avete deciso per il vostro TFR?

Temat przeniesiony do archwium.
appunto. l'avete fatto? io ancora sono indecisa. magari qualcuno di Voi (come me) ha già scelto anni fa in Polonia un fono pensione? chissà se si può scegliere qui lo stesso? il mio era Nationale Nederlanden. so che devo telefonarli ma forse qualcuno ha già fatto una cosa del genere?
Previdente e lungimirante! ;-)
si io ho scelto Cometa

http://www.cometafondo.it/pdf_locandine/COMETA%201pagina.pdf
Widze, ze male zainteresowanie tematem, a wydaje sie dosc istotny.
Czyzby wszyscy byli tak idealnie zorientowani, ze nawet dyskusja nie jest potrzebna ? ?
Ja osobiscie mam w planie zmiene pracy, wiec na razie wybieram liquidazione, czyli dopuki pracuje w tym miejscu kasa zostaje w firmie.

Przypominam tylko, ze niedokonanie wyboru powoduje, ze kasa trafi do INPS, czyli do tych ktorym ciagle tej kaski brakuje, wiec raczej wiecej jej nie zobaczycie. Co gorsza niedokonanie wyboru zamyka mozliwosc pozniejszych zmian, natomiast jek zostawicie kase w firmie, pozniej mozecie jeszcze wybrac inne formy zaivestowania jej.
Pozdro
Pelipo ale co będzie jak firma splajtuję?Czy zobaczysz wtedy swoją liquidazione? w moim przypadku jeżeli nic nie wybiorę to pieniążki powędrują do confcooperativi a takiego prezentu im nie zrobię,dlatego też zdecydowałam się na INPS bądź co bądz iest to instytucja państwowa która powinna istnieć za te 15 lat,więc może coś mi skapnie, a jak nie to zasili już ich podupadłą kasę emerytalną,a banki,firmy,coraz częściej się słyszy-dziś są jutro nie,a prezesi w najgorszym wypadku dostają wyrok domowy i mają pokaźne ukryte konta w Szwajcari i śmieją się wszystkim w twarz.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka