Czy Włosi ufają Polakom?-Czy nas się boja?!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 96
poprzednia |
Cześć od ponad roku czytuje lub biore udział na forum.To świetna sprawa,ale akurat nigdy nie zauważyłam żeby ktos rozmawiał na tamat mieszkań we Włoszech,a raczej problemach z ich wynajeciem.
Otóz przez ostatnie 6mieś mąż był na kontrakcie przez Obiettiwo:)wielu z was pewnie zna tę firmę,ale to już inna bajka:/ Teraz dostał umowe na stałe ,marzymy żeby zamieszkać w Itali.Niestety za każdym razem kidy wydaje sie że podpiszemy umowe najmu,własciciel oświadcza,że np:bedzie hałas bo mamy małe dziecko,albo nieoddzwania.Wielu włochów poprostu mówiło otwarcie,że stranierom nie wynajmą albo np za dopłatą koszmar jakiś.Czym sobie zasłużylismy na takie traktowanie ?Wiem że nie mamy najlepszej opini,ale przecież nie każdy Włoch jest dobrym człowiekiem,a ludzie dzielą na złych i dobrych i narodowośc nie ma znaczenia.
A tak przy okazji jesli ktos ma informację na temat mieszkań w okolicach Rimini,Cattolica Riccione i pobliskie bardzo prosze o informacje .Będę dozgonnie wdzięczna. Pozdrawiam fanów piłki noznej:))
nie mysle ze jest tak bo nam nie ufaja,chyba zalezy od ludzi...Ja nie mialam zadnych zupelnie problemow ze znalezieniem mieszkania ,wprawdzie znalazl mi je moj chlopak,ale najwazniejsze jest to ze placisz a nie skad jestes. Sprobujcie moze jeszcze troche. Mialam znajomego w Riccione ale przenios sie do Polski:/:/
Jednak coś ostatnio jest nie tak dużo ,napadów np;przez "Obywateli"Rumuni moze Włosi boją sie że i nas bedzie dużo za dużo.Może i rytuał picia pod sklepami naszych rodaków niezbyt jest elegancki,ale to w sumie nie przestepstwo.Ogólnie uważam ,że jesteśmy dość spokojnymi stranierami.
Powiem ci jaki to problem. Niektorzy wlasciciele boja sie poprostu, ze taki obcokrajowiec (obawy te maja tez wobec Wlochow), pewnego dnia, nie bedzie mogl juz oplacac mieszkania, bo np. straci prace, a wtedy taka rodzine ciezko wydalic z mieszkania, szczegolnie jak jeszcze to rodzina z dzieckiem. Dlatego b. czesto w ogloszeniaa szukaja ludzi z referencjami, dodatkowo trzeba placic te kolosalne sumy za kilka mies. z gory i kaucje. Pozostaje miec tylko cierpliwosc i szukac dalej.
>>>>Niektorzy wlasciciele boja sie poprostu, ze taki obcokrajowiec, nie bedzie mogl juz oplacac mieszkania
Ciku, z nas dwóch, to ja jestem tym od wymądrzania się na tym forum. Spadaj do lampy dżinie, spać.
Twoja wola Panie jest dla mnie rozkazem, już mnie kurde nie ma.
nawet anca mądrze pisze, ale szkoda, ze ma taką opinie.
Condanna il peccato ma non il peccatore Cinquantatre.:)
A jak to bedzie na polskie?
Potępiaj grzech, nie grzesznika.
Ivon wejdz w www.affitti.it potem wpisz Rimini ,cene jak mozesz zaplacic i juz masz,ale pomysl ,ze beda chcieli kaucje za minimum 2 mies. a nawet 3 mies,wiec doradzam ci rezydencje, wtedy kaucje placisz za 1 mies i na biezaco.
l Signore condanna il peccato, non il peccatore. Infatti, se avesse tollerato il peccato avrebbe detto: “Neppure io ti condanno, va’, vivi come vuoi... per quanto grandi siano i tuoi peccati, io ti libererò da ogni pena e da ogni sofferenza
Taaaaaaaa? A jak nazwać tego co do grzechu namawia? A oszustwo, to nie grzech?
masz racje Genio,kazdy psycholog radzi krytykuj postepek a nie sprawce, i to sie dobrze sprawdza w czasie sprzeczki dwojga ukochanych...trzeba sie dobrze kontrolowac :D zeby nie zejsc ..z tematu i nie zaczac sie czepiac osoby,a wylacznie wystepku :D
Inf., a na nasze?
Pan potępia grzech a nie grzesznika. W samej rzeczy, gdyby tolerował grzech, powiedziałby:"Ja też cię nie potępiam, idź i żyj, jak chcesz...jak wielkie by nie byłu twoje grzechy, ja cię uwalniem od każdej kary i cierpienia.
Wszyscy wiemy, ze aby grzechy zostaly odpuszczone nalezy zrobic rachunek sumienia,szczerze zalowac, wyspowiadac sie,obiecac poprawe! i zrobic zadoscuczynienie!..mam racje CinquantaTre?
Grzech zaślepia człowieka, który grzeszy, pozbawia go możliwości poprawnej oceny swojego stanu i położenia. Oszustwo grzechu polega na tym, że: 1) człowiek nie widzi grzechu — wydaje mu się, że postępuje właściwie, oraz 2) człowiek nie widzi skutków grzechu — wydaje mu się, że naruszanie Bożych norm jest dla niego korzystne. Jest to oszustwo, gdyż grzech w ostatecznym rozrachunku jest dla człowieka zawsze zgubny. Szatan zawsze pokazuje człowiekowi to, co wydaje się być korzyścią, a zataja przed nim to, co jest zgubne. Na tym polega kuszenie, nęcenie do grzechu.
Takie malutkie "nie", a jakie olbrzymie ma znaczenie.
Warto byc przyzwoitym czlowiekiem mimo,ze sie to ...nie oplaca
Nie wiem. dawno nie bylam u spowiedzi, ale staram sie postepować zgodnie ze swoim sumieniem.
masz racje ,ja tez,po to by nikt nie mial do mnie pretensji i dla samej siebie,bym mogla sie lubic
prowadzicie górnolotne dyskusje o moralności, a potem wspominacie o łapówkach dla egzaminatorów...to zdaje się podwójna moralność - najbardziej użyteczny wynalazek cywilizacji...
Agatkaf ale wystarczy potem zalowac, isc do spowiedzi, odpokutowac np przez tydzien nie jesc czekoladek i juz wiecej tego nie robic! raz dalam lapowke za ocene w szkole,anglistka sie czepiala syna pomylalam ,ze chce kasy...ale byla wniebowzieta,a dziecko zaliczylo a potem to juz byla slodka...
jakoś mnie to nie przekonuje...
przeciez pisalam o czekoladkach ,o pokucie...
Mamy przygotowaną kaucje za 3mieś z góry>Jesli chodzi o meldunek to nikt go nie musi dawać na wieki wystarczyna rok i przedłużać.To ludzie ,którzy sami zgłaszali się do agencji.
sprobuj wynajmu rezydencjalnego,tam bedziesz miala i posciel i w kuchni wszystko,garnki patelnie no i mniejsza kaucje bo za 1 mies,zamiast od osoby prywatnej taki rodzaj wynajmu jest duzo lepszy bo nie placisz oddzielnie za 'le spese"..prad,gaz tylko masz wliczone w cene,naprawde jest lepiej.
Zwłaszcza jeśli jest umowa o prace na stałe to chyba oszywiste ,że nikt nie zrezygnuje z takiej okazji.Nie rozumiem tego.Sama mam zamiar wynająć mieszkanie po przeprowadzce do Włoch .Zawsze są jakies obawy,ale kto nie ryzykuje...
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 96
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa