zareczyny polsko-wloskie

Temat przeniesiony do archwium.
Ciekawa jestem bardzo jak to wygląda z zareczynami polsko -wloskimi.Czy włosi sie w ogóle zaręczaja?Jaki okres przed slubem włosi traktuja jako zareczyny??
We Włoszech nie ma pojęcia " zaręczyny" jak w Polsce.Fidanzata-narzeczona nazywa się od momentu kiedy dziewczyna i cćhłopak zaczynają ze sobą "chodzić".No i tak ze sobą chodzą aż do momentu ślubu (jeżeli do niego dojdzie)
A nie wiecie jak to jest z pierscionkiem kiedy morzemy sie go doczekac na naszym palcu?
Tzn chodzi mi o to czy we wloszech jest taki zwyczaj ze para sie zarecza i niedlugo po tym slub, czy mozna sie zareczyc tak jak u nas np.dwa lata wczesniej?
Według mnie możecie go założyć wtedy gdy np. ustalicie datę ślubu,zdecydujecie o wspólnej przyszłości
Można nawet 10 lat wcześniej
We Wloszech jet jeden baaardzooo dobry zwyczaj,kazda nowa dziewczyna Wlocha awansuje od razu na jego narzeczona.i tak pan Wloch przedstawia swoja bliska przyjciolke,konkubine..po prostu jest to zawsze fidanzata...w pod tekscie to kobieta od spraw intymnych...z ktora sie wspolzyje.Dla mnie znaczenie slowa fidanzata jest zbyt naduzywane tutaj...zbyt lekko sie je wymawia,nie ma tego znaczania i awansu spolecznego co u nas w kraju.Fidanzata to aktualnie ta z ktora...spie..uprawiam sesso.I to jest cala wloska fidanzata.Tak to pojmuje.
Nie musisz przyjmować włoskich zwyczajów i od razu być fidanzata. Ja powiedziałam jaki mamy zwyczaj w Polsce jeśli chodzi o zaręczyny i będę fidanzata dopiero jak zapyta czy chcę być jego żoną i włoży mi pierścionek na palec ;) Oczywiście pierścionek nie jest taki ważny, to tylko symbol, ale bardzo fajny :)
Z tym pierscionkiem to jest duze ulatwienie,bo jak sie przydybie pana Wlocha z inna to sie poprostu sciaga pierscionek z palca i rzuca mu pod nogi zrywajac zareczyny.Wszyscy wokolo beda zafascynowani tym gestem i jego znaczeniem,pewnie i tak nie odczytaja go wlasciwie tak jak my Polacy.
tak,z tymi zaręczynami to dziwnie...podobno każda szanująca się włoszka nie pójdzie do łóżka nie zostając narzeczoną...cholerka,swoją drogą...przez ile one średnio pierścionków przechodzą w życiu jak ci włosi tacy niewierni?Przemysł jubilerski się kręci!
alez drogie panie... il fascino di maschio italiano è svanito da un pò... le donne it. ormai da un pò hanno preso iniziativa... l'uomo italiano è ormai preistoria che rimane coltivata solo al estero... a wloszki - to swietoszki... nie ma w Europie kobiet bardziej niewiernych niz wloszki ani lepszych od nich aktorek
moj chlopak swoim znajomym przedstawia mnie jako 'mia ragazza', a tematu pierscionka zareczynowego jeszcze nie zglebilam:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia