czy dostane obywatelstwo????

Temat przeniesiony do archwium.
witajcie
wlasnie jestem w trakcie rozwodu wz wlochem. rozwod bedzie w polsce. nadal mam zameldowanie we wloszech i mimo ze obecnie przebywam na terenie polski chce wrocic do wloch. 1, 5 roku temu zlozylam dokumenty o obywtelstwo. w bolzano powiedziano mi ze niekoniecznie dostane obywatelstwo skoro sie rozwodze. fakt, chce zachowac ciaglosc zameldowania ale czy sa podstawy by obywatelstwa mi nie przyznac. moze cos wiecie z doswiadczenia? ja tymczasem spedze weekend na mysleniu i w poniedzialek musze zadzwonic do ambasady.

pozdr
Sa podstawy, zeby nie przyznac ci obywatelstwa, jesli wystapilas o rozwod.
O bywatelstwo dla malzonka obywatela wloskiego mozna wystapic po:

6 miesiacach legalnego pobytu we Wloszech (zameldowanie)
3 latach, w przypadku mieszkania za granica pod warunkiem, ze nie odbyl sie rozwod lub legalna separacja.

Jesli bedziesz miala zameldowanie we Wloszech, to mozesz wystapic o obywatelstwo w charakterze obywatela UE, po 4 latach legalnego pobytu we Wloszech (bez wzgledu na to, czy jestes zona Wlocha czy nie).
Tylko tak miedzy nami to: po co ci to obywatelstwo wloskie tak za wszelka cene??
no wlasnie poco? w sumie to nawet nie wiem. na pewno nie bede startowac w konkursach na stanowiska pracy w miejscach publicznych, na pewno nie zostane prezydentem. zlozylam wniosek dosc pozno, bo wyszlam za maz w 2003 a dokumenty zlozylam rok temu.od 2003 jestem zameldowana w bolzano i nadal jestem.
chcialabym miec takie obywatelstwo,moze w przyszlosci jak bede miala mozliwosc wyjazdu np. do australii dostene wize szybciej?????

a raczej nie bede sie wycofywac z rozwodu by za wszelka cene otrzymac obywatelstwo.(no chyba ze maz sie nawroci ale to juz inna sprawa).
nektarynka, chciałem Cię poinformować, że 1 stycznia 2008 roku Polska wstępuje do strefy Schengen, czyli staje się pełnoprawnym członkiem Unii Europejskiej. Jak dla mnie pomysł z obywatelstwem wloskim jest chybiony. Pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia