"casa dolce casa" (dom słodki dom).

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |
Cztery razy uciekł z aresztu domowego przed teściem
PAP 18:20

Cztery razy w ciągu ośmiu dni z aresztu domowego uciekł 23-letni mieszkaniec Palermo. Powód był zawsze ten sam: nie mógł znieść teścia. Historię uciekiniera-rekordzisty opisała Ansa.

Costantino S., skazany na areszt domowy za posiadanie środków odurzających, już po raz czwarty opuścił minionej nocy mieszkanie rodziny swej żony i zgłosił się na posterunek policji, prosząc o to, by natychmiast odwieziono go do więzienia. Jako powód podał niekończące się awantury z teściem.

Bezradni policjanci zwrócili się do prawników o znalezienie rozwiązania w tej trudnej sytuacji. Przekonali następnie sędziego, by zgodził się na to, by mężczyzna mógł odbyć resztę kary w domu swej matki, a nie pod wspólnym dachem z teściem.

Zanim ostatecznie rozstrzygnięto tę kwestię, mężczyzna wytrzymywał z nim najwyżej dobę i zawsze uciekał na policję, szukając tam ratunku. Do tej pory jednak sędzia nie zgadzał się na umieszczenie uciekiniera w celi, o co zawsze prosił.

Warto zauważyć, że więzienie, o pobycie w którym marzył - słynne Ucciardone w stolicy Sycylii - jest jednym z najcięższych we Włoszech. Osadzeni są w nim groźni przestępcy, głównie mafiosi.

Włoskie media podkreślają, że w tym przypadku nie sprawdziło się powiedzenie: "casa dolce casa" (dom słodki dom). (js
http://wiadomosci.wp.pl/kat,72116,wid,9001699,wiadomosc.html
hmm witajcie, moze ktos z was orientuje sie ile czasu najdłużej moze trwac areszt domowy, za co przewaznie skazują na taki areszt(kradzieze, wlamania, posiadanie narkotykow??) i czy po takim areszcie wsadzaja do więzienia???
Dee..wiesz cos w tym temacie?
Moj maz z pol godziny sie smial jak mu Twoje pytanie przeczytalam,
A za co znajomych wsadzili ?
(art. 284 c.p.p.) Con il provvedimento che dispone gli arresti domiciliari, il giudice prescrive all'imputato di non allontanarsi dalla propria abitazione o da altro luogo di privata dimora ovvero da un luogo pubblico di cura o di assistenza. Quando è necessario, il giudice impone limiti o divieti alla facoltà dell'imputato di comunicare con persone diverse da quelle che con lui coabitano o che lo assistono. Se l'imputato non può altrimenti provvedere alle sue indispensabili esigenze di vita ovvero versa in situazione di assoluta indigenza, il giudice può autorizzarlo ad assentarsi nel corso della giornata dal luogo di arresto per il tempo strettamente necessario per provvedere alle suddette esigenze ovvero per esercitare una attività lavorativa. Il pubblico ministero o la polizia giudiziaria, anche di propria iniziativa, possono controllare in ogni momento l'osservanza delle prescrizioni imposte all'imputato. L'imputato agli arresti domiciliari si considera in stato di custodia cautelare. Non possono essere, comunque, concessi gli arresti domiciliari a chi sia stato condannato per il reato di evasione nei cinque anni precedenti al fatto per il quale si procede. A tale fine il giudice assume nelle forme più rapide le relative notizie.

Wiec "moze trwac" ile zadecyduje sedzia-a po
tylko to akurat zaden ze znajomych polakow, poprostu kumpel z wloch wiem ze ma areszt domowy ale nie dowiedzialam sie jeszcze za co i wogole na czym to polega, podobno grozi mu wiezienie...ehhh szkoda...:(
Nie martw sie,czasami errori giudiziari(bledy) zdarzaja sie,czasami zdarza sie,ze jesli nie mial precedenti penali (nie byl poprzednio skazany)to mu daja kare w zawieszeniu-ale jesli pytasz o narkotyki , kradziez itp to element raczej juz wczesniej byl
no wlasnie nie wiem czy mial juz wczesniej jakies zatargi z prawem, mam nadzieje ze nie, chociaz ma juz 30 lat wiec wszystko mozliwe heh, a podobno grozi mu 6lat... jejj zeby chociaz na swieta byl jeszcze w domu, bo jade tam i mam nadzieje go zobaczyc...:)
Jesli moze miec kontakty z innymi osobami... Nie zawsze ma to pozwolenie.
on chyba raczej ma...:) ehhh... jakie to wszystko skomplikowane sie zrobilo:((
a czy za pobicie mozna miec areszt domowy?? orientuje sie ktos??
Nie.
Nie można mieć.
Mozna.
..moja sąsiadka swoim 6-cio letnim dzieciom-bliźniakom, jak są niegrzeczni stosuje areszt domowy, nie pozwala im wychodzić do piaskownicy....
:)
Aha, no właśnie. Nie pomyślałem o takim przypadku.:)
j amojemu zwirzakowi robie czasem przymusowy areszt domowy, bo brzydka pogoda, ami sie tak cholernie wyjsc nie chce
jejj zarty sobie robicie a mi chodzilo o to czy jak facet pobil jakiegos tam drugiego kolesie i tamten zadzwonil na carabiny to czy moze miec za to areszt domowy??
to jak w koncu?? mozna-nie mozna???????
Moim zdaniem nie można, w ogóle coś takiego, jak areszt domowy nie istnieje w prawodawstwie.
jak to nie istnieje?? dają areszt domowy nielegalnie? hehe
No a komu tak dają, podaj jakiś przykład?
Booh? Może i dają, ale powtarzam, nie wydaje mi się, żeby w kodeksie karnym był areszt domowy.
jak bylam u mamy w wakacje to sasiadki syn mial areszt dommowy, wieczbie siedzial w domu i czasem przychodzili carabinieri i sprawdzali czy jest, ale pozniej go zabrali, chyba do wiezienia
wiecznie*
Być może, że chodzi o przypadek, w którym trwa proces a sąd nie chciał zastosować zwykłego aresztu.
acha pewnie tak, dzieki
jak juz wyzej pisalam- z kodeksu procedury karnej-
art. 284 c.p.p.) Con il provvedimento che dispone gli arresti domiciliari, il giudice prescrive all'imputato di non allontanarsi dalla propria abitazione o da altro luogo di privata dimora ovvero da un luogo pubblico di cura o di assistenza. Quando è necessario, il giudice impone limiti o divieti alla facoltà dell'imputato di comunicare con persone diverse da quelle che con lui coabitano o che lo assistono. Se l'imputato non può altrimenti provvedere alle sue indispensabili esigenze di vita ovvero versa in situazione di assoluta indigenza, il giudice può autorizzarlo ad assentarsi nel corso della giornata dal luogo di arresto per il tempo strettamente necessario per provvedere alle suddette esigenze ovvero per esercitare una attività lavorativa. Il pubblico ministero o la polizia giudiziaria, anche di propria iniziativa, possono controllare in ogni momento l'osservanza delle prescrizioni imposte all'imputato. L'imputato agli arresti domiciliari si considera in stato di custodia cautelare. Non possono essere, comunque, concessi gli arresti domiciliari a chi sia stato condannato per il reato di evasione nei cinque anni precedenti al fatto per il quale si procede. A tale fine il giudice assume nelle forme più rapide le relative notizie.
No i jest odpowiedź.:)
tylko przepraszam ale nie chce mi sie tego tlumaczyc-jak ktos chetny...
Eee, jak będę potrzebował kapuchy na papugie, to może odpłatnie przetłumaczę. Na razie jestem czysty.:))
malwinaluka areszt domowy może trwac do 1 roku czasu.Są 2 rożne opcje odwoławcze ,pierwsza do sędziego prowadzacego sprawę ,jesli odmowi to do sędziego wyższej instancji w Rzymie.Na odpowiedż tego drugiego czeka się ok 3 lub 4 mies..niestety, przykro mi ale takie sa wloskie realia.Osoba pozostąjca w areszcie domowym nie moze sie z nikim kontaktowac,nawet telefonicznie/billingi jej rozmow zostana skontrolowane/ ,nie moze opuszczac swego mieszkania,moze isc tylko na taras i do lazienki../zart/ Jezeli nie bedzie przestrzegać zasad zostanie przeniesiona do wiezienia.Karabinierzy maja prawo wejsc do mieszkania 24h/na dobe celem kontroli czy dana osoba jest w mieszkaniu i czy nie przebywają tam osoby niepożżdane ,nie mające prawa do przebywania w tym mieszkaniu.Napewno areszt domowy zostaje zaliczany na poczet kary. Za kradzieze, wlamania, posiadanie narkotykow raczej nie przetrzymuja wareszcie domowym tylko w areszcie sledczym..czyli w wiezieniu..Areszt domowy jest za lzejsze przewinienia..o nizszej randze niebezpieczenstwa spolecznego.Po areszcie domowym mozna trafic do wiezienia..ale niekoniecznie, mozna tez zasadzona kare odbyc w areszcie domowym..ale to zalezy glownie od sędziego,od dobrego adwokata i od srodkowe zgromadzonych w banku nczy dana osoba jest się w stanie utrzymać przez ten okres np.oplaca mieszkanie przelewem bankowym posiada srodki na wyżywienie,utrzymanie się ,trzeba sądowi przedstawic wyciag bankowy na poparcie swych prosb o zamiane kary więzienia na areszt domowy.A wszystkim tym zajmuje się adwokat,ktory tez sporo kosztuje.Bez adwokata ani rusz.Jak masz jeszcze jakies pytanie to pytaj.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 37
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia