Proszę o małą pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich, w czwartek wyjeżdżam do pracy do Włoch. Będę zajmować się starszą osobą. Znajomośc języka włoskiego u mnie to naprawdę kilka podstawowych słów. Dlatego proszę osoby które pracowały u osób starszych o wypisanie najważniejszych zwrotów, pytań itp. Tak, że na początek jakoś się dogadać. Również będę bardzo wdzięczna za rady, opinnie itd. Z góry serdeczne dzięki
Chyba znajdzie się ktoś kto może mi pomóc. Zostało mi niewiele czasu i bardzo mi na tym zależy.
Idź do najblizszej ksiegarni i kup sobie słownik polsko-włoski i włosko-polski oraz rozmówki,najtańsze kosztuja niewiele ponad 5 zł.Tam znajdziesz podstawowe zwroty.U góry masz zakładkę"gramatyka"i"nauka słówek,poczytaj.Zastanawia mnie tylko jedno.jak ty bedziesz porozumiewała sie z podopiecznym i jego rodzina?
Dzięki nawet za taki odzew. Rozmówki posiadam ale one są raczej przygotowane z myślą o turystach a nie dla osób wybierających się do pracy. Słownik też nie da mi dużo bo rozmowa w stylu ,, kali jeść, kali pić'' mnie nie zadowala. Rozmawiać będziemy po angielsku.
Może ktoś znajdzie się co może naprawdę pomóc???
napisz mi po polsku co cie interesuje, to ci przetlumacze.

mail: [email]
Siwa,to nie było złosliwe,rozmówki są nie tylko dla turystów.
Ja zaczełam nauke właśnie od rozmówek i słownika oraz ksiazki"Włoski w 4 tygodnie",póxniej zainteresowałam sie ksiazka"Włoski dla pielegniarek"
ale i tak prawdziwa nauka zaczyna sie dopiero przy codziennym przebywaniu wśród Włochów
cześć siwa!!! napisz do mnie to ci opowiem o włoskich babciach mam dość dobra doświadczenie z nimi i mogę ci przekazać parę dobrych rad. [email]
Już wysłałam ci maila wielkie dzięki za pomoc.
pozdrawiam
O.k ja nie lubię się długo gniewać. Wiesz nie jest mi szkoda pieniędzy na książki do nauki jakiegokolwiek języka bo jakby ne patrzyć to inwestycja na przyszłość.Rozmówki mam i naprawdę jest tam bardzo ubogie słownictwo które mi się praktycznie nie przyda. Chodzi tylko o to że o wyjeżdzie dowiedziałam się kilka dni temu i naprawdę nie mam czasu na naukę . Chciałam tylko trochę słownictwa na początek nie tyle dla siebie co żeby tej starszej osobie choć trochę umilić czas nawet banalną rozmową.
pozdrawiam
Już wysyłam maila bo mam kilka pytań.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka