych i moich znajomych, ze na lotnisku dowod osobisty jest honorowany tak samo jak paszport i nikt ie robi problemow!
no taaaa, jak ktos pochodzi z Koziej Wòlki to ma latwo w zyciu ;-P
Zazdrosnica! ;-P
Ja z Imcia Dolnego i sprawy załatwiam tak ja Dee:-) Panie w urzędach z resztą same idą mi na rękę i proponują tego typu załatwianie spraw:-)
Anka: Te przepisy dotycza TYLKO lotow bezposrednio do tych wlasnie krajow (Norwegia i inne wymienione) z POLSKI. Polscy celnicy wypuszcza Cie tylko na podstawie paszportu, nawet jesli celnicy norwescy wpuszcza Cie na podstawie dowodu.
Ale wystarczy, ze lot jest z przesiadka w kraju nalezacym do UE i juz problem z glowy: mozesz leciec na podstawie dowodu. Troche to smieszne, ale prawdziwe:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje