to zalezy od tego gdzie sie zdaje. moj kumpel zdawal (bez kursu - bezposrednio w motoryzacji) w Aquila i mial tylko ustny i w sumie farsa, praktyczny tez spoko, jak umiesz jezdzic nikt cie nie zmusza do wykupowania jazd, co innego jest jak placisz za kurs - tam masz juz w cenie chyba 10 godzin jazdy, jak potrzebujesz wiecej placisz extra. ja zdaje tez bez kursu w sienie, 29. czerwca i nie ma zadnego wyboru - wszyscy testy. test ma 10 zagadnien i do kazdego sa 3 twierdzenia i ty musisz wskazac czy sa falszywe czy prawdziwe. podgladnij sobie na webpatente.it ja sie stamtad uczylam. mozesz go sobie sciagnac na kompa i przerabiac lekcje off line. co do egzaminu praktycznego, w motoryzacji w sienie powiedziano mi ze na termin czeka sie od 1 do 2 miesiecy i musze sie dowiedziec w jakiejs szkole jazdy, bo to im sie placi za egzamin i ewntualne jazdy. jak dotychczas wszystko kosztowalo mnie ok 100€ (bollettini w motoryzacji 5[tel]certyfikat zdrowia) za egzamin praktyczny nie wiem ile sie placi, ale dowiem sie niedlugo, podejrzewam ze niewiele. za kurs w sienie musialabym wybulic z 800€ albo i wiecej a nie naucza cie niczego czego nie znajdziesz w materialach ogolnie dostepnych, strata czasu i nuda. teraz pozostaje mi zdac teorie i nauczyc sie jezdzic. a, i moze cie uczyc ktokolwiek, kto ma prawo jazdy od co najmniej 10 lat i trzeba miec ze soba foglio rosa. pozdrawiam i powodzenia