ślub

Temat przeniesiony do archwium.
hej!
Wiem ze ten temat byl juz poruszany na forum z tysiac razy, ale ja jeszcze raz prosze o przypomnienie bo szukanie w archiwum doprowadza mnie do rozpaczy:). W przyszlym roku biore slub z wlochem. Chcemy mieć ślub kościelny w Polsce. Ostatnio byłam u trzech różnych księży i każdy z nich mówił co innego, jeśli chodzi o formalności jakie musimy załatwić. Czy to prawda że trzeba coś załatwiać przez biskupów. Czy ktoś życzliwy mógłby po kolei wyjaśnić mi jakie dokumenty musimy mieć, jaka jest procedura postępowania, kiedy to załatwiać i ile czasu to zajmuje, bo już nie wiem kogo mam słuchać i szczerze mówiąc przeraża mnie to troche. Za miesiąc jadę już na stałe do włoch i jeśli mogę już cos załatwić to właśnie chcę to zrobić, a przynajmniej wiedzieć co potrzebuję. Bardzo proszę o pomoc bo czuję się mega bezradna...
Pacik22 wejdź na mój temat o ślubie wszytsko tam napisałam co i jak:)
mojej koleżance tez ksieza katoliccy robili problemy wiec poszła do pastora w kosciele ewangelicko-augsburskim a pastor nie robił zadnych wątów.Pastor dawał slub(mimo,ze oboje sa katolikami,nie musieli wiary zmieniac)a później ochrzcił im dzieci.Co ciekawe,w kosciele ewangelickim nie płaci sie za sakramenty,nawet przysłowiowego"co łaska"

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia