PRAWO JAZDY - egzaminy

Temat przeniesiony do archwium.
czy wie ktos moze ile jest obowiazkowych jazd na kursie prawa jazdy we Wloszech. i czy egzamin praktyczny zdaje sie tez na placu jak u nas w Polsce?
Z tego co wiem to placu tutaj nie ma(moja kolezanka zdawala teorie tydzien temu) i z tego co wiem to cudzoziemcy teorie zdaja ustnie.ale nic wiecej nie wiem :)))))
hej.jak to cudzoziemcy zdaja teorie ustnie???przeciez testy sa na pewno podobne do naszych.Mozesz spytac sie kolezanki jak to wygladalo???i jakie trzeba miec dokumenty zeby zappisac sie na kurs???a ile kosztuje??
bede wdzieczna za kazdą informacje bo jakos w Polsce nie umiem tego zdac a niedlugo wyjezdzam do Wloch to moze tam mi sie uda :)
pozdrawiam
alina
od razu mowie ze mam info z sycylii a tam przyjezdzaja ludzie z polnocy zeby zdawac bo jest latwiej ;-)Teoria jest pisemna.Sa 32 pytania.Po teorii czekasz ze 2 tyg na egzamin praktyczny.Na praktycznym nie ma placu ani parkowan.Egz mojego faceta trwal z 10 czy 15 min w ciagu ktorych wypusil pierwszenstwo, nie zatrzymal sie na znaku stop i wjechal w jednokierunkowa.Egz zdal.Kurs kosztuje ok 300euro ale wyklady+jazdy.Jednak kurs nie jest obowiazkowy.Jesli czujesz sie na silach mozesz od razu podejsc do egzaminu.Kumpel mojego A.mial tylko jedna jazde w ciagu kursu bo instruktor uznal ze umie jezdzic i nie ma sensu ;-)"godzina" jazdy trwa ok 20min przy czym razem z Toba na tylnym siedzeniu jezdza inni kursanci.Jeszcze raz podkreslam ze mowie o Sycylii a dokladnie o Katanii.Pozdrawiam
Ja tez pisze o Sycyli moja kolezanka zdawala tydzien temu ustnie nie testy inna kolezanka taz polka pare lat temu tez zdawala ustnie i kolezanka z Grecji tez zdawala ustnie.Wiec nie wiem jak to dokladnie jest.Jak tylko sie z nia bede slyszec to sie wypytam wszystkiego.Zdaly wszystkie za pierwszym razem wiec moze nie jest zbyt ciezko.Jazdy jeszcze nie miala bo chyba zdaje sie teorie i pozniej przystepuje do nauki jazdy chyba:))
Moze i jest jak mowisz z tym ustnymi.Moj facet jest Wlochem i zdawal pisemnie.Ale moja kumpelka Filipinka,ktora co rozumie sie samo przez sie Wloszka nie jest,tez zdawala pisemnie.Takze nie wiem od czego to zalezy.Pozdrawiam.
to zalezy od tego gdzie sie zdaje. moj kumpel zdawal (bez kursu - bezposrednio w motoryzacji) w Aquila i mial tylko ustny i w sumie farsa, praktyczny tez spoko, jak umiesz jezdzic nikt cie nie zmusza do wykupowania jazd, co innego jest jak placisz za kurs - tam masz juz w cenie chyba 10 godzin jazdy, jak potrzebujesz wiecej placisz extra. ja zdaje tez bez kursu w sienie, 29. czerwca i nie ma zadnego wyboru - wszyscy testy. test ma 10 zagadnien i do kazdego sa 3 twierdzenia i ty musisz wskazac czy sa falszywe czy prawdziwe. podgladnij sobie na webpatente.it ja sie stamtad uczylam. mozesz go sobie sciagnac na kompa i przerabiac lekcje off line. co do egzaminu praktycznego, w motoryzacji w sienie powiedziano mi ze na termin czeka sie od 1 do 2 miesiecy i musze sie dowiedziec w jakiejs szkole jazdy, bo to im sie placi za egzamin i ewntualne jazdy. jak dotychczas wszystko kosztowalo mnie ok 100€ (bollettini w motoryzacji 5[tel]certyfikat zdrowia) za egzamin praktyczny nie wiem ile sie placi, ale dowiem sie niedlugo, podejrzewam ze niewiele. za kurs w sienie musialabym wybulic z 800€ albo i wiecej a nie naucza cie niczego czego nie znajdziesz w materialach ogolnie dostepnych, strata czasu i nuda. teraz pozostaje mi zdac teorie i nauczyc sie jezdzic. a, i moze cie uczyc ktokolwiek, kto ma prawo jazdy od co najmniej 10 lat i trzeba miec ze soba foglio rosa. pozdrawiam i powodzenia
anka dlaczego nie idziesz do pierwszej lepszej szkoły jazdy w twoim mieście i nie zapytasz,już zakładałaś ten wątek i wiesz że jest różnie to zależy do instruktorów czego wymagają w danej prowinci.
No to przestaje mnie dziwić dlaczego jest tam tyle wypadków i tylu potrąconych pieszych skoro każdemu dają prawo jazdy.
ciao mam male pytanko nie masz moze ksiazki z testami prawa jazdy wloskiej tlumaczonej na polski bo ja sie zapisalem na prawko ale nie idzie mi to za bardzo z tymi testami jezeli mozesz mi jakos pomoc to bardzo byl bym wdzienczny z gory bardzo dzienkuje i goraco pozdrawiam
kochani czy we wloszech nie mozna wdawac testow w jezyku polskim ? to by ulatwilo sprawe :)
witam.od roku mieszkam we Wloszech no i chciala bym tu zrobic prawo jazdy.. no ale ten moj jezyk jest jeszcze słaby:( no i mam pytanie... czy kos moze ma tłumaczenie testów bo to ułatwiło by mi cała nauke?????? z gory dziekuje
Biorac pod uwage liczbe mieszkancow, ilosc samochodow itp., to ofiar smiertelnych jest mniej niz w Polsce. Jak widac nie nalezymy do krajow o duzym bezpieczenstwie na drogach: slupki mpwia same za siebie.
http://paoblog.wordpress.com/2009/06/23/incidenti-stradali-39-mila-morti-in-ue/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia