czemu Polak Polakowi na obczyznie tak obcy...

Temat przeniesiony do archwium.
zastanawiam sie czemu tak jest mam wielu znajomych, ktorzy mieszkaja za granica Ja sama mieszkalam kiedys troche we Wloszech i zastanawiam sie czemu nieraz tak jest ze rodak rodakowi jest obcy, czesto wiecej pomocy mozna uswiadczyc od tutejszego niz od swojego, czym to jest uwarunkowane?
Miryam pisze:
Polskie niewolnice we włoskich domach
asia.h swieta racja moja Mama potrafila dla Mnie zniesc duzo aby Mi bylo lepiej w zyciu bo na ojca nie mailaysmy co liczyc, oczywiscie nie robila nica takiego ale rzecz w tym, ze potrafiala sobie odmawiac wielu naprawde wielu rzeczy abym tylko Ja nie czula sie w szkole jak ta gorsza...teraz przyszedl czas, ze Ja jak tylko potrafie pomagam jej...w koncu Ona dala mi wszystko i co najwazniejsze wyksztalcenie.Wiem, sa osoby, ktore przyzwalaja na to tylko z checi zarobku latwej szybkiej ekstra gotowki jednak sa tez osoby, ktore rzeczywiscie nie maja wyboru...wiedzac, ze w rodzinnym miescie co najwyzej zarobia 600 zl miesiecznie a tu zaplac gaz wode energie mieszkanie daj dzieciom jesc kup im nowe buty ksiazki, czasem to trudno zrozumiec ale nie raz poprostu z 2 zlego
wybieraja to gorsze i to najczesciej dla dzieci...>>>>>
---------------------------------------------------------------
hmmm ten tekst wyglada mi na baaaardzo podejrzany!!!
te Ja i Mnie i Mi z wielkiej litery uzywa tylko Kasiula alias Koksa5...no i te nocne godziny pisania....no i te przecinki,lepiej,ich brak:-)
wszystko wskazuje na Ciebie-Kasiula.

zmienilas juz kilka razy nick,ale mozliwe,ze teraz sie zcwanilas i zalogowalas sie od poczatku ,uzywajac inny adres poczty-to tlumaczyloby tylko kilka wpisow na Twoim koncie.
klamalas juz kiedys ,wiec czemu nie moglabys robic tego i teraz???

Kasiula wyjdz z nory!
slucham?
kasia z milano o co Ci chodzi to chyba jakas pomylka? wytlumacz z laski swojej ja was czytam od ponad roku nie ma sensu sie rejestrowac bo wystarczy poczytac ale teraz jak juz sie zarejestrowalam to przy okazji jestem jola nick Miryam pochodze z Rzeszowa mieszkalam 2 lata we Wloszech a teraz wrocilam i osiadlam w Rzeszowie.a Ty?
Wiesz, to komu pomagamy powinno nie być zależne od narodowości, tylko od człowieka samego w sobie.
Ja też często w Niemczech dostawałem pomoc od miejscowych, ale też od Polaków, Rosjan itd.
pozdro
ps a co ci przeszkadza moj tekst o mojej Mamie
chcialam wyrazic co mysle ps moze masz gadu albo lepiej skype?
Metropole to prawda zdarzaja sie rowniez Polacy z dobrym sercem...
:-)
Spokojnie Myriam,najwidoczniej popelnilam blad-zdarza sie:-)
Po prostu masz ten sam styl pisania co pewna forumowiczka dobrze nam wszystkim znana...wiec stad ten moj wpis....

przytoczylam Twoj wpis nie czytajac go nawet dokladnie...chodzilo mi tylko o pewne znaki szczegolne,ktore was lacza a mianowicie pisanie Ja,Mnie ,Mi z wielkiej litery!!Po pierwsze tak sie nie pisze,nikt tak tutaj nie pisze a tu nagle wyskakujesz Ty niewiadomo skad i tak bardzo przypominasz mi Kasiule:-)wiec bylo to dla mnie podpadajace....

Nie ukrywam,ze cien niepewnosci jeszcze mam,no ale z czasem mi przejdzie:-)

ps.Jolu,witam w takim razie na forum:-)
no to tez witam ale jak mnie tu tak przyjmuja to moze lepiej sobie wroce znow tylko do czytania ) ale to moze tak zrobimy bede od teraz zawsze pisac z malej literki a i znakow uzywac nie bede ale nie to mnie potem wezma za jakas 8 latke..no nic poprostu bede soba ale z malej litery ok?
ps zastanawiam sie ile was tu wlasciwie jest?
jak narazie to tylko jestem ja,ktora tak brzydko Cie przyjela-wiec wybacz mi...
uzywasz czy nie uzywasz przecinkow...piszesz z malej czy wielkiej litery-dla mnie to bez roznicy...zrobisz jak uwazasz....

ps.przeproszona,wybaczona,pozdrowiona wiec wszysio ok!:-)

hmmm.ile nas tutaj jest??w gornym ,prawym rogu jest pokazana ilosc osob na forum....ale nigdy nie przekroczyla wiecej niz 150....
jezuuuuuuu tak duzo? o jej to jakby tak wszystkich w 1 pokoju pomiescic haha ide lulu teraz to papa wszytskim a wlasciwie to chyba tylko tobie bo tylko ty tu ze mna rozmawialas teraz papa
Temat przeniesiony do archwium.