studia podyplomowe

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Wlasnie kończę studia i przeprowadzam sioę niebawem do Wloch. Chcialabym zaczać tam jakieś studia podyplomowe na uczelni ekonomicznej. Najlepiej w okolicach Milano. Czy ktoś się może orientuje jak wyglądają tam studia podyplomowe i gdzie można je zrobić, jakie musze nieć dokumenty, jak dlugo trwają, jak często trzeba być na uczelni, czy zatwierdzą mi dyplom z akademii Ekonomicznej w Poznaniu?? Każda informacja jest dla mnie istotna. Piszcie proszę...:)
czesc,nie wiem,jak wyglądają studia podyplomowe,ale też ukończyłam AE w Poznianiu, a gdzie nauczyłaś się j.włoskiego? Pochodzisz może z Poznania?
Pozdrawiam.
hej Alcija26 Ja jestem z Poznania i za niedługo wybieram się do mediolanu napisz mi coś więcej o sobie:)Pozdrawiam!
By the way:)też jestem zainteresowana takimi studiami:)Interesuje mnie coś związane z pedagogiką:)
cześć SweetKate84,za jakiś tydzień wracam do Poznania,na trochę:-)gdzie nauczyłaś się włoskiego?
podaje Ci mój e-mail:-) [email]
Pozdrawiam gorąco!
hejka Alicja!Najpierw od Włochów,potem chodziłam na prywatne lekcje do nauczycielki no i potem jeszcze dodatkowo na pół roku na fakultet na moim Uniwersytecie,ale najlepszą nauka dla mnie to przebywanie z Włochami i ich słuchanie albo samemu bo wtedy wiem czego chce się nauczyć a z nauczycielką ciągle to samo wałkowałam no i pomogła mi tylko z gramatyką:)
ciao SweetKate84;-)
a do kiedy jesteś w Poznaniu?
Pozdrawiam.
Hejka Alcija!Jestem teraz cały czas w Poznaniu:)
Wlasnie kończę studia i przeprowadzam sioę niebawem do Wloch. Chcialabym zaczać tam jakieś studia podyplomowe na uczelni ekonomicznej. Najlepiej w okolicach Milano. Czy ktoś się może orientuje jak wyglądają tam studia podyplomowe i gdzie można je zrobić, jakie musze nieć dokumenty, jak dlugo trwają, jak często trzeba być na uczelni, czy zatwierdzą mi dyplom z akademii Ekonomicznej w Poznaniu?? Każda informacja jest dla mnie istotna. Piszcie proszę...:)
Twój dyplom we Włoszech ma nie wielką wartość na rynku pracy. Polecam przeczytać
artykuł: Polki Równiejsze od Włoszek, Greczynek, Hiszpanek
http://www.neww.org.pl/pl.php/news/news/1.html?&nw=1116&re=2
czesc wszystkim ;)
jestem po resocjalizacji w polsce, teraz nmieszkam we wloszech i chcialbym podjac jakies studia podyplomowe tylko sie zastanawiam co mogloby to byc?! jakie kierunki wchodzilyby ew.w gre. Czy ktos z was ma w posiadaniu jakis informator etc, dot.studiow podyplomowych? z gory dziekuje.
czy ktos sie orientuje czy moglbym wybrac kierunek odbiegajacy nieco od kierunku moich poprzednich studiow? czy jest to mozliwe ?
nikt nie studiuje, studiował, zamierza studiowac na studiach podyplomowych? doprawdy nikt? nikt? nikt?
.
czy, aby studiowac wystarczy, ze przetlumacze dyplom? hmm troche to malo prawdopodobne mi sie wydaje, pomocy!! nie moge nigdzie znalesc tego info :( k***
moze zaczne od poczatku, bo chyba zaczalem od d*** strony ;) czy w tym kraju makaronem i sosem pomidorowym płynącym (może tak ktoś zwróci uwage na moj wpis) istnieja w ogóle studia podyplomowe? bo juz zaczynam nawet w to watpic.
co za beznadziejny kraj nawet podyplomowki nie maja buuuuu ale kicha
A kto powiedział, że nie ma?
Jest i nazywa się master.
ufff jakas dobra dusza sie pojawila :D to byla tylko taka prowokacja, zeby ktos sie odezwal ;) czy w takim razie powinien zainteresowac sie np. master universitario di primo livello? hmm nic mi te ichnie nazewnictwo nie mowi, czytam wlasnie strone uniwerku w mediolanie i sa tam takie enigmatyczne informacje z ktorych nic nie wynika :( nie wiem np. jakie sa warunki przyjecia na takie studia, co musze zrobic jako straniero, czy wystarczy sie zapisac, przetlumaczyc dyplom etc?! nie widze odpowiedzi na wlasnie takie banalne pytania wiec dlatego tu pytam, moze ktos ma doswiadczenie w tej kwestii, bede dozgonnie wdzieczny ;)
"Dopo la laurea si accede al master universitario di I livello; dopo la laurea magistrale si accede a quello di II livello."
hmmm a wiec mam sie zainteresowac ii livello?
a moze powinienem zainteresowac sie " Corso di specializzazione" ? hmm nic juz z tego nie wiem
Wlochy juz jakiś czas temu przeszły na system boloński, master di secondo livello do dokładnie magisterka trwająca zwykle 2 lata która kończy się uzykaniem tytułu "dottore" (magister). Podobne zasady funkcjonują w Polsce 3 lata licencjat (I livello we Włoszech) + 2 lata magisterki (II livello).
Zwykle są jakieś tam wymogi przyjęcia na II livello (zależnie od kierunku) typu egzamin
teraz rozumiem te livelli ;) dzieki za wyjasnienie. myslalem, ze bede mogl sie zapisac na jakies studia podyplomowe jakie mi tam przyjda do glowy jak byloby to w przypadku gdybym studiowal dalej w POlsce, ale widze, ze tutaj jest to niemozliwe, z tego co sie zdarzyłem zorientować to studia podyplomowe musza byc jakos zwiazane z tym co studiowalismy poprzednio, hmm nie podoba mi sie to, bo teraz postudiowalbym sobie cos z innej bajki, cos co mnie naprawdę interesuje, szkoda :(
a czy ktos z was wie cos nt. tego E-campus-a?
http://www2.uniecampus.it/info_uniecampus.asp
Czy to jest poważna uczelnia czy jakiś jeden wielki pic na wode? studiowanie on-line mogloby byc jakims rozwiazaniem, ale nie wiem czy to nie jest ladowanie pieniedzy w bloto ?! czy ktos z was tam studiuje??
Zaraz, zaraz.

O ile mi wiadomo master di I livello to po prostu studia podyplomowe, na które można pójść po laurea di I livello, czyli po 3 letnich studiach. Analogicznie z master di II livello, czyli studia podyplomowe, na które można pójść po studiach II stopnia(laurea di II livello).

Master to nie laurea (nie mylcie z angielskim!). A tytuł dottore ma się już po studiach trzyletnich.
Tak właśnie jak napisał neon22:

"Dopo la laurea si accede al master universitario di I livello; dopo la laurea magistrale si accede a quello di II livello."

po 3 letnich studiach --> master di I livello
po magisterskich --> master di II livello
dzieki ilecka, tez tak wlasnie wydedukowalem ;)
ja wszedzie gdzie orientowalam sie o studia podyplomowe wolali mi nostryfikacji dyplomu tak wiec radzilabym wczesniej siewszystkiego dowiedziec. ... kto jest w temacie wie ze z nostryfikacja nie jest tak latwo, pomijam juz jej koszt co przyprawia o zawrot glowy. ja przygotowalam wszystkie dokumenty w PL do nostryfikacji ale jak mi tutaj zawolano tlumaczenia przysieglego calego programu studiow + pracy licencjackiej i magisterskiej to sobie dalam spokoj.... powiedzialo mi tez ze bez tego nei moge isc n zadne studia podyplomowe (mgr z rachunkowosci)
Ehh
No tak, najważniejsze to utrudnić komuś życie.

Już się odzwyczaiłam od tej włoskiej biurokracji ale jak tylko sobie o niej przypomnę to mnie ciarki przechodzą.
no wiedzialem, ze tu nie moze byc prosto :( co za kraj nawet postudiować sobie człowiek nie może bez podkładania mu kłód :(
to chyba zalezy od uczelni, ja nostryfikuje dyplom i musialam miec na wstepie tylko dichiarazione di valore, suplement do dyplomu i program studiow przetlumaczylam sama i nie chcieli tlumaczenia przysieglego, na tej podstawie uznali mi egzaminy i wpisali na 3 rok studiow.
Z tego co sie orientuje aby isc na studia podyplomowe master di I lub di II livello nalezy miec ukonczone i udokumentowane studia 3 lub 5 letnie.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia