ach ci włoscy urzędnicy,koszmar,ja nie pojmuję jak ten kraj może funkcjonować z taką ignorancją urzędową.
Oczywiście że ma prawo do zasiłku-jeżeli ma pracę legalną i wy macie poniżej 18 lat. wasz tato musi iść d ROPS w waszym regionie i zapytać jakie dokumenty musi przedstawić aby mama mogła pobierać zasiłek i czy na druku E411(takowy jest potrzebny) potrzebny jest adres i pieczątka włoskiego zakładu(INPS).Gdyż ja musiałam taką pieczątkę posiadać,to były wymagania ROPS z Krakowa i nie mało miałam z tym problemów.Druk E411 pobiera się w INPS w mieście w którym mieszka wasza mama tam też powiedzą jej jakie dok.ma jeszcze przedstawić,musi część E411wypełnić i przesłać do ROPS,najlepiej zawieźć osobiśćie,wypełnia stona Polska to trwa ok 3 mies,i tu was uczulam odbierzcie dokumenty sami i albo jej zawieźcie osobiście albo przez kogoś.Moje były przesłane pocztą konsularną i..zaginęły.następnych parę mięsięcy straconych i nerwów dokumenty sie nie odnalazły ale na szczęście mogłam dostarczyć fotokopię ale chyba tylko dlatego że załatwiałam to za pomocą inspektora nadzorującego,dodatkowo zaciekłego związowca. wypłacą wam rodzinne wraz z zaległościami od kiedy mama pracuje ale nie wcześniej niż od 1.o5.2004.Wasza mama ma prawo także do tzw.detrazioni per i figli i tu musi wypełnić druk dla coop.A najlepiej zrobi jak uda się do INCA-patronatu CGIL oni jej pomogą wszystko załatwić gdyż na biurokrację włoską trzeba mieć czas,zdrowie i anielską cierpliwość. A ma czas 5 lat o upieganie się zaległego rodzinnego.