Inps-controla

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti! Kto z Was mial kontrole INPS-u jak byliscie na chorobowym i was nie zastali w domu co sie dzieje??? Nie zaplaca mi chorobowego???
Jeśli Twoja nieobecność nie jest w żaden sposób usprawiedliwiona (a może ja usprawiedliwiać np. siła wyższa lub wizyta u specjalisty, lecz jedynie w przypadku, gdy możesz udowodnić, ze nie mogłaś się do niego udać poza wyznaczonymi przez INPS godzinami kontroli), konsekwencje są następujące:

- pierwsza nieobecność (podczas pierwszej kontroli INPS) = tracisz całkowicie chorobowe za pierwsze 10 dni
- druga nieobecność = tracisz polowe chorobowego za kolejny okres
- trzecia nieobecność = tracisz całość chorobowego od daty ostatniej wizyty kontrolnej

Lekarz INPS zostawia świstek, na którym jest wskazany dzień i godzina, w ktorych masz zgłosić się do centrum medycznego INPS w celu dokonania badania ambulatoryjnego (jeśli we wskazanym dniu masz już wrócisz do pracy, nie musisz się zgłaszać), ale nawet jeśli potwierdzona zostanie Twoja choroba, opisane wyżej sankcje i tak zostaną wobec ciebie zastosowane.

Masz 90 dni na odwołanie się od decyzji INPS.
Dzieki Dee, jestes niezastapiona na tym forum. Bo mnie skontrolowali i mnie nie bylo... Postaram sie cos wymyslic;)
Powodzenia. :-)
Jeszcze jedno pytanko. Jest to prawad ze na niektore choroby nie sprawdzaja czy jestes w domu? Podobno jak lekarz mi wpisalby stres to nie przyjda mnie sprawdzic??? Prawda to czy nie??
Szczerze? Pierwsze słyszę. :-)
z tego co wiem, tylko jesli ktos mial "wypadek przy pracy" tudziez "chorobe dziecka" nie ma kontroli inps, w innych przypadkach zawsze jest
No wlasnie niewiem jak to jest. Ja znam wlocha ktoremu wpisali " stres" i on powiedzial ze na to nie ma kontroli i sobie na wakacje pojechal;)
Tak mu sie tylko wydawalo...
Włoska fantazja nie zna granic. ;-P
Jak nie chcesz być sprawdzana przez inps weź zwolnienie za granicą np.będąc w Polsce wtedy napewno cię nie sprawdzą.Tak robi mój znajomy od czasu do czasu.
nie jest powiedziane, bbo jak wysylasz zwolnienie z zagranicy to nalezy zalaczyc tymczasowe cambio domicilio, oczywiscie nie sadze zeby sie fatygowali wysylac np przedstawiciela z ambasady tudziez konsulatu, ale lepiej byc ostroznym
Zasiłki tylko dla tych, którzy mieszkają tu na stałe!
Aby otrzymać zasiłek socjalny, należy mieszkać na stałe we Włoszech.

Cudzoziemcy, którzy wrócą np. do ojczyzny na dłużej niż miesiąc, mogą pożegnać się z pieniędzmi lub zostać oskarżonym o oszustwo.

Zasiłek przysługuje osobom starszym, które osiągnęły minimum 65. rok życia i które nie osiągają minimalnych przychodów rocznych przewidzianych przez prawo włoskie (w tym roku wynoszą one 5142,67 euro).

Z zapomogi mogą korzystać zarówno Włosi, jak i obywatele UE. Obywatele spoza Unii mają prawo do pobierania zasiłku tylko wtedy, gdy są posiadaczami permesso dla ‘soggiornanti di lungo periodo’ lub karty pobytowej i którzy mieszkają legalnie w Italii od minimum 5 lat.

Na początku czerwca br. Inps sprecyzował jednak, że prawo do pobierania ww. zasiłku mają jedynie osoby, które zamieszkują i przebywają tu na stałe. Oznacza to, że zasiłek może przepaść, jeżeli osoba korzystająca z tego rodzaju pomocy socjalnej wyjedzie np. do ojczyzny na dłuższy okres czasu. “Siedziby – tłumaczy Inps – muszą natychmiast przerwać wydawanie zasiłku wszystkim tym, którzy wyjechali z Włoch na dłużej niż 1 miesiąc”. Oczywiście nie będą brane pod uwagę przypadki, gdy osoby te wyjechały np. z powodów zdrowotnych. Po roku od momentu wstrzymania wydawania zasiłku, jeżeli osoby te nie powrócą do Włoch, prawo do zasiłku zostanie cofnięte definitywnie.

Inps poinformował również, że rozpocznie systematyczną weryfikację, czy na pewno osoby (chodzi przede wszystkim o cudzoziemców) przebywają na terenie Włoch. W jaki sposób będzie weryfikowana obecność osób pobierających zasiłki?Obecność osób pobierających zasiłki będzie można weryfikować w Urzędach Miasta/Gmin w ich miejscu zameldowania lub sprawdzić stemple wyjazdowe i wjazdowe w paszportach. W pierwszej kolejności jednak będą wzięte pod lupę osoby, które nie odbierają regularnie zapomogi lub którym pieniądze przesyłane są bezpośrednio na konto bankowe.

Dla „cwaniaków”, którzy pobierają zasiłki, a którzy przebywają stale poza granicami Włoch, zostały przewidziane poważniejsze konsekwencje.
gaio widze ze dosc dobrze znasz sytuacje wloska...wiesz moze jak wyglada sprawa jesli chodzi o ASSEGNI FAMIGLIARI??czy jesli ja z dziecmi przeprowadze sie do polski to moj maz nadal we wloszech bedzie mogl dostawac teczeki rodzinne na dzieci??? moze masz jakis link by moc skonsultowac?dziekuje,justyna
prawdopodobnie tak, ale zapytaj deelayah,ona wie lepiej,ma wszystko w malym palcu,wejdz w jej profil i masz jej maila gotowego,nie wklejam linka z jej adresem mailowym,bo tu lata taka jedna 'kociuna bezsenna' i rzuca piorunami na prawo i lewo, ze sie jej maila upublicznia ,a sama go na forum dala i juz caly swiat ,lacznie z FBI i Interpolem znaja jej maila a ona ma do mnie pretensje ,ze ja jej adres mailowy upubliczniam ..he he..dobre sobie.. :D
Pracownik legalnie zatrudniony moze wystapic o assegno famigliare nawet jesli czlonkowie jego rodziny nie mieszkaja we WLoszech.
Tu masz szczegolowe informacje po wlosku:

Erogazione dell’assegno familiare per i familiari comunitari e neocomunitari

Assegni familiari per familiari di lavoratori comunitari e neo comunitari residenti all’estero.

Il lavoratore comunitario o neocomunitario (quindi anche il cittadino bulgaro e rumeno) che risiede in Italia e svolge un’attività lavorativa ha diritto a richiedere l’erogazione dell’assegno familiare per i familiari comunitari o extra comunitari residenti all’estero.

Familiari residenti all’estero per i quali è possibile richiedere l’assegno:
(Cfr. art. 3 comma 3 D.P.P. 54/2002)
- coniugi
- figli minori di 21 anni
- ascendenti e discendenti purché a carico del lavoratore
- ascendenti e discendenti del coniuge a carico del coniuge o del lavoratore
NB: questi familiari possono essere di qualsiasi cittadinanza

Documenti necessari:
- stato di famiglia in Italia
- stato di famiglia nel luogo di origine, tradotto e legalizzato
- certificato di residenza dei familiari all’estero, tradotto e legalizzato
NB: per i certificati rilasciati dalle autorità rumene è sufficiente l’apostille in sostituzione alla legalizzazione e validazione

Cosa fare per richiedere l’erogazione:
Il lavoratore deve fare la richiesta all’Inps compilando il modello ANF. 42 e allegando la documentazione necessaria.
Successivamente al lavoratore sarà rilasciato dall’Inps modello ANF. 43 da consegnare al datore di lavoro insieme al modello ANF.DIP nel caso di lavoratore dipendente.

A cura di Progetto Melting Pot Europa
dziekuje ci bardzo! moj maz wprawdzie jest wlochem-ale mielismy troszke watpliwosci co do tej sprawy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka