Guida Turistica

Temat przeniesiony do archwium.
hej szukam osob ktore pracuja jako guide turistiche,
O jaka guida turistica ci chodzi?? bo Wlosi czesto guida turistica nazywaja osobe, ktora po prostu pilotuje wycieczki ( wlasciwa nazwa to wtedy: accompagnatore turistico), ale jesli chodzi ci o przewodnika konkretnego miasta (guida lub guida locale di...) to interesuje cie kontakt z przewodnikiem z ktoregos wloskiego miasta czy takze polskiego??
Jeśli chodzi o Rzym - przewodnicy polscy:

www.inforoma.info/firmy_uslugi/adresy_kom/turystyka_transport_adresy.html

a jeśli chodzi o Włochy to witryna -Inforoma- prosi wszystkich przewodników i nie tylko o kontakt:
[email]
w celu umieszczenia ich danych w powstającej witrynie:
Katolog Polskich Firm i Usług we Włoszech
Pozdrawiam
a czy jest ktos (z Was) kto pracuje jako przewodnik lokalny w innym miescie niz Rzym??
hej, dziekuje bardzo za wyjasnienia, wiem doskonale ze istnieje guida turistica specializzata, accompagnatore turistico i guida ambientale-escursionistica. pytalam o guida turistica. w zeszlym tygodniu zdalam egzamin na przewodnika regionu umbria i chcialam sie wypytac (osoby krore pracuja jako przewodnicy-z w wiekszym od mojego doswidczeniem) kilka rzeczy.
A to teraz ja mam pytanie do Ciebie..Czy Twoj egzamin byl poprzedzony jakims kursem, czy musialas przygotowac sie sama i po prostu przystapic do egzaminu..
Magda, ja też jestem zainteresowana takim kursem, ale w regionie Lazio. :) Słyszałam, że w Lazio trwa 8 miesięcy, w Umbrii tak samo?

Ile kosztuje taki kurs?

Czy kurs i egzamin jest po włosku?

Jak traktują znajomość dodatkowych języków obcych?
byly kursy i owszem, ale ja nie skorzystalam, mysle ze sa przydatne ale jak widac egzamin mozna zdac i bez kursu :)) co do egzaminu...no to dluga historia. bando(czyli ogloszenie o egzaminie) wyszlo 2...lata temu. pisemny zdalam w listopadzie ale na wyniki czekalam do polowy marca. i 5 kwietnia mialam ustny. egzamin pisemny byl oczywiscie po wlosku. ustny, to zalezy od wybranego jezyka, ja zdawalam po wlosku, angielsku i polsku oczywiscie. egzamin jest z historii, architektury, przyrody, historii sztuki a do tego z przepisow prawnych ktore dotycza turystyki. ja sie przygotowywalam rok czasu. uczylam sie przede wszystkim z czerwonym przewonikiem touring club italiano ale od razu mowie ze to za malo. i ostatnia, wazna rzecz - kazdy region ma swoje przepisy prawne odnosnie turystyki takze w kazdym regionie guida turistica i egzaminy na nia moga wygladac inaczej.
Dzięki za odpowiedź. A czy za przystąpienie do egzaminów musiałaś płacić? Jeśli tak, to ile?

Ten egzamin pisemny to był test wyboru czy też różne pytania w różnej formie?

A egzamin w trzech językach musiałaś zdawać 3 razy? Tzn. jednego dnia odpowiadałaś na pytania po włosku, innego po ang.,itd. czy też może podczas jednego egzaminu odpowiadałaś na te same pytania w trzech językach? :)
hej, tak ja musialam zaplacic za egzamin - 76e. ty musisz sie dowiedziec czy w Rzymie wyszlo bando-czyli ogloszenie o egzaminach. w Umbrii to duzy problem bo egzaminy robia co kilka lat, ostatni raz jakies 7 lat temu. nie mozna zdawac egzaminu kiedy sie chce tylko kiedy wyjdzie bando. dowiedz sie dobrze czy w tym okresie beda sie odbywac egzaminy na przewodnikow.
Hej! Co do tego kursu, to zrobię go nie wcześniej niż za 2 lata. :) Na razie uczę się włoskiego. Ja jednak wolałabym uczęszczać na kurs, czułabym się pewniej. :) Dzięki za info! :)
chcialbym nawiazac kontakt z przewodnikami(guida turistica), mialabym kikla pytan : ))
czy szukasz przewodnika tylko z Wloch? czy moze tez byc przewodnik z Polski??
mam kilka pytan ktore dotycza fakturowania uslugi, nie wiem dokladnie jak to funkcjonuje. slyszalam, ze isteniej cos takiego jak autofaktura tzn biura podrozy same wystawiaja faktuje (jako ze ja nie otworzylam dzialnosci, nie mam numeru NIP i nie moge wystawiac faktur).
Wiesz co..w przypadku pilotow wyglada to tak, ze jesli pracujesz z jakims biurem podrozy to tego typu usluge mozna traktowac (przynajmniej bylo) jako "prestazione occasionale"..Wtedy ty nie wystawiasz nic, tylko biuro sie zajmuje rozliczeniem z klientem, a Tobie placi umowiona stawke, odciagajac sobie ritenuta d'acconto na rzecz INPS itp....
o to wlasnie mi chodzilo, wiem ze pewnego momentu mozna sie obyc per partita iva, ok dzieki,
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia