Zwierzęta i samoloty

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś z was zna linie lotnicze, które latają do Włoch i dopuszczają przewóz zwierząt?
Generalnie w kazdych regularnych liniach czyli nie low costach mozesz przewiezc zwierzaka.Jesli jest maly to moze podrozowac w kabinie pasazerskiej,wieksze podrozuja w luku bagazowzm.Zwierzak musi byc w klatce w ktorej moze sie swobodnie obrocic.Najlepiej zadzwon do konkrenej linii i dokladnie sie wypytaj o szczegoly gdyz sa przepisy ze na danym rejsie moze byc okreslona ilosc zwierzat a do niektoryzch typow samolotow zwierzaki nie maja wstepu.Tak jest np w alitalii.Pewnie w Locie jest podobnie.
No i cena tez jest problemem.Kiedys chcialam przewiezc swoja suczke z Katanii do Warszawy.Jednak alitalia zaspiewala mi cene rowna 300 euro i zrezygnowalam.Ale fakt piesek byl duzy gdyz moja Suzi byla wyzlica.Pozdrawiam
Ostatnio w Centralwings w kabinie dziewczyna przewoziła kotka (oczywiście w klatce) :) wzbudził zainteresowanie wśród małych pasażerów :)
Generalnie wszystkie linie lotnicze pozwalaja na przewoz zwierzat. Jedynym znanym mi wyjatkiem jest chyba ryanair. Stosunkowo tani jest wizz air i sky europe. Bilet mozesz kupic lacznie ze swoim biletem lub dokupic pozniej.
centralwings pobiera oplate o ile sie nie myle, (bylo to dawno temu jak korzystalam), 25 euro za zwierze w klatce i 15 euro jesli zwierze wazy mniej niz 10 kg.
Julie Bella ja raz przewozilam psa Lotem do Rzymu, zaplacilam za niego 300 dolarow, a gdyby nie uwierzyli mi na slowo ile wazy i go zwazyli zaplacilabym 500. :O
zle troche to opisalam. Zwierze zawsze musi byc w klatce. Jesli wazy mniej niz 10 kg leci z pasazerem, jesli wiecej w luku bagazowym.
wlasnie przygotowuje sie do zabrania mojego kota do PL wiec mam informacje na biezaco:
-kazde linie lotnicze maja odrebne przepisy odnosnie przewozu zwierzat, najlepiej zadzwonic i zapytac;
-zeby moc przewozic zwierze w kabinie trzeba zadzwonic do linii lotniczych i zrobic rezerwacje na jego przelot a nastepnie wykupic bilet (Alitalia - ok 30euro)Rezerwacja jest niezbedna, bo generalnie pozwalaja zabrac na poklad ograniczona liczbe zwiarzatek, w zaleznosci od linii i typu samolotu (max do 4);
-zwierze, ktore ma byc zabrane na poklad nie moze wazyc (wraz z nosidelkiem) wiecej niz okreslone przez dane linie ilosc kg. (Alitalia - 8kg);
-nosidelko/klatka nie moze prekraczac okreslonych wymiarow - ALitalia 48x33x26)
i miec nieprzemakalne dno;
-trzeba miec dla siersciucha jedenie i wode (chcociaz zazwyczaj nic nie jedza i nie pija podczas podrozy)
-jesli zwierze jest w kabinie nerwowe i "zakloca spokoj innych pasazerow" moga je przeniesc do specjalnego pomieszczenia w luku bagazowym (w luku podrozuja tez wieksze zwierzeta)
-jesli jest niespokojne z natury warto podac mu przed podroza jakis srodek uspokajajacy;
-zwierze przed podroza nalezy zaszczepic przeciw wsciekliznie ( szczepienie jest wazne dopiero w miesiac po szczepieniu), trzeba zalozyc chip lokalizacyjny i wyrobic mu specjalny dla niego paszport.

Moja przyjaciolka 4 miesiace temu wiozla kota Ryanair, w kabinie , rezerwujac wczesniej jego przewoz i placac ok. 30 Euro
Trishya, naprawde???
A mi powiedzieli (biuro ryanair na lotnisku w Londynie), ze nie przewoza zwierzat:((
Lobuzy!!!
mela, ona zawsze lata Ryaniar i jestem na 99% pewna, ze wtedy to byly tez te linie, ale poniewaz zasialas we mnie ziarenko watpliwosci, zapytam i ci powiem;)
niestety, Mela masz racje :-( moja kumpela wyjatkowo leciala w marcu Centralwings i wlasnie wtedy z futrzakiem, przepraszam za wprowadzenie w blad.
Teraz czytam na roznych stronach, ze niestety Ryanairem "nawet pchly nie przewieziesz" :-/ Lobuzy!;)
Oj, sie usmialam:)
Potwierdzam!!!
Lobuzy:)!!!
odswiezamy :D
lecialam z psem LOTem ,Lufthansa i Alitalia..ci biora zwierzeta po 10 eu od 1kg wagi z klatka! plus 22%VAT..Alitalia zas tylko 70 eu jednorazowej oplaty,podobno Norwegian bierze na poklad zwierzeta..lecz nie jestem pewna bo nie lecialam..ktos lecial ze zwierzakiem Norwwegianem?..inne tanie linie wykluczaja loty ze zwierzetami a takze ich przwozy w ladowniach..Uwaga na kazdy rejs moga wejsc na poklad TYLKO! DWA zwierzaki..wiec trzeba duzo wczesniej sie informowac i rezerwowac dla pupila bilecik :D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia