czy nazwisko kobiece moze sie konczyc na o??

Temat przeniesiony do archwium.
hej
mam takie pytanie....chce wysłac kartke na swieta rodzicom mojego chlopaka do wloch, ale mam problem..bo nie jestem pewna jak sie pisze nazwisko jego mamy.Może dziewczyny ktore juz kilka lat siedza w Italii bedą wiedziały.... powiedzcie mi czy nazwisko dla kobiety moze konczyc sie zarowno na "o" jak i na "a"
Chodzi o nazwisko Ruffolo lub Ruffola??? Moze jest to popularne tam nazwisko, jak u nas Nowak, czy Kowalski?? Pomożcie, nie chce zrobic gafy tak na wstępie.
dzikuje kochane
Może.

Nie rozumiem tego, ale czemu wy tylko prosicie o pomoc dziewczyny ?
jesli nie jestes pewna, to popros swojego chlopaka, zeby ci przeslal dokladne nazwisko, zebys uniknela pomylki. byloby to w zlym guscie wyslac kartke z bledem w nazwisku, nie sadzisz? :)
jasne ze nazwisko kobiety moze konczyc sie na o. 3 moje kolezanki maja nazwiska, kotore koncza sie wlasnie na o.
Hej Julia, we Włoszech nazwiska nie odmieniają się przez rodzaje, jeśli o to chodziło.

A poza tym dobrym rozwiązaniem jest napisanie na kopercie nazwiska ojca i dopisanie signori, albo famiglia np. Famiglia Rossi. Tak się powszechnie używa. Fakt, że żona ma własne nazwisko, ale razem z mężem i dziećmi tworzy rodzinę (w tym przypadku) Rossi.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie