włochaci Włosi;-D

Temat przeniesiony do archwium.
http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,4489520.html

ale się przy tym uśmiałam
:-D
i już wiemy dlaczego w Polsce Italia to Włochy, a italiani to Włosi!
hi hi,ale wydaje mi się,że nazwa "Włochy" pochodzi od włoszczyzny,krórą królowa Bony Sforza sprowadzała z Włoch do Poski.
Taaaa a włoszczyzna od Włoch.:)
Italia pochodzi od wołów (vitalis = cielę po łacinie). Nazwa nawiązuje i do powszechnego w kręgu śródziemnomorskim kultu byków, i mitu o Herkulesie, pędzącego z Hiszpanii woły olbrzyma Geryona. Jeden z nich uciekł i przebiegł cały Płw. Apeniński, skoczył do morza i przepłynął na Sycylię.
W języku Tyrrenów, wg greckich źródeł, byk nazywał się italos.
Teraz wszystko jasne?czemu te byki rozplodowe nie chca placic alimentow polskim matkom swoich dzieci...?????Lubia sie byczyc,uparci jak woly,pomyslunek tez jak u wolu..powolny..byki maja potomstwo z roznymi krowkami i i ich wychowanie nic ich nie obchodzi.Przeczytalam wczoraj sporo wpisow dzieczyn majacych dzieci z Wlochami,az mnie zatrzeslo z oburzena,wspolczuje tym matkom i dzieciom.Ze swej stronu obiecuje solennie ,kazdej osobie w Polsce doslanie brakujacego druku z INPSu,ktokolwiek sie do mnie zwroci o to nie zawiedzie sie.
No a mój własnie ma mało włosów to mój brat Polak ma więcej od chłopaka Włocha hahaha
trochę pomieszałam;-),ale......to znalazłam dla Eugenio:-)
„Pierwotnie wyraz włoszczyzna oznaczał wszystko, co włoskie, a więc język, obyczaje, strój (por. podobne nazwy: polszczyzna 'to, co polskie', później tylko 'język polski', chińszczyzna 'to, co chińskie', później 'coś niezrozumiałego'). Jeszcze u J.U. Niemcewicza znajdujemy zdanie: „Mówić złą włoszczyzną”, a F. Zabłocki pisał: „Nuci wytartej włoszczyzny trele, których zapomniał dziad przy kościele”. A włoszczyzna Bony? Rzeczywiście, sprowadziła ona do Polski wiele nowych warzyw, np. kapustę włoską, kalafior, seler, por, sałatę, i te nazywano włoszczyzną w przeciwieństwie do krajowych warzyw: marchwi, buraków, grochu.”

"Wyraz „Włoch” wywodzi się z prasłowiańskiej nazwy oznaczającej Romanów, a ta z kolei, jak pisze Brückner (Słownik etymologiczny języka polskiego), przejęta została od Niemców, bo ci najpierw wszystkie plemiona celtyckie, a potem i romańskie, zwali „Walh”. Podstawą tego określenia była nazwa szczepu celtyckiego „Volcae”. Na gruncie słowiańskim zadomowiła się forma zatem „Wołch”, oznaczająca dla Słowian wszelkich Romanów, a w języku polskim doszło do zwężenia zakresu stosowania tego wyrazu jedynie do mieszkańców półwyspu Apenińskiego. Dzisiejsza forma tego rzeczownika jest efektem działania procesu przestawienia (metatezy) głosek „o” i „ł”.
>Italia pochodzi od wołów (vitalis = cielę po łacinie).

hahah stokrotko, a co z Lisem Witalisem???
on tez pochodzi od cielaka?
;-D
AgatkaF, rewelacja:-)
Dziękuję Alicjo:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka