glupie pytania

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc kochani. Otoz na wstepie zaznacze, ze mieszkam we Wloszech od niedawna i mam do Was juz prawie autochtonow pare pytan na poczatek. MOze wydadza sie glupie, ale wynikaja z mojej niewiedzy, zeby nie powiedziec, iz jestem w wielu kwestiach zieeeeelona do granic mozliwosci ;\ hmmm..hmmmm. Prosze o wyrozumialosc, cierpliwosc i tlumaczenie a'la krowie na miedzy.
tak wiec mieszkam tu od 2 miesiecy, poswiecilam ten czas na zaklimatyzowanie sie. Zastanawiam sie co teraz ?! :\ tzn. chodzi mi o kwestie formalne takie jak;
1) czy musze gdzies zglosic moj pobyt we Wloszech? jesli tak tak do gdzie? tzn. domyslam sie, ze w comunie. Jesli nie to prosze oswieccie mnie!
2) Czy jesli obecnie nie pracuje to jest sens zglaszac ten fakt czy to niepotzrebna strata czasu i nerwow?
3) Czy jest jaka kolwiek mozliwosc korzystania z bezplatnej opieki medycznej, poza faktem bycia zona Wlocha, bo takowa nie jestem?

To tyle na obecna chwile.
c.d glupawych pytan mysle, ze nastapi.
Prosze o wyrozumialosc.
Z gory dziekuje.
Moja rada: poczytaj poniższy link - wpisałam tam wszystko, co tylko można powiedzieć na temat formalności dotyczących pobytu we Wloszech. :-)

www.wloski.ang.pl/Od110407_zniesiona_bedzie_CDS_20223.html

Nie wiem, gdzie przebywasz, czy u kogoś gościsz i jakie masz plany na przyszłość, w każdym razie do 3 miesięcy możesz tu przebywać nie przejmując się absolutnie niczym. Natomiast po upływie tego czasu masz dwa wyjścia:

1) dokonać zameldowania w comune, bo tego wymagają przepisy (musisz wówczas mieć prace, uczyć się lub posiadać co najmniej 5000 euro na koncie i ubezpieczenie, jeśli nie podchodzisz pod żadną z poprzednich kategorii),

2) udawać, ze prawo Cie nie dotyczy i w razie, gdyby ktoś pytał, to jesteś we Włoszech od "mniej niż 3 miesięcy".;-)

Aby korzystać z opieki medycznej w nagłych wypadkach, musisz mieć Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego, wydawana przez NFZ, niestety jest ona ważna tylko przez jakiś czas. Aby korzystać z włoskiej służby zdrowia na takich samych zasadach jak Włosi, musisz być zapisana do lokalnego ASL, niestety do tego potrzebne jest zameldowanie.
dzieki kochaniutka ;)

Hmmm, problem polega na tym, ze jak na razie nie pracuje, bo moj wloski jest kiepsciutki, oj kiepsciutki..wiec podjecie pracy to byc moze kwestia jakiegos roku czasu tak mysle, dopopki nie naucze sie wloskiego w stopniu pozwalajacym na brylowanie na salonach towarzyskich..
Mieszkam z moim chlopakiem wlochem...
Uczyc zamierzam sie, ale jeszcze nie teraz, no z pewnoscia nie zaczne zaraz po uplywie 3 miesiecy..
Hmmm wiec obawiam sie, ze nie pozostaje mi nic innego jak olewac prawo ;) :\

wielkie dzieki
Dee, tak z czystej ciekawosci - a czy do bezplatnego ubezpieczenia nie wystarczy (po zameldowaniu), zaswiadczenie z Centro per l'Impiego, ze jest sie bezrobotnym i gotowym do podjecia pracy? Tak jak w Polsce??
Wiesz, nie sadze, bo obecnie, aby moc zapisać się bezpłatnie do SSN, należy płacić składki, a wiec pracować. Jeśli zapiszesz się do Centro per l'Impiego, oznacza to, ze dopiero szukasz pracy, wiec nawet jeśli w ASL przedstawisz zaświadczenie o zameldowaniu, to mogą Cie nie zapisać.

Wklejam poniżej wytyczne rządu włoskiego dla ASL:

"ISCRIZIONE AL SSN PER SOGGIORNO SUPERIORE A TRE MESI
DESCRIZIONE

* Hanno diritto all’iscrizione al Servizio Sanitario Nazionale con durata superiore ai tre mesi cittadini UE iscritti nelle anagrafi comunali che:
- svolgono un lavoro subordinato che dimostrino il versamento da parte del datore di lavoro del contributo al SSN
- sono lavoratori autonomi o studenti purché attestino il pagamento del contributo volontario al SSN (valido per ogni anno solare).

MODALITA' DI ACCESSO

* Autocertificazione dell'iscrizione all'anagrafe comunale

INDICAZIONI PER GLI OPERATORI

* Viene rilasciata un’iscrizione al Servizio Sanitario .Nazionale alle seguenti condizioni:
- Con scadenza massima al 31.12 di ogni anno per tutti i lavoratori autonomi e studenti, che per il rinnovo annuale devono presentare copia del versamento del contributo annuale al SSN
- Con scadenza equivalente alla scadenza del contratto per tutti i cittadini UE che svolgono un lavoro subordinato a tempo determinato
- Con scadenza a 5 anni per tutti i cittadini UE che svolgono un lavoro subordinato a tempo indeterminato (dopo tale data viene attestato il diritto al soggiorno permanente)"

(www.iaew.gov.it)
Pytalam sie, bo pani z ASL powiedziala mi kiedys, ze albo mam jej dostarczyc ostatnia busta paga, albo wlasnie zaswiadczenie z Centro x l'Impiego...
Przeciez powinnismy miec teraz takie same prawa jak Wlosi, a bezrobotny Wloch jak najbardziej ma prawo korzystac z bezplatnej sluzby zdrowia, prawda?
Calkiem możliwe, ze jeśli zaniesiesz ww. zaświadczenie, to zostaniesz na pewien okres zapisana do SSN. Niestety okólniki MSW nic na temat bezrobotnych nie mówią, np. okólnik n. 39 (lipiec 2007) objaśnia jedynie:

"8) Spese sanitarie - Polizza di assicurazione sanitaria. Il lavoratore cittadino dell’Unione e i suoi familiari hanno la copertura delle spese sanitarie garantita dal Servizio Sanitario Nazionale.

Invece i cittadini dell’Unione che soggiornano in Italia per motivi di studio o di formazione professionale, o altro, nonché i familiari a loro carico, devono produrre una polizza di assicurazione sanitaria idonea a coprire tutti i rischi sul territorio nazionale. Ai fini dell’iscrizione anagrafica, la durata della polizza sanitaria deve essere di almeno un anno, o almeno pari al corso di studi o di formazione professionale, se inferiore all’anno.

I formulari E106, E120, E121 ( o E 33 ), E109 (o E 37), presentati dai cittadini dell’Unione, soddisfano il requisito della copertura sanitaria al fine dell’iscrizione anagrafica.

Al contrario, la tessera sanitaria europea (TEAM) rilasciata dal Paese di provenienza non sostituisce la polizza sanitaria."

Tak wiec o bezrobotnych nic tutaj nie ma, natomiast ustawa n. 30 z dnia 06/02/2007 r. bierze ich pod uwagę jedynie w części dotyczącej zachowania prawa pobytu (ktoś, kto juz legalnie pracował we Włoszech, stracił prace i zarejestrował się w CPI) oraz przy okazji objaśniania procedury wydalenia (obywatele UE, którzy przyjechali do Włoch szukać pracy i zapisali się do CPI mogą zostać wydaleni, jeśli są zarejestrowani tam ponad 6 miesięcy).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Studia językowe