szkoła we włoszech

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam pytanie. Co musiałbym posiadać aby będąc Polakiem zacząć naukę we włoskiej szkole. Chodzi mi tutaj dokładniej o jakieś Technikum wieczorowe czy Instituto Professionale, nie pamiętam dokładnie jak to się nazywa. Chodzi mi też o gastronomię. Pozdrawiam
najwazniejsze pytanie to w ktorej czesci wloch chcialbys ta szkole robic? bo na polnocy bardziej patrza na dokumenty na polodniu prawie wogole... a wiec... predewszystkim zebys mial przetlumaczone swiadectwo ukonczenia 3 gim. bo tutaj dla nich to jest najwazniejsze i tez zalezy od szkoly ciezko tak powiedziec ale nie kazda szkola o te same dokumenty prosi ale to co napisal napewno bedzie ci potrzebne reszte juz sie dowiesz na miejscu...:)
A jakie są warunki przyjecia do szkoly policealnej(płn.Wlochy)? Czy Polska matura sie liczy,trzeba pisac jakies egzaminy wstepne i jaki trzeba miec poziom znajomosci jezyka wl.? Ile mniej wiecej kosztuje semestr w takiej szkole?
co za śmieszne pytanie:
http://www.stranieriinitalia.it/news/guidascuola12set2006/polacco.pdf
hmmm nie widziała, ze szkola srednia jest platna (moze dlatego tak kiepsko u nich z wyjsztalceniem ;p)
nie ma to jak w Polsce nawet studia za free, gdybym musiala za studia placic (kwote wyzsza niz za ksero ;p) pewnie bym nie poszla "sie studiowac" ale reforma szkolnictwa wyzszego (platne studia) ma podobno wejsc w zycie i tylko hiszpania w europie zostanie z bezplatnymi studiami.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia