Dla teskniacych za Polska!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam ponownie!!!Potanowilam otworzyc inny temat a mianowicie dotyczacy wszelkich informacji na temat polskosci w Mediolanie!Chociaz jestem tutaj dopiero po raz 9 i narazie jako odwiedzajaca to juz tesknie za moja ojczyzna:)za polskim chlebem i za pieknymi krajobrazami!Oczywiscie nie mozna miec wszytskiego i wilka ystego i owcy calej wiec postanowilam zalozyc forum gdzie bedziemy mogli podzielic sie naszymi informacjami na temat polskosci w Mediolanie!dzieki wam forumowiczom udalo mi sie nie tesknic az tak bardzo gdyz tutaj w Mediolanie istnieje Aperetivo Polacco www.barpolska.com, bylam w Kosciele Polskim na Santa Maria alla Porta na ulicy o tej samej nazwie i co tydzien odbywaja sie tam msze o 11 w naszym ojczystym jezyku i caly koscol jest wypelniony polakami a przy okazji mozna przed Kosciolem mozna zakupic polskie papierosy i polskie gazety:)Dodatkowo jezeli szukacie bezplatnej pomocy medycznej to polecam NAGA via Zamenhofa 7 tramwajem nr 3 angolo V.Meda telefon [tel]godziny przyjec 8.30-12 a potem 14.30-18 oraz Ambulatorium medyczne Opera San Francesco Per I Poveri tam znajdziecie lekarzy wielu specjalizacji oraz mozna skorzystac z bezplatnej pomocy denstystycznej Via nino bixio 33 telefon [tel]godziny przyjec od 8-1 i 14-16 od poniedzialku do piatku.Pozatym mozna naprawde poczuc troche polskosci tutaj na obczyznie i to jest naprawde swietne:)jezeli chodzi o zakupy to osobiscie polecam sklepy gdzie tanio tzn teranovva lub celio i tam mozecie zobaczyc nawet polska cene:)a jezeli chodzi o jedzenie to Lidl kojarzy mi sie z Polska wiec tam chodze takze Ikea.Pomozcie Polakom na obczyznie poczuc sie pewniej w wielkim,obcym miescie!!!
to ciekawe... idziesz do Ikea lub do Lidl zeby poczuc sie jak w polsce, to chyba pierwsze efekty globalizacji, Czemu nie spotkamy sie w typowej polskej knajpie typu MC'Donalds zeby pogadac jak bardzo te hamburger'y przypominaja nam ojczysty kraj.
To jakas paranoja
Przepraszam ale chyba inaczej rozumie temat polskosci.
Dawid
:-DD
Chodzilo mi ze w Mc Donaldzie i Ikei spotykam duzo polakow kapujesz koles???
Ale....Beke miałem..he he he he !!!
Ale rozumiem że siła nostalgii jest wielka!
Tylko do czego? Polskość to chleb krojony Z chrupiącą skórką..Wędlina Pachnąca A tak pachnąca przyprawami saletrą i takie tam..wiejskie jadło!
Dobre gatunkowo piwko...!Ale nie to co nasza koleżanka miała na myśli..choć co do kościółka to się zgodzę jakaś ostoja Polskości to przecież jest!:))
Ja tu probuje stworzyc cod dla ludiz ktorzy wybieraja sie na stale do Mediolanu i tesknia za POlska bo sa tacy sama poznalam a wy tu mnie ejszcze bezczelnie wysmiewacie!Ale macie tupet sami na drugi raz poszukujcie pomocy!!!Dzieki wielkie!!!
Dzieki za wiele cennych informacji..
Ja naleze do tych co wcale tu nie maja zle, ale bardzo, ale to bardzo tesknie za Polska...
Po pierwsze nie koles, po drugie to sie uspokoj,
Przejezdzam obok Ikeii w Carugate codziennie 2 razy i bylem tam nie jednokrotnie i jakos polakow tam nie widzialem jedyny akcent ktory moze przypominac mi troche polske to rosjanki obok parkingu po 23.

Moze faktycznie bylo ostro z mojej strony, ale powolanie sie na te 2 sklepy jakos nie wzudzilo we mnie wielkiego entuziazmu, co do pozostalych informacji to faktycznie moga byc przydatne.
SweetBlondi, dzieki za informacje!! Bylam w kosciele Santa Maria alla Porta i dobrze mi to zrobilo! Jak masz wiecej dobrych pomyslow, to dawaj!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia