Plaga pijanych kierowców we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Plaga pijanych kierowców we Włoszech
nat 16-10-2007, ostatnia aktualizacja 16-1[tel]:07

Pijani kierowcy są plagą dróg we Włoszech i przyczyną 40 proc. wypadków - alarmuje włoska prasa po serii śmiertelnych wypadków, których sprawcami byli kierowcy pod wpływem alkoholu.

Włoskie MSW ogłosiło, że w tym roku trzykrotnie zwiększono liczbę kontroli drogowych. Mimo to nie udaje się zahamować tego zjawiska, a statystyki w kraju, chwalonym niejednokrotnie za kulturę picia, budzą grozę.

Według danych MSW od stycznia do września tego roku zapijaństwo ukarano 35.600 kierowców. To ponad 7 proc. wszystkich skontrolowanych przez policję drogową i karabinierów. Liczba osób, którym odebrano prawo jazdy sięga 21 tys.

Ponad 3.300 osób zostało ukaranych za prowadzenie pojazdu pod wpływem narkotyków.

Od początku roku we Włoszech zanotowano 68 tys. wypadków drogowych, w których zginęło 1.375 osób. Szacuje się, że 40 proc. wypadków spowodowali kierowcy pod wpływem alkoholu i narkotyków.

W publikacjach podkreśla się, że główną przyczyną tej sytuacji jest wciąż zbyt niska liczba rutynowych kontrolidrogowych. Podczas gdy MSW informuje z dumą o 487 tysiącach skontrolowanych kierowców, Włochom daleko do Francji, gdzie rocznie przeprowadza się 8 milionów kontroli i do Niemiec, gdzie jest ich 5 milionów.
>>>W publikacjach podkreśla się, że główną przyczyną tej sytuacji jest wciąż zbyt niska liczba rutynowych kontroli drogowych.
NO TAK I JESZCZE MOZNA WSPOMNIEC ZE JEST U NICH WYZSZA TOLERANCJA W WYDMUCHU.BO LICZBA PO SPOZYCI BYLA BY PEWNIE 5 RAZY WYZSZA JEZELI BYLYBY TO NORMY POLSKIE 0,2 PROMILA WE WLOSZECH JEST 0,5 PROMILA JEZELI SIE NIE MYLE
To juz wiem dlaczego od tygodnia,dzien w dzien o 22 lapia przed stacja,trzeba nadrobic statystyki,nawet mnie spisali co nigdy nie robili,tylko kazali jechac dalej (naprawiam im kompy to mam chody),ale nie pytalem.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia