Dokumenty do ślubu kościelnego w Polsce z Włochem!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |
WIRAJCIE!!!WIDZĘ ŻE TEGO TEMTAU NIE BYŁO JESZCZE BO DGT CHCIAŁAM ZASIĘGNĄĆ JAKIŚ INFORMACJI Z TEJ STRONY NIC NIE ZNALAZŁAM JEDYNIE WYPOCINY ZDESPEROWANYCH DZIEWCZYN KTÓE SIĘ PODDAWAŁY GDY MIAŁY STAĆ PARENAŚCIE MINUT WIĘCEJ W KOLEJSCE DO USC!!!DO ŚLUBU KOŚCIELNEGO W POLSCE Z WŁOCHEM POTRZEBNE SĄ:
DO USC OBYWATEL POLSKI:ODPIS AKTU URODZENIA I DOWÓD OSOBISTY
OBYWATEL WŁOSKI:PRZETŁUMACZONE NA JĘZYK POLSKI:ZAŚWIADCZENIE O ZDOLNOŚCI ZAWARCIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO,ODPIS AKTU URODZENIA ORAZ PASZPORT
DO PARAFII W KTÓREJ BĘDZIE ŚLUB:OBYDWOJE TAK SAMO BEZ TŁUMACZENIA DLA OBYWATELA WŁOCH:ZAŚWIADECZENIE O ZDOLNOŚCI ZAWARCIA ZWIĄZKU MAŁŻEŃSKIEGO,METRYKA CHRZTU I BIERZMOWANIA NIE PÓŻNIEJ NIŻ 3MC PRZED ŚLUBEM,ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA KURSU PRZEDMAŁŻEŃSKIEGO, KTÓRY MOŻECIE ROBIĆ JAK NAJBARDZIEJ OSOBNO NIKT TEGO NIE ZABRANIA(KURS SKŁADA SIĘ Z REGUŁY Z 6 SPOTKAŃ+3 W PORADNII PRZEDMAŁŻEŃSKIEJ W POSLCE),DANE PERSONALNE ŚWIADKÓW ŚLUBU,ŚWIADECTWO UKOŃCZENIA RELIGII I DOWÓD OSOBISTY!!!TO NIE JEST TAKIE TRUDNE JAK SIĘ WYDAJĘ DLA CHCĄCEGO NIC TRUDNEGO MI BARDZO ZALEŻY NA ŚLUBIE KONKORDATOWYM I DLATEGO ZROBIĘ WSZYSTKO BY WAM POMÓC TEŻ JEŚLI BĘDZIECIE MIEĆ JAKIEŚ PYTANIA!!!pOZDRAWIAM GORĄCO!!
koniecznie swiadectwo ukonczenia religii?
Hejka!To zależy od twojego proboszcza!I jeżeli chodzi o sporządzenie licencji to jeśli Ty mieszkasz w Polsce a Twój przyszły mąż w Italii może to się odbyć jak najbardziej osobno ale musisz zgłosić to wcześniej kurii!
dzieki! :-)
swiadectwo religi z ostaniej klasy jak sie uczeszczalo,swiadectwo bierzmowania koniecznie i zawiadczenie od proboszcza ze swojej parafii, ze sie jest praktykujacym katolikiem...no dobrym katolikiem...moze byc po lacinie,powiedz ze do Wloch potrzebujesz,zalatw to z jakas ciotka co do kosciola biega.
z przyjemnoscia zalatwie to sama,bo nie tylko ciotki biegaja do kosciola ;-)
Za dokument z włoskiego USC stwierdzający o zdolności do zawarcia małżeństwa zapłącicie 7,5 Euro:)
Niestety w Polsce są takie głupie przepisy że wszytskie dokumenty mogą być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed zawarciem małżeństw ale w Italii 6 miesięcy a mój narzeczony przecież musi mi to jeszcze posłać i muszę się z tym zgłosić do tłumacza przysięgłego.Koszt u tłumacza w zależności od strony (50zł za strone)czyli jeśli jest to odpis aktu urodzenia i zaświadczenie oz awarciu małżeństwa ok 100zł+paszport 50zł
a wiec te "glupie przepisy" sa nie tylko w Polsce,ale i w Niemczech
SweetKate84 a kiedy wychodzisz za maz?czy zalatwianie tych wszystkich dokumentow trwa dlugo?
Hi dsds!Nie nie trwa długo w USC masz od ręki u księdza tez masz od ręki dłużej trwa tylko kurs przedmałżeński bo jest ok 6 spotkań+3 w poradni przedmałżeńskiej no i tu musisz mieć wszystkie pieczatki że uczęszczałaś na ten kurs bo inaczej nie będziesz mogła ślubu brać!Reszta to pestka ale jeśli Twój przyszły wybranek jest Włochem tak jak mój musisz tłumaczenie zrobić przysięgłe ja na szczęscie znam babkę któa w 30 minut to robi ale są i tacy co ok 1-2 dni potrzebuja!A ślub biorę w styczniu a Ty?Pozdrawiam masz nr gg?
Mój narzeczony już odebrał z USC papiery 2 bo jeden będzie do Usc polskiego a drugi do polskiego Kościoła no i ma zamiar mi to przesłać w tym tygodniu a potem idę z tym do tłumacza i zaniosę do polskiego USC dopiero w pażdzierniku razem z moimi czyli moim odpisem urodzenia, tyle że jeszcze nie wiem jak to wygląda z paszportem czy mój narzeczony mi wyśle kopie swojego czy musi być oryginał bo wtedy będziemy się martwić!!Wiem tylko tyle że w USC przy składaniu podpisu pojawić się może tydzień przed ślubem więc taki na banq jest wymóg!
czesc SweetKate.dzieki za wiadomosci.ach to Ty juz niedlugo wychodzisz za maz, ja dopiero 30 sierpnia,wiec mam jeszcze duzo czasu,prawda?
moj numer gg 1[tel]
Tutaj znajdziesz wszelkie ino Magdallenko no i to bzdura że 3 mc przed co do dnia ja tam czekam na dokumenty z Austrii i co jak mi prześlą wcześniej niż 3mc przed zabić się mam?Przecież prosić jeszcze raz nie będę a mój narzeczony wyciągnał już z jego USC dokumenty które go kosztowały 30Euro więc płacić nie będzie jeszcze raz bo to głupota co do daty!!!!
dsds to Ty miesiąc po mnie bo ja 26.07 :) nie przejmuj się, początki są trudne ale wszystko jest do załatwienia i zorganizowania!:)
a zalatwiasz juz cos?
tzn. kościół, sala, zespół, fotograf, itd. itp. mamy już wszystko, niedługo sie przejde do USC aby sie zapytac co dokladnie on musi przywiezc z wloch i potem zaczniemy dzialac. a kosciol nie robi problemów.
a kurs przedmalzenski razem czy osobno?
My robimy osobno ale nie jest to jakieś złe:)Moim zdaniem każdy robi to co chce:)
No i udało się wczoraj zakończyłam mój kurs przedmałżeński, a właściwie nazywają to księża lekcjami przedślubnymi:)Było naprawdę sympatycznie bo tematy niekiedy były wspaniałe i dużo się nauczyłam z tych wykładów,które trwały po 1,5 godziny razem 6 spotkań!Na ostatnim spotkaniu każdy płacił co łaska 20zł:)no i oddawali już podpieczętowane świadectwa ukończenia tych lekcji,które są ważne do końca życia bo was wpisują do księgi,tak więc nawet jak zgubicie to świadectwo lub odmyślicie się od ślubu to świadectwo jest już na stałe i nie musiscie od nowa go wykonywać!Przede mną jeszcze tylko poradnia przedmałżeńska (3 spotkania),ale ja sobie wybrałam świetną babkę,która znam mój problem związku na odległość i jak najbardziej to akceptuje więc nie robiła problemów,że musimy być razem!Te spotkania zaczynam dopiero od 18,X tak więc nie martwcie się wszytsko na bierząco będę pisała!Póki co mój narzeczony wysłał mi już:CONTESTUALE-a więc zdolność do zawarcia małżeństwa(2 oryginały które kosztuą po 15Euro)oraz NASCITA czyli odpis aktu urodzenia,który kosztuje 0,26 centów:)Jak tylko to otrzymam idę z tym do tłumacza przysięgłego,a dopiero potem do USC!W dalszym ciągu czekam na moje dokumenty z Podersdorfu gdzie się urodziłam i byłam chrzczona:)jak to otrzymam dopiero mogę się udać do mojego proboszcza po tzw.INSTRUCTORIA dla nas jest to poprostu LICENCJA!Napiszę Wam wszytsko po moim spotkaniu z Ojcem Szczepanem, który od lat zajmuję się ślubami z obckrajowcami ok?:)Pozdrawiam Wszytskich zainteresowanych i ciekawych tym tematem:)Pomocna Kate!
hej.mozesz napisac mi swoj numer gg albo e-mail?chetnie bym napisala do Ciebie bo mam kilka pytan.

pozdrawiam
alina
hej Alka mój nr gg to 2651000 Pozdrówka!
hej wszytskim!Jak tylko otrzymam dokumenty od mojego narzeczonego powinno to być w poniedziałek udaję się z nimi do mojego księdza,który organizuje nasz ślub no i Wam wszystko napiszę!Póki co nadal czekam na moje dokumenty z Austrii,gdzie się urodziłam i byłam chrzczona:)
Witajcie:)Wreszcie otrzymałam dokumenty od narzeczonego no i mój z Austrii:)Wczoraj byłam na rozmowie u mojego księdza od ślubu i wszytsko mi już wyjaśnił!A mianowicie wszytskie dokumenty do ślubu kościelnego tzn.zaświadczenia o zdoloności do zawarcia ślubu,akt chrztu i bierzmowania,ukończony kurs przedmałżeński oraz świadectwo religii należy dostarczyć do proboszcza swojej parafii!Mój narzeczony robi osobno licencje u siebie a następnie przesyłają tą licencję na adres mojego proboszcza!On wtedy robi ze mną osobną licencję i gdy już uzyskam wszytsko mogę zawieść do Kościoła do proboszcza gdzie będziemy mieć ślub!!W naszym przypadku będzie to koło listopada,gdyż ja wciąż mam poradnię a mój narzeczony kurs przedmałżeński!!
Dziś odwiedziłam także USC no i tutaj jest inny problem bo potrzebujecie odpis aktu urodzenia który kosztuje 22zł i wydają go od ręki, jeżeli chodzi o zaświadczenie o zdolności do zawarcia związku małżeńskiego nie dostaniecie go dopóki nie pojawi się z Wami Wasz narzeczony musiscie być razem!Koszt takiego zaświadczenia to 84zł!To narazie tyle!Piszcie jak amcie pytania!
Od przyszłego tygodnia mój narzeczony zaczyna kurs przedmałżeński jak tylko skończy może w końcu dostarczyć swoje papiery do Polski!Ja idę tlumaczyć jego do przysięgłego...Macie jakieś pytania?Chetnie pomogę...
A co do poradni myślę,że każdy się jakoś dogada bo w Italii nie mają czegoś takiego chyba te nauki są razem bo mój ma 7 spotkań!!
Pierwszy raz słyszę, żeby do otrzymania zaświadczenia o zdolności do zawarcia związku małżeńskiego wymagana była obecność obojga narzeczonych. Druga sprawa..to koszty, o których piszesz.
Ja tez sie dziwie.
Kilka miesiecy temu (w kwietniu zdaje sie) bralam z USC zaswiadczenie o zdolnosci do zaw. zwiazku malzenskiego (bralam je juz po raz drugi, bo ma waznosc 3-miesieczna i nie udalo mi sie zalatwic formalnosci przed jego uniewaznieniem) i ani razu Panie w USC nie pytaly o "druga polowke". I placilam 33 zl (albo 30 zl, kurcze nie pamietam juz). Ale przeciez wszystkie urzedy maja te same, obowiazujace wszedzie stawki, wiec kwoty ktore podaje SweetKate wydaja mi sie dziwne. Nawet bardzo dziwne.
Hejka!Ale czy Wy birałyście ślub w Polsce z Włochem???No mi tak baba z USC powiedziała być może wprowadziła mnie w jakiś błąd!Proszę napiszcie więcej na ten temat!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 52
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka