specjalizacja lekarza we Włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos z was moze walczyl juz z biurokracja dotyczaca uznania dyplomu lekarza we Wloszech? Zaczynam ruszac ta machine i kazda pomoc bylaby cudem:)
Nie pogardze info na temat rozpoczecia specjalizacji lekarskiej po dyplomie- moze ktos cos wie na ten temat?
Pozdrawiam
Agata
http://www.ministerosalute.it/professioniSanitarie/paginaInterna.jsp?id=101&menu=riconoscimento
Tutaj sa opisane procedury riconoscimento del titolo by moc wykonywac zawod lekarza we wloszech
To jest zawód regulowany . Czyli Polski dyplom się nie liczy
umbryjka no ale oni tylko tak ładnie piszą a wiesz jak to jest w tych zawodach
Inf ja medycyny nie studiowalam wiec nie wiem jak wyglada to wszystko w praniu.

Informacje mam ze strony Ministerstwa Zdrowia wiec to co wkleilam to oficjalne zrodlo.
Tak samo jak z prawnikami, psychologami i architektami
a jak to jest inf z tym moim dyplomem, czyli pedagog resocjalizacyjny, bo mi nikt na to pytanie nie moze udzielic odpowiedzi hahaha.zaczynam myslec ze skonczylam jakis kierunek na marsie, bo kazdy mnie odsyla do kogos innego :(
achaniol spróbuj tu:
www.cimea.it
Carlo FINOCCHIETTI, Director (French speaking)
Silvia CAPUCCI, Deputy (English speaking)
CIMEA - Fondazione Rui
36, Viale XXI Aprile
I- 00162 Roma
Tel: +39-06-86.32.12.81
Fax: +39-06-86.32.28.45
E-mail: [email] (C. Finocchietti)
E-mail: [email] (S. Capucci)
Internet : http://www.fondazionerui.it
Tak apropos zawodów regulowanych.
Uznawanie kwalifikacji zawodowych

Zgodnie z przepisami obowiązującymi w Unii Europejskiej, obowiązek uznania przez władze włoskie uzyskanego w Polsce dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe istnieje tylko w przypadku tzw. zawodów regulowanych.

W przypadku niektórych zawodów regulowanych (lekarza, stomatologa, farmaceuty, pielęgniarki, położnej, weterynarza, architekta) istnieją szczegółowe regulacje na poziomie unijnym, DZIĘKI KTÓRYM MOŻLIWE JEST AUTOMATYCZNE UZNANIE DYPLOMU. Procedura ogranicza się do przesłania dokumentów do właściwego ministerstwa, które sprawdza ich zgodność z normami. Czas wydania decyzji nie powinien przekraczać 4 miesięcy.
Uznanie dyplomu w pozostałych zawodach regulowanych (jak np. PRAWNIK, INŻYNIER,PSYCHOLOG, NAUCZYCIEL , itp.) nie zachodzi automatycznie, a każdy wniosek jest rozpatrywany indywidualnie przez właściwe dla danego zawodu ministerstwo. W przypadku znaczących różnic w okresie trwania lub programie nauki, do uzyskania prawa wykonywania zawodu na terenie Włoch może być konieczne udowodnienie posiadanego doświadczenia zawodowego, odbycie dodatkowych praktyk lub zdanie egzaminu.
Dyrektywy szczegółowe przyjęte przez Komisję Europejską dla ośmiu zawodów:
� lekarz - nr 93/16/EWG,
� pielęgniarka - nr 77/452/EWG,
� położna - nr 80/154/EWG,
� aptekarz - nr 85/432/EWG,
� stomatolog - nr 78/686/EWG,
� lekarz weterynarii - nr 78/1026/EWG,
� architekt - nr 85/384/EWG,
� prawnik - nr 77/249/EWG.
https://webgate.cec.eu.int/regprof/index.cfm?fuseaction=regProf.byCountry&cId=8
dzieki inf., sprobuje, moze wkoncu sie dowiem czegos nowego :(
Stowarzyszenie Lekarzy Polskich we Włoszech

Associazione Italiana del Medici Polacchi

Rita Wietrzykowska

Monika Grygiel

tel. [tel]

E-mail: 106037. 1055 a comuserve. com
Dziekuje bardzo, mozesz jeszcze raz powtorzyc mail do tych kobitek?:)
Marta.Polskie dyplomy(m.in.medyczne)nie sa automatycznie uznawane.trzeba je nostryfikowac.A po nostryfikacji(na która czeka sie kilka miesiecy tracąc czas i kupe pieniedzy)trzeba zaliczyc jezyk zdajac specjalne egzaminy w Izbach Pielegniarskich, Lekarskich(terminologia medyczna, diagnostyka, postepowanie,przepisy prawne itd)
i dopiero po ich zdaniu dostaje sie mozliwosc podjecia pracy.Dzieje sie tak dzieki temu,ze jak wstepowalismy do Uni to nasz ówczesny rzad nie podpisał aneksu do Traktatu o automatycznym uznawaniu dyplomów.I Polska jest jedynym krajem nowounijnym którego dyplomanci musza nostryfikowac swoje dyplomy.I powiem ci,ze te egzaminy w Izbach sa tak trudne,ze nawet Włoszki maja trudnosci z ich zdaniem
dzis na WP.pisze o strajku pracowników słuzby zdrowia we Włoszech.W dniu dzisiejszym zapewniono tylko opieke pacjentom z cieżkich oddziałów. Zastrajkowali lekarze bo ich średnie zarobki to 9[tel]euro.O wiele mniej niz zarabiaja pielegniarki i prawie tyle jak dostają opiekunki pracujace przez agencje.
Dzięki za bardziej szczegółowe informacje, powyższe wiadomości znalazłam na stronie Polskiego Konsulatu w Mediolanie. Akurat bardziej interesuje mnie stomatologia niż medycyna, ale warto wiedzieć...hmm nasz LEP bądź SEP też nie należy do najłatwiejszych. Pozdrawiam
witaj diavolino,już kiedyś pisałam ci że egzaminy te nie obowiązują włoskich pielęgniarek,dlaczego więc powtarzasz to samo z uporem?
Owszem egzaminy do łatwych nie należą,ale są do zdania świadczy o tym duża ilość pielęgniarek pracujących we włoskich szpitalach i domów spokojnej starości.
asia.mam kolezanke,właśnie włoska pielegniarkę w Bolzano,w szpitalu.I to od niej wiem o tych egzaminach w Izbach(to ona mi pisała,ze wszystkie pielegniarki od kwietnia zdaja egzamin w Izbach,bez wzgledu na narodowosc).A chyba Chiarze moge wierzyc.
diavolino uwierz mi że tak nie jest(może twoja koleżanka miała na myśli konkursy na stanowisko pracy w szpitalu które dotyczą wszystkich pielęgniarek bez względu na narodowość.Jestem pielęgniarką i pracuję z pielęgniarkami włoskimi chodzę też na kursy dokształcające prowadzone przez IPASVI i rozmawiałam na ten temat,wywalili na mnie oczy.Pielęgniarka włoska która kończy uniwersytet ma automatyczny wpis do IPASVI. Owszem od kwietnia wprowadzili egzaminy zwłaszcza dla POlek i Rumunek(najwyższy napływ) spowodowane było to bardzo niską znajomością języka włoskiego tych dziewczyn,które często po kilku miesiącach kursu rzucane były na "głęboką wodę"(izba przyjęć,OIOM itd..) i pielęgniarki włoskie zaczęły się buntować że one nie mają czasu aby tłumaczyć wszystko po kilka razy (piszą o tym na forach piel.włoskich) i to właśnie one najpierw zaczęły się buntować w IPASVI.A tak na marginesie to nie wiem czy istnieje w tej sprawie jakieś uregulowanie prawne.
http://213.203.141.50/professione/ArchivioLeggi/Files/147/L291054n1049.pdf
http://213.203.141.50/professione/ArchivioLeggi/Files/146/DPR050450n221.pdf
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia