eurekasa, secondamano... i co dalej?

Temat przeniesiony do archwium.
Prosze doradzcie co bedzie generalnie potrzebne do wynajecia mieszkania znalezionego na secondamano.it lub eurekasa.it

Niestety nie mam na razie nic we Wloszech, ani pracy, ani konta we wloskim banku, nie znam tez wloskiego... Mam za to pieniadze aby oplacic czynsz z gory, nawet na 6 miesiecy. Chce zaryzykowac i zainwestowac, mam bowiem pomysl na otworzenie dzialalnosci. Moge przywiezc gotowke (albo polska karte kredytowa). Prosze napiszcie czy jest to mozliwe w ten sposob i czy beda ze mna chcieli w ogole gadac (w dodatku po angielsku) w agencjach mieszkaniowych :-)

Za wszelka pomoc z gory dziekuje!
pomozcie ludziska! :-)
zlitujcie sie... nikt mi nie pomoze w odpowiedzi na to pytanie? Powiedzcie, jak technicznie wynajac mieszkanie, jakie kwity sa potrzebne, czy wystarczy tylko kasa?
Nie wiem czy ci pomoge ale pisze jak to bylo w moim przypadku. Znalazlam ogloszenie o wynajeciu kawalerki. Umowilam sie z wlascicielem, podpisalam umowe i zaplacilam. To tyle. Niczego ode mnie nie wymagali oprocz danych.Powodzenia
Dzieki wielkie za odpowiedz, to juz cos! Ciekawy jestem czy we Wloszech agencje nieruchomosci tez zmonopolizowaly rynek wynajmu, tak jak np w UK. Czy raczej wiekszosc ogloszen jest "prywatnych" tzn. bezposrednio.
Prosze, napiszcie cos jeszcze. Szukalem na forum i nie ma takiego tematu, ja przynajmniej nie znalazlem...
Z tego co sie orientowalam kiedys to agencje pobieraja jakis procent od Twojego wynajmu, czyli placi sie wiecej. Lepie jednak wynajac prywatnie.
A wiec, ja musialam tylko dostarczyc do administratora naszego palazzo moje dane, tj dowod osobisty, codice fiscale itp., zaplacilam kaucje i wynajecie, podpisalam kontrakt i juz moglam wprowadzac sie do mieszkania.
Pamietaj ze bardzo czesto chca tez kaucji, co wiaze sie z kwota 2 albo 3 miesiecznego wynajecia. Ja np placilam 3+3 (3 mies wynajecie z gory + 3 miesiace na kaucje). A w jakim rejonie szukasz tego mieszkania?
Dzieki malwa123!
Tak, agencja z pewnoscia wezmie swoja prowizje, ale ma to i chyba swoje dobre strony - jest pewnosc ze nikt Cie nie robi w konia i nie wymieni zamkow za dwa dni :-) ponadto jest jakas droga do ewentualnej reklamacji. No ale to takie dywagacje. Dzieki jeszcze raz za odpowiedz, a wybieram sie do Como.
heh nikt ci zamkow nie zmieni. Kontrakt podpisujesz zazwyczaj na 4 lata + 4 lata i jak chcesz zostawic mieszkanie wczesiej to musisz dac 6 miesiecy wypowiedzenia jak nie to stracisz kaucje :-)
Wiesz nawet jak nie korzystasz z agencji to podpisujesz kontrakt, ktory pozniej jest rejestrowany w "comune" takze jestes zabezpieczony prawnie. Nie ma sie co martwic, roznica polega na tym ze zalatwiajac przez agencje placisz poprostu wiecej. Como nie tak daleko ode mnie :-) Ja tez lombardia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka