nowe zycie we wloszech...od czego zaczac.

Temat przeniesiony do archwium.
Witajcie..mam pytanie do osob ktore zyja i pracuja we wloszech.chcialabym zaczac tu nowe zycie.od osmiu miesiecy jestem z jednym wlochem, mieszkamy.razem.chcialabym wiedziec,co moge zrobic,jak sie zameldowac, uzyskac prawa do sluzby zdrowia itd...musze zaznaczyc ze jestem w ciazy, i chcialabym zeby dziecko urodzilo sie we wloszech.o slubie nie ma mowy.nie zdecyduje sie na to(czytam na biezaco forum i nie chce popelnic zadnego bledu)...co o tym myslicie???caly czas mam watpliwosci..co robic???
czesc!
najprostrze rozwizanie to slub ale jak sie na to nie decydujesz to mozna tez inaczej. ja zrobilam w nastepujacy sposob. idziesz na Questure i prosisz o permesso di soggiorno per i motivi di salute(mowisz ze jestes w ciazy) .dostajesz od nich 2 kartki do wypelnienia . jedna wypelnia twoj chlopak ktory potwierdza ze bierze cie na jego utrzymanie i deklaruje ze ma odpowiednie zarobki(musi przedstawic swoj odcinek wyplaty plus ksero dowodu osobistego i cos jeszcze... nie pamietam) 2 kartke wypelnia ta osoba na ktora jest dom (czyli albo twoj chlopak albo tesc ,zalezy) oni powiedza ci co trzeba przyniesc.
wczesniej jednak musisz isc do ginekologa i poprosic o zaswiadczenie (presunta data del parto-czyli data porodu) z tym zaswiadczeniem idziesz do Usl lub do szpitala i wydaja ci Libretto di gravidanza(ksiazeczke ciazy) gdzie jest taka strona presunta data del parto. i tutaj z tym idziesz do lekarza pierwszego kontaktu (lekarz twojego chlopaka) i on ci wypisuje prawdziwe zaswiadczenie ktore liczy sie w Questurze.aha ja mieszkam w toscani i mozliwe ze w innych regionach tej ksiazeczki nie maja(wiem ze w Rzymie cos takiego nie istnieje,dowiedz sie wczesniej) jednak jesli chodzi o te formalnosci to na bank beda takie same bo ja to zalatwialam 2 miesiace temu. Jak juz bedziesz miec permesso to idziesz do Usl i prosisz o Tessera sanitaria i daja ci tez Codice fiscale. i potem mozesz juz spokojnie robic wszystkie badania bez problemu. a w ktorym miesiacu ciazy jestes?? wejdz na nasze forum Baby boom!! znajdziesz nas tutaj na forum .tam sa same mamuski. ja jestem juz w 34 tygodniu i brakuje mi malutko.
jesli masz jakies pytania to nie ma sprawy.
musze ci powiedziec ze ja z tymi papierami to latalam kolo 2 tygodni bo ciagle mi czegos brakowalo.
pozdrowienia dla ciebie i malenstwa
i jeszce jedno. jesli chodzi o slub to tylko twoja decyzja. zalezy czy sie kochacie .czy jestes jego pewna etc. ja biore slub we wrzesniu i jestm bardzo szczesliwa( chcielismy sie pobrac za rok ale nasza coreczka juz jest w drodze) bardzo sie cieszymy. przemysl jednak wszystko . jesli to ten jedyny to jasne ze slub .. jednak mowisz ze masz watpliwosci. decyzja jest twoja. to twoje zycie.!
Przysluguje Ci "carta di soggiorno", jak wszystkim obywatelom UE.
Pozdrawiam.
Z tego, co sie orientuje, w Rzymie nie wydaja karty pobytu "per motivi di salute" obywatelom UE, bo takiej karty po prostu nie ma (jest tylko tego typu permesso dla obywateli panstw spoza UE).:-)

Obywatele UE maja po prostu prawo do pobytu we Wloszech i juz, a jesli chca karte pobytu (np. po to, by korzystac z wloskiej sluzby zdrowia na takich samych zasadach, jak Wlosi), to musza tylko wykazac, ze sa w stanie sie samodzielnie utrzymac (pracuja, pobieraja emeryture, rente lub po prostu posiadaja odpowiednia kwote roczna).
witam, dziekuje wam za informacje, szybko wchodze na babyboom.jestem dopiero w 6tym tygodniu, a wiec mam troche czasu na zrobienie wszystkich dokumentow, jezeli chodzi o szczescie to malenstow jest dla mnie wszytkim teraz.ojciec dziecka nie sprwuje sie za dobrze i musze podjac stanowcze decyzje...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia