jeśli ktoś jest obryty w hotelach pomóżcie

Temat przeniesiony do archwium.
cześć wszystkim~!mam pytanie odnośnie hoteli we włoszech a więc jeśli np: ja płacę za hotel czterogwiazdkowy i w opisie jest napisane tak "wyposażenie pokoju: minibar,prysznic,wanna,sejf,tv płatna,tv,telefon ,klimatyzacja suszarka,klapki,prasa,balkon,budzenie na życzenie itd" to moje pytanie odnosi się do tego czy jeśli to jest wyposażenie trzeba za to dodatkowo płacić (tj.np. za ten minibar?..,bo niewiem i nie rozumiem z tą telewizją ,bo jest napisane tv,tv płatna .Dodam tylko że jest na "dole"na rezerwacji napisane tak"uwaga: uzupełniające dodatki (np.dodatkowe łóżko)nie mogą być dodane do tej sumy).Zostaną one zapłacone w hotelu"..ja też jeszcze za nic nie płaciłam ,tylko rezerwowałam kartą kredytową .Proszę jeśli ktoś wie na ten temat ,proszę piszcie z chęcią poczytam,bo niechcę tam dzwonić ,bo po pierwsze niezbyt dobrze znam język a po drugie są to niewątpliwe duże koszty zanim się "wygęgam" dzięki !!!
telefon - najczesciej rozmowy miejscowe sa wliczone w cene pokoju, zamiejscowe i miedzynarodowe sa platne oddzielnie, sprawdzane automatycznie (nie musisz "zamawiac" rozmowy, tylko wykrecasz sama numer z pokoju) i doliczane do rachunku;
minibar - platny dodatkowo
tv - jest iles tam programow bezplatnych, te platne zazwyczaj sa sygnalizowane na ekranie tv.

klimatyzacja, suszarka, klapki,itd- wyposazenie wliczone w cene pokoju
za sejf tez sie nie placi

jedna uwaga odnosnie rezerwacji, jesli podalas numer karty kredytowej, to pamietaj zeby zglosic ewentualna rezygnacje z rezerwacji w takim terminie, jaki jest podany na potwierdzeniu (najczesciej 48-36-24 godziny przed terminem rezerw.) bo jesli tego nie zrobisz, to z twojej karty zostanie sciagnieta suma na pokrycie kosztow jednej doby hotelowej
za minibar oraz tv płatną płacisz dodatkowo jeśli z tego korzystasz, na zasadzie: chcesz korzystasz no i płacisz extra....tv płatna- chodzi tu o specjalne kanały kodowane,te "normalne" mozesz ogładać gratis. ale wanna i prysznic- naprawdę nie wiem.
no to dzięki bardzo za wszystkie informacje..byłam pewna ze ten mini bar to jest gratis hA HA ,ale dobrze ze się dowiedziałam,choć byłam przekonana ze jak hotel jest taki drogi wszystko jest gratis,ale dobrze jest się uświadomić bo ceny jeśli korzysta się z takiego minibaru napewno są tam kilkakrotnie większe niz w normalnym barze ,przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja mogę Ci powiedzieć odnośnie mionibaru, bo to była do tej pory część mojej pracy :)
Otóż minibar to nie tylko lodówka, ale i np. jakaś tacka z rzeczami do jedzenia, np. ciastka, chipsy itd. Jeśli to jest dobry hotel (4gwiazdkowe też mogą być lepsze i gorsze) to koło lodówki lub tacki powinny być menu z cenami. Wtedy wiesz, ile wydajesz :) oczywiście nie wspomnę, że nie opłaca się absolutnie jeść ani pić tych rzeczy(ale jak mówiłam, zależy od jakości hotelu, ceny potrafią być przeróżne w 2 czterogwiazdkowych hotelach).
U mnie w hotelu są takie ceny że głowa mała :D , no ale kto konsumuje na pewno nie stwarza sobie problemów :)
PS. Za minibar płaci się ZAWSZE, chyba że jest to inaczej wyszczególnione w taryfie.
ILECKA DZIĘKUJĘ CI BARDZO ,MOGĘ POWIEDZIEĆ TYLKO TYLE ,ŻE HOTEL TEN ZA TRZY NOCE MIAŁ KOSZTOWAĆ ZA 2 OS 900 EURO,JEDNAK JA ZAREZERWOWAŁAM GO JESZCZE ZE ZNIŻKĄ ...WIĘC NIEWIEM,ALE JAK MÓWICIE ŻE ZAWSZE PŁACI SIĘ ZA MINIBAR TO TAK JEST NAPEWNO,SZCZEGÓLNIE JEŚLI TY JESTEŚ OBYTA Z TYM TO WIESZ.POCIESZA MNIE FAKT ZE JAK NAPISAŁAŚ POWINNY BYĆ TAM KARTKI Z CENAMI,TO JUŻ MOŻNA SIĘ JAKOŚ KONTROLOWAĆ ,ŻEBY NIE WYSZŁO DRUGIE TYLE ZA HOTEL.
żeby nie wyszło
>drugie tyle za hotel.

Brava! :) U mnie cały minibar (picie + jedzenie) był warty coś około 250€
Sądząc po taryfie, to powinien to być bardzo dobry hotel :)
Temat przeniesiony do archwium.