słówka pomocy

Temat przeniesiony do archwium.
Hi wszystkim pomóżcie w przetłumaczeniu tych słowek bo w slowniku ich brak i krotkiej inforacji o gamatyce :)))) chodzi mi o to ze jest to jakas odmina gramtycza to od czego ..... bede bardo wdzieczna podrawim

Ridimmelo
smettere
dirlo
dito
almeno
smettere-porzucić,przestać
dito-palec
almeno-chocby,co najmniej
dirlo - dire + lo
dziekuj za wszystki tlumconkaeszce tyl t ierwsze slokoprosz pomozcei .......
>> dziekuj za wszystki tlumconkaeszce tyl t ierwsze slokoprosz pomozcei

Co to znaczy ?
ridimmelo - powiedz mi to raz jeszcze
ooo kurde ale mi wyszlo bez sensu mial byc dzekuje za przetlumaczone slowka bardzo i zalezy na tym pierwszym moze ktos pomoze ?
jejejus jestes swietna jestem ci bardzo wdzieczna za to slowo BARDZO DZIEKUJE
a z czego to się składa? ridire + mi + ???
+ lo ?
Gdzieś czytałam,że przedrostek"ri" przed czasownikiem oznacza powtórzenie czynności.
No tak, to jest jasne, że między dire a ridire jest taka róznica jak np. vedere i rivedere. A tak swoją drogą to może jakaś mądra dusza powie jaka jest róznica między tornare i ritornare :)
tornare-wracać
ritornare-powracać
a ritornare? :)
a co za różnica???? :)))
Teoretycznie tornare to wracac, wrocic a ritornare to wrocic , powracac raz jeszcze,ponownie, ale w praktyce tornare czy ritornare to to samo...
Myślę,że "ritornare "oznacza ,powtórne powroty,to coś takiego jak ponowienie czynności
mam prosbe - moj znajomy z kurnika otrzymal - nie on jedyny zresztą - taki sobie "liścik" , i nie ma pojęcia co to jest, a ja nie wiem jak mu wyoślić o co to chodzi. Poniżej wklejam ten tekst, i jesli ktos moze, jakies kilka slow po wlosku - o co chodzi (nie wydaje mi sie zeby bylo konieczne tlumaczyc calosc doslownie, wystarczy chyba zeby zrozumial jakiego typu jest to mail) Z góry dziękuję

Sorki ale mam prosbe do Ciebie i do twoich przyjaciol . Pewien pan prosil mnie zebym to napisal i przekazal dalej Jezeli usuniesz ten list... bedzie to oznaczac, ze naprawde nie masz serca i w przyszlosci nikt tez ci nie pomoze.:
,,Czesc, jestem 23 letnim ojcem a na imie mam Stefek. Ja i moja zona mielismy razem cudowne zycie. Bóg poblogoslawil nas takze dzieckiem. Nasza dziesieciomiesieczna córka ma na imie Jolka. Niedawno lekarz wykryl raka mózgu w jej malutkim ciele. Jest tylko jedna droga, aby ja ocalic ... operacja. To przykre, ale nie mamy dosc pieniedzy na operacje. "Epuls", "Onet" i "Heyah" zgodzily sie nam pomóc. Jedyny sposób w jaki moga to uczynic polega na tym, ze ja wysylam ten list do Ciebie, a Ty wysylasz go dalej, do innych ludzi. "Onet" sprawdza ile osób dostalo list. Kazda osoba, która otworzy i przesle list dalej , do co najmniej trzech osób, podaruje nam 32 grosze.
Prosze, pomóz nam"
Jesli wyslesz ta wiadomosc do 20 osób, na Twoim profilu pojawi sie fajny znaczek. Nie pytajcie jak to dziala, ale dziala naprawde. Podaj dalej. prosze
Tak tak... pan powiedział panu, żeby powiedział pani, żeby powiedziała panu, żeby napisał... A ten tekst powyżej znalazł się tu tak niechcący, przez przypadek... :)))
no nie przypadkiem tylko prosiłam zeby mi ktos po wlosku pare slow napisal na temat tego jak powiedziec co to jest za list.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie