Swiety Mikolaj???

Temat przeniesiony do archwium.
witam
pytanko do tych co maja dzieci: jak to jest u was ze swietym mikolajem? przychodzi na swieta i mowi po polsku czy po wlosku? moze moje pytanie jest dziwne, ale mam maly problem, moj 4-letni synek dopiero zaczyna mowic po wlosku, wiec nie wiem gdzie moge znalezc mikolaja mowiacego po polsku...:-(. maz jest wlochem, a rodzina daleko...na dodatek mieszkam w alessandrii i jak dotad nie spotkalam ani jednego polaka (jestem tu od 2 miesiecy)...
jak wy sobie radzicie?
pozdrawiam
majka
Czesc!
..dzieci nie mam...ale skarpete napchana slodyczami co roku wieszam na klamce lub zostawiam w bucie,zeby bylo ciekawiej:))
Dzieciom moich znajomych robie Mikolaja...,jak tradycja to tradycja!!!Oni maja Befane 6 stycznia to my Mikolaja 6 grudnia....tak przy okazji,znajomi u mnie w pracy tez dostaja Mikolaja(a nie sa polakami)
Pozdrawiam joasia
Czesc wszystkim, jestem ciekawa czy dostałyście lub dostaliście jakieś prezenty od waszych Mikołaji lub Mikołajek w tym roku, a może rózgę;-)
Moja Mikołajka sama się w worku przyniosła, potem się rozpakowała, no i się dała.:))
:D:D chyba dzis podpatrze ten pomysl;-):D, ale bedzie mial radoche:D:D:D
właśnie, skoro już temat wypłynął to może przedstawilibyście wizję dostania prezentów w Italii :)
czy są? Kiedy? jak?
W Polsce istnieje wiele regionalnych tradycji,
są Mikołaje 6 grudnia, są też tacy, którzy przynoszą prezenty pod choinkę w Wigilię. Z choinką występuje także Gwiazdor, Gwiazdka, Aniołek, ponoć bywa Dziadek Mróz[plotka czy prawda?]
A jak we Włoszech?
we Wloszech jeszcze wieksze roznice regionalne-i w jedzeniu i w tradycjach
na polnocy(w Alpach) swietuja niektorzy 6 grudnia,a jesli chodzi o prezenty BozoNarodzeniowe to daje sie je tak jak w Anglii-25 grudnia,wszyscy mysla,ze to katolicki kraj i obyczaje takie jak w Polsce-a tu nic z tego.Cos o czym juz niedawno pisalo wiele osob to szok w Wigilie,ktora przede wszystkim sluzy na zakupy i sklepy sa pootwierane do 20.30-21
w nocy 13 grudnia - Santa Lucia przynosi prezenty
"In alcune regioni dell'Italia settentrionale, particolarmente nel Trentino e nelle province di Udine, Bergamo, Brescia, Cremona, Lodi, Mantova, Piacenza, Parma, Reggio Emilia e Verona, esiste una tradizione legata ai "doni di santa Lucia"

z 24 na 25 grudnia w nocy przynosi prezenty Babbo Natale albo Gesù Bambino

6 stycznia - Befana - slodycze ew. wegiel dla niegrzecznych dzieci
o jakiej wizji dostania prezentow my tu mamy pisac? w dobie kryzysu to co najwyzej mozna sobie po czekoladzie i kawie kupic :P
ale rozrzutna jestes, albo czekolada albo kawa ;)))
rzeczywiscie, troche mnie ponioslo :)
Moj dostal wczoraj czekoladowego mikolaja,chcialab dac mu tez rozge ale nie znalazlam;(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie